Dzisiaj jest 22 lis 2024, 16:03

[ALL] Jaki olej polecacie

Moderator: rafaello

Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

lukasik69

Stały Bywalec

• Online: 9d 5m 30s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
  • Silnik: 2.0 tdi i 1.4 tsi

Re: Jaki olej polecacie

Post16 lis 2014, 23:13

marmi pisze:Dyskusja o olejach jest stara jak świat, ale jedno co wiadomo większość osób szybko rezygnuje z catrola...

wiedziałem, że ktoś tak napisze :) To co mobil 1 lepszy ? :) W drugim aucie też vw od lat mam mobil i jest spoko ale nie widzę żeby ktoś do golfa 6 polecał mobil. Żeby nie było nie jestem zwolennikiem castrola, w poprzednim aucie na castolu padła mi turbina ale to był magnatec, edge musi być lepszy :rotfl:
Cały czas myślę nad tym motulem ale nie znam tego i mam opory. Na Castrolu i jeździ tylu ludzi, że jest to po prostu bezpieczniejsze wyjście.

haka21

Aktywny

• Online: 18d 18h 11m 1s
  • Pochwały: 14
  • Auto: Golf6
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122km

Post17 lis 2014, 08:42

Ci rosjanie "przyjaciele" to wiadomo , ale kopię w tematach od lat i trzeba przyznać że mają forum od gromu a tam często jest zdjęcie, historia serwisowa, przebieg i przyczyna zdjęcia pokrywy.
Marka oleju naprawdę nic nam nie powie, a czy poza kartami technicznymi producenci chwalą się np. wynikami najbardziej rygorystycznych testów - raczej nie, czy chwalą się pakietami dodatków ? - nie .

Motul to uznana marka i badania laboratoryjne (na świecie można je zlecić tylko prywatnie) wskazują że to co ludziom się wydaje to dobrze się wydaje.
Szczytowa seria 8100 ma przyzwioty pakiet czyszczący i "mały" pakiet modyfikatorów tarcia (to najdroższe pakiety)
300V to już wypasiona w full pakiet modyfikatorów tarcia (molibden i bor) dodatkowo baza oparta na Estrach i to w wersji poli .
Castrol - jest super , ale w wersji na USA. My płacimy za "golasa" a amerykanie mają za to fundnięty bardzo przyzwoity garnitu pakietów- współczesny marketing ale jak wspominałem producent nie chwali się co dał do oleju a czego nie , masz kupować produkt z "inteligentnymi cząsteczkami"

Xenum VX 5W30 i Xenum WRX 7,5W40 - mają wielki pakiet azotku boru , co tłumaczy trochę jego cenę ale przez to staje się częstym wyborem posiadaczy "reaktorów" w wersji NISMO.

Mobil1 ? 0W40 NewLife - doskonałe parametry , bardzo bogate pakiety - jakby wypuszczony przez pomyłkę na rynek za tę cenę ( oczywiście mowa tu o oleju przeznaczonym na rynek niemiecki, japoński i rodzimy USA często w wersji Extended Performance lub NASCAR)

A na marginesie: czy do 1.4 lać olej do wyścigówek ? Wyścigówki maja dzisiaj 1.6 l więc dało by radę (nie leje się do nich absolutnie 5w50 czy 10w60. Dlatego warto dbać o olej w TSI bo to silnik "ciasno pasowany" , "gorący" i pod pierścieniem olejowym zbierającym może mieć nawet 480 st.C a wtedy Xenum nie będzie miał sobie równych właśnie przez azotek boru.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post17 lis 2014, 21:31

haka21, czy masz jakieś dane na temat Motul Specific 504/507?
Myślisz, że powinienem zmienić na X-8100 (do tej pory używałem Specifc 504/507 ale w trybie co 15k km wymiana - obecnie mam około 60k km i szykuje się pomału do wymiany).
Jeżeli zmieniać na X-8100, to na jaki?
My TSI

tog_vw

Sympatyk

• Online: 3d 12h 10m 15s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM

Post17 lis 2014, 22:40

haka21 pisze:Niecierpliwi i zamożni poszukujący najlepszego z najlepszych mają też prosto- Xenum VX 5w30 i spokój.

Jak duże laboratorium badawcze mają? Ile lat doświadczenia mają w produkcji olejów? Gdzie produkują swój olej? Z 10 pracownikami to się chyba za dużo nie zwojuje: https://www.linkedin.com/company/xenum

haka21

Aktywny

Post18 lis 2014, 08:21

kakaruto pisze:haka21, czy masz jakieś dane na temat Motul Specific 504/507?
Myślisz, że powinienem zmienić na X-8100 (do tej pory używałem Specifc 504/507 ale w trybie co 15k km wymiana - obecnie mam około 60k km i szykuje się pomału do wymiany).
Jeżeli zmieniać na X-8100, to na jaki?

Po specific504/507 zalałem X-cess . Dlaczego ? to najbardziej pokrewny 300V -
1. ma podobny jak 300V pakiet czyszczący (ale mniej magnezu) i tak 40% większy niż X-clean
2.podobnie z pakietem przeciwzużyciowym
3. Zdecydowanie wyższa liczba bazowa
4.dobry wynik "gotowania" 8,71 (NOACK) - to ważne przy wentylowaniu skrzyni korbowej w naszych TSI , BMW czy Porsche
5. bazy i składy lubią się zmieniać ale są tacy co twierdzą że LL-01 to gwarancja bazy PAO , bo powstał jako stabilniejsza
wersja LL-98 "pierwszego eco-shitu"
6. Inne wersje zwłaszcza z bliżej LL-04 (dla BMW) to wiadomo - bida, a poprawa miała występować głównie "na dole" -
częste 0w30.
7. jeżeli modyfikatory tarcia, to na własną rękę albo 300V
8. no i musi być dobry bo produkowany w zakładzie zatrudniającym więcej niż 10 osób

Pozdrawiam

haka21

haka21

Aktywny

Post18 lis 2014, 18:38

lukasik69 pisze:
marmi pisze:Dyskusja o olejach jest stara jak świat, ale jedno co wiadomo większość osób szybko rezygnuje z catrola...

wiedziałem, że ktoś tak napisze :) To co mobil 1 lepszy ? :) W drugim aucie też vw od lat mam mobil i jest spoko ale nie widzę żeby ktoś do golfa 6 polecał mobil. Żeby nie było nie jestem zwolennikiem castrola, w poprzednim aucie na castolu padła mi turbina ale to był magnatec, edge musi być lepszy :rotfl:
Cały czas myślę nad tym motulem ale nie znam tego i mam opory. Na Castrolu i jeździ tylu ludzi, że jest to po prostu bezpieczniejsze wyjście.

Są samochody tak dobre jak mercedes,bmw,vw, audi, porsche , nie wiem jak uzasadnić należy wybór renaulta , fiata , kia czy hyundai , co one muszą mieć lepszego (poza ceną) , ąby w miejsce wymienionych samochodów wybrać te drugie.?

Zakładając ,że samochód wybrałeś prawidłowo, a wybrałeś ,to dlaczego nie powtórzyć tego z olejem -najważniejszą częścią w samochodzie?

Są oleje robione przez "facetów w jeszcze bielszych fartuchach" taki Hi-tech

Xenum, Indemitsu, Bardhal,Royal Purple, Penrite, Nulon,Amsoil czy Millers tak jak Rollsy, bentleye czy Pagani, muszą kosztować

Później specjaliści od smarowania MOTUL,Valvoline ,Quarker State, LiquiMoly, Fusch itd

a na końcu giganci naftowi :Schell , BP-Castrol,Aral ; Gulf, Texaco, Elf, Total, Mobil1- Exxon , Orlen, taka fuszka na boku w celu zwiększenia zysku, marketing, Ronaldo i inteligentne molekuły i takie tam

Raczej nie ma wyjątków że coś dobrego dostaniesz za małe pieniądze z małym wyjątkiem . Mobil1 0w40 NewLife kupiony u naszych zachodnich sąsiadów jest lepszy od wszystkiego o czym tu piszemy pod każdym względem za wyjątkiem Hi tech i "flagowców" od specjalistów .
Awatar użytkownika

spwod

Stały Bywalec

• Online: 43d 23h 53m 52s
  • Auto: VW Jetta 2014
  • Silnik: CUUB 2.0 TDI 150KM

Post18 lis 2014, 19:28

To czysty marketing i nic innego :) no ale ok, każdy robi co chce i jak chce, na szczęście ;)
Bez urazy, ale co forum to więksi fachowcy w tym temacie, nie ważne czy to samochód czy motocykl, liczy się.... NAZWA którą słyszałem/znam, a czy z reklam czy własnych przekonań... to już inna kwestia :)
Przypomina się "Rejs" i niezłomne: "Mnie się podoba melodia, którą już kiedyś słyszałem" :lol: :pub:
No to włożyłem kij w mrowisko :mrgreen:
Awatar użytkownika

szumek5837

Stały Bywalec

• Online: 11d 8h 7m 38s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Renault Laguna Coupe
  • Silnik: FR4T 2.0T

Post18 lis 2014, 19:46

E tam.. sama nazwa nie ma aż takiego decydującego wpływu.. Czynników motywujących zakup jest wiele.. to wypadkowa wielu aspektów i inna w wypadku każdego człowieka.. każdy kieruje się czymś innym.. np. ceną, parametrami, opinią, testami.. itp.itd.....no ale to nie miejsce na wykłady z marketingu ;-)
A nasza obecność w tym temacie też świadczy o tym, że my nie samą nazwą się kierujemy ;) - tylko szukamy informacji.. od innych, w internecie, w prasie, opracowaniach itd.

haka21

Aktywny

Post18 lis 2014, 20:20

spwod pisze:To czysty marketing i nic innego :) no ale ok, każdy robi co chce i jak chce, na szczęście ;)
Bez urazy, ale co forum to więksi fachowcy w tym temacie, nie ważne czy to samochód czy motocykl, liczy się.... NAZWA którą słyszałem/znam, a czy z reklam czy własnych przekonań... to już inna kwestia :)
Przypomina się "Rejs" i niezłomne: "Mnie się podoba melodia, którą już kiedyś słyszałem" :lol: :pub:
No to włożyłem kij w mrowisko :mrgreen:

A tam kij w mrowisko, daj spokój, każdy i tak robi swoje , a fachowcem to jest każdy. My sobie luźno wymieniamy "fachowe" a jakże spostrzeżenia (ostatnio więcej sosjologii).Muszę jednak stwierdzić że na innych forach jest mniej fachowców bo fachowcy mają VAG-i to oczywiste , no i tłumaczy dlaczego tu jesteśmy. :jaja: :jaja: :rotfl:

Porter

Nieśmiały

• Online: 10d 19h 52m 14s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105 PS

Post19 lis 2014, 09:59

Jakie macie opinie o orginalnym oleju z vw?

Obrazek

haka21

Aktywny

Post19 lis 2014, 10:10

Awatar użytkownika

spwod

Stały Bywalec

• Online: 43d 23h 53m 52s
  • Auto: VW Jetta 2014
  • Silnik: CUUB 2.0 TDI 150KM

Post19 lis 2014, 10:47

Porter pisze:Jakie macie opinie o orginalnym oleju z vw?

Obrazek

Czekaj czekaj, skąd ja taka butelkę znam? :D

o to chyba taka.... (oczywiście naklejki są inne, kolory też) :D ale...

Obrazek

sorry... :mrgreen:
Awatar użytkownika

szumek5837

Stały Bywalec

• Online: 11d 8h 7m 38s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Renault Laguna Coupe
  • Silnik: FR4T 2.0T

Post20 lis 2014, 21:21

Właśnie sam szukam informacji bo dostałem dobra ofertę na wymianę właśnie tego oleju w ASO - dokopałem na niemieckich stronach się do tego że to Castrol Edge LL III w środku (jeśli się mylę poprawcie mnie). O Castrolu chodzą różne opinie - sam mam mieszane uczucia..

A co sądzicie o tym "ruskim teście olejów"?: http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
Tu w/w Casrrol Edge LL III nie wypada tak tragicznie na tle innych... Hmmm..

haka21

Aktywny

Post21 lis 2014, 07:44

szumek5837 pisze:Właśnie sam szukam informacji bo dostałem dobra ofertę na wymianę właśnie tego oleju w ASO - dokopałem na niemieckich stronach się do tego że to Castrol Edge LL III w środku (jeśli się mylę poprawcie mnie). O Castrolu chodzą różne opinie - sam mam mieszane uczucia..

A co sądzicie o tym "ruskim teście olejów"?: http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
Tu w/w Casrrol Edge LL III nie wypada tak tragicznie na tle innych... Hmmm..

I właśnie napisałem Ci w PW przy podesłaniu tego linka, że interpretacja nie jest oczywista .

Warunki testu?
Co lepsze polimeryzacja czy osady a może zagęszczenie? Kiedy jest czysta kolba?
dlaczego "najlepsze oleje" są "gorsze" od zwykłych? , najlepsze najtańsze półsyntetyki ? - autor przestrzega by nie wyciągać wniosków na podstawie niewiedzy bez umiejętności interpretacji .
Awatar użytkownika

Baster

VIP

• Online: 90d 14h 52s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8

Post26 lis 2014, 20:49

Witajcie.
Kolejna wymiana oleju już niedługo.
Zastanawiam się nad zmianą oleju na ; Motul 300V Power Racing 5W30
Obrazek

Myślę ze będzie to dobry wybór dla podciągniętego GTD :D
No chyba ze macie jakieś konkretne propozycje to czekam :D
Baster

Paw_Trz

Nowicjusz

• Online: 1h 25m 40s
  • Auto: VW Golf IV

Post11 gru 2014, 15:03

No motul jak najbardziej. Co do testu z Castrolem, to ADAC w zeszłym roku (albo 2 lata temu) pokazał jak jest z wiarygodnością takich publikacji.

OT:
Ciekawy tekst o olejach do diesla [... Ciach...], mysle ze moze sie przydac tym najmłodszym stażem kierowcom
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2015, 16:40 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Zapoznaj się z pkt. 3.4 regulaminu.

haka21

Aktywny

Post11 gru 2014, 18:43

Moim zdaniem ten tekst nie mówi nic co rozjaśnia w głowie niezorientowanym, wręcz może szkodzić. Poza klasyfikacjami które mogą być przydatne przy zakupie oleju , nie należy wyciągać wniosków po lekturze rzeczonego tekstu. dlaczego?

Oto fragment

"5W-30? 5W-40? Czy 10W-40?

Oznaczenia te odnoszą się do lepkości oleju w skali określonej przez SAE (ang. Society of Automotive Engineers) czyli amerykańskie Stowarzyszenie Inżynierów Motoryzacji. Pierwsza cyfra z literą „W” odnosi się do lepkości w niskich temperaturach, natomiast druga w wysokich temperaturach. Im niższe wartości liczb, tym mniejsze opory jakie generuje olej przy poślizgu pomiędzy elementami silnika. Wysoka wartość lepkości przekłada się na trwałość powłoki filmu olejowego i tym samym zapewnienie lepszej ochrony. Odpowiednio dobrany olej to taki, który zapewnia zdrowy balans pomiędzy tymi dwoma cechami. Informacje, co do lepkości oleju są zawarte w instrukcji użytkowania pojazdu i wskazują na pewien zakres lepkości, bądź konkretną wartość. Obecnie najpopularniejszymi lepkościami są oleje w klasie 5W-30, 5W-40 i 0W-30."

To co przed literą "W" - (winter) - to parametr nie tyle lepkości niskotemperaturowej bo tą podaje się dla 40st. tylko "gęstość" w niskich temp. mająca wpływ na pompowalność oleju w niskich temperaturach i tak 5W jest czterokrotnie lepiej pompowalny niż 15W. Oznacza to że w niskich temperaturach pompa szybciej przepompuje płynny olej 0W niż gluta 10W czy 15W. Ten parametr traci znaczenie po osiągnięciu temp 40st. Natomiast pisanie , że wysoka wartość lepkości przekłada się na trwałość powłoki filmu olejowego i tym samym zapewnienie lepszej ochrony może mieć zgubne skutki. Dlaczego?

5W30 - to olej zalecany zmieniony na 0W30 spowoduje tylko i wyłącznie lepszą pompowalność w niskich temperaturach powyżej 40 st. będzie podobny. I tę właściwość warto wykorzystać .

A jak zalejesz 10W60? - masakra dla silnika !!! to specjalne oleje do specjalnych silników do bardzo wąskiego zakresu wykorzystania. Ferrari czy Maserati są zalewane fabrycznie 0W40 i tylko na tor na track day instrukcja dopuszcza wlewanie 10W60. Włoskie silniki sportowe są luźno pasowane" i mają potężne kanały olejowe do odprowadzania "grubego" oleju. Oleje te są specjalnie zagęszczane i dla normalnego silnika to zbyt gęsty glut.Silnik VW ciasno pasowany olejem 5W50 czy 10W60 będzie totalnie zalany pod pierścieniem zbierającym bez możliwości odprowadzenia jego nadmiaru . A wtedy nieodprowadzony olej przegrzewa się , i dochodzi do koksowania, a te twarde depozyty węglowe pięknie zaspawają pierścienie a następnie "rzeźbią" gładzie cylindrowe i nieszczęście gotowe. Dodatkowym bonusem potężnej adhezji takiego oleju jest min 10% mniej mocy na silniku, bo opór hydrodynamiczny oleju robi swoje.

Na naszych krajowych forach od włoskich samochodów na "A" i czeskich na "S" można przeczytać że. po zalaniu oleju 10W60 silnik ma więcej mocy i mniej pali - świadczy tylko o fantazji i poczuciu humoru lub najzwyczajniej konfabulacji.

Zresztą nawet każde porsche jest zalewane 0W40 a Hayabusa 10W40 a więc niezaprzeczalna logika każe zastanowić się nad sensem "ochrony" cywilnego TDI czymś bardziej "wyczynowym"

Należy pamiętać ,że nie ma specjalnych olejów do specjalnego rodzaju metalu w twoim silniku i specjalnej uszczelki w tymże. Każdy współczesny olej , to skomplikowana mieszanka bazowych olejów , które są nośnikiem dodatków. Mylnie sądzi się , że baza HC koniecznie jest gorsza od PAO .Ester to osobna historia i nie zawsze 100% jest lepsze chociażby ze względu na np. nadmierną polarność fobową estrów w stosunku do metalu ,dlatego daje się często tylko 5-25%.

Kolega "Baster" dał przykład jak sobie dobierać olej .300V Power Racing do podciągniętego reaktora i super. Bo trzeba wiedzieć że wybrał coś bardzo stabilnego temperaturowo, coś z super pakietem modyfikującym tarcie, super pakietem antyzużyciowym , super pakietem czyszczącym. Należy też pamiętać , że "ciasne i gorące" silniki VW w istocie są, ale diesel z bezpośrednim wtryskiem zawsze będzie chłodniejszy i nawet podrasowany nie zmieni zasady, że na jałowym w odróżnieniu od benzyny nie podnosi temp. tylko odwrotnie, a unikając słusznie zresztą "grubego" oleju , unika się płacenia za więcej spalonego paliwa i spadku mocy. A że nie przejął się normą 504/507? i słusznie !!! . To co służy wielorybom to niekoniecznie silnikowi. Popioły co mają szkodzić DPF lub katalizatorom muszą się najpierw tam dostać a z tego co wiem mój samochód spala benzynę a nie olej .

A tak swoją drogą hipokryzja producenta mówi , że na 1000km może palić 0.5 litra oleju a nowa , że nawet 0.7l. Czyli jak między wymianami oleju powierzchnia ok 120 cm. kw DPF ma legalnie przepuści 8l oleju to i tak padnie a popiół nic nie pomoże ani nie zaszkodzi. No chyba że ktoś widzi różnicę w utopieniu się w wodzie kranowej lub w tej z sadzawki.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2014, 09:53 przez haka21, łącznie zmieniany 1 raz

Paw_Trz

Nowicjusz

• Online: 1h 25m 40s
  • Auto: VW Golf IV

Post12 gru 2014, 09:49

No właśnie miałem na myśli to, że są wypisane i wyjaśnione klasyfikacje, normy, specyfikacje zalecane przez producentów, a to może być przydatne podczas wybierania oleju. Niestety takiej wiedzy jak ty @haka21 nie posiadam więc nie podejmuje się oceny tekstu pod tym względem, o którym wspominasz :)

haka21

Aktywny

Post12 gru 2014, 10:15

Paw_Trz pisze:No właśnie miałem na myśli to, że są wypisane i wyjaśnione klasyfikacje, normy, specyfikacje zalecane przez producentów, a to może być przydatne podczas wybierania oleju. Niestety takiej wiedzy jak ty @haka21 nie posiadam więc nie podejmuje się oceny tekstu pod tym względem, o którym wspominasz :)

No i bardzo dobrze że przytoczyłeś artykuł z klasyfikacjami ,to pomaga mniej zorientowanym. Ale forum mamy po to by się dowiedzieć jak nie przedobrzyć , bo wiadomo że każdy chce dla swojego pojazdu jak najlepiej. Ten artykuł mówił o odpowiednim balansie a ja dodałem co się dzieje jak ktoś zbyt przejmie się "lepszą ochroną" "gęstym olejem". One owszem nie dopuszczają do kontaktu metal -metal najlepiej więc chronią , ale w nieprzystosowanym silniku po czasie wywołują odwrotny skutek , którego mechanizm porzytoczyłem , a tego w artykule już nie napisali . Zawsze lepiej wiedzieć dlaczego coś się dzieje niż wierzyć "w inteligentne molekuły" na słowo.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post03 sty 2015, 21:26

Jakiego Milersa wybrać aby był 'lepsiejsy' niż Motul Specific 504/507 do mojej CAVD, a może zostać przy tym Motulku i nie zmieniać na Milersa?
Aha, zależy mi na normie VW 504 i wydłużonym okresie wymiany - chodź i tak wymienię pewnie za rok lub 15k km
My TSI

seba

Stały Bywalec

• Online: 43d 20h 22m 15s
  • Pochwały: 16
  • Auto: VW Golf 7 FL
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM CZDA

Post03 sty 2015, 23:24

Jak wymieniasz częściej to szkoda kasy i silnika na VW504, lepiej VW 502.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post03 sty 2015, 23:39

Różnica w kasie jest pomijalna, mam nadzieje że VW 504 nie jest znacząco gorsza niż VW 502 [-o< , bo mimo wszystko zależy mi na VW 504.
Mam pewnego Milers upatrzonego ale jako że się nie znam to nie wiem czy zmieniać na niego czy pozostać przy Motulu, dlatego moje pytanie jest nadal aktualne.
My TSI

seba

Stały Bywalec

• Online: 43d 20h 22m 15s
  • Pochwały: 16
  • Auto: VW Golf 7 FL
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM CZDA

Post04 sty 2015, 00:11

No właśnie według wielu 504/507 jest gorsza, bo stworzona głównie po to by chronić środowisko, a nie silnik (podobnie jak dpf). No i zawsze lepiej wygląda jak można napisać, że wymiana co 30tyś. Chociaż wydaje mi się, że oleje z 504 z najwyższej półki dają radę. Mi osobiście po zmianie z Motula specyfic 504/507 na Mobila 1 5w30 wydawało się, że silnik ciszej chodzi. A teraz po zmianie na Neste 0w40 chyba jest jeszcze ciszej. Miałem również ochotę na Millersa ale stwierdziłem, że lepiej częściej i taniej.

Beskid

Aktywny

• Online: 16h 30m 15s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Post04 sty 2015, 09:15

Millers Oils XF Longlife 5w30
Olej posiada oficjalną aprobatę VW 504.00/507.00

tog_vw

Sympatyk

• Online: 3d 12h 10m 15s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM

Post04 sty 2015, 14:13

Paw_Trz pisze:Co do testu z Castrolem, to ADAC w zeszłym roku (albo 2 lata temu) pokazał jak jest z wiarygodnością takich publikacji.

Chodzi Ci o testy opon czy głosowanie na najlepszy samochód?
PoprzedniaNastępna

Wróć do Serwis i eksploatacja