Witam
Do tej pory miałem 4 czujniki z przodu i 4 z tyłu działało znakomicie dokładam dodatkowe czujniki opisane na forum do PLA 2.0
Wiec tak po zrobieniu instalacji, podłączeniu i wymianie sterownika, wymianie czujników ABS, zabieram się za kodowanie:
Zrobione w 03 ABS wpisuje końcówkę dla 17/18 Byte 01 i 50
Potem w sterowniku 10 wybrałem kodowanie - dla TOURONA ( najlepsze rozwiązanie )
kodowanie dla sterownika ,,S,, u innych (158001) zastosowałem to samo bo też mam S
resztę kodowania według potrzeb
No i w 44 zrobiłem adaptacje dla PLA 2.0
na kanale 04 wybrałem 1 test potem zapisz.
Ale nie działa:
a mianowicie
po naciśnięciu przycisku asystenta wyskakuje komunikat na ekranie licznika asystent wyłączony
czujniki nie działają.
błąd taki w 10
13632272 - Databus
U1121 00 [009] - Missing Message
Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 6
w innych sterownikach ok. czyli w 03 i 44
Więc zmieniam ustawienia na te, które były na początku przed PLA 2.0
z powrotem 03 zmieniam na 0050 potem w sterowniku 10 na 000001 oraz w 44 wyłączam PLA 2.0
dla pewności na kilka minut odłączam akumulator no i:
- przycisk asystenta parkowania nieaktywny ( na ekranie funkcja wyłączona ) prawidłowo
- czujniki działają ale tylko kilka sekund potem wywala błąd
1111556 - Side Front Left Parking Aid Sensor
B10F6 04 [009] - Internal System Fault
Confirmed - Tested Since Memory Clear
Wynika na to, że coś nie tak z lewym przednim czujnikiem.
Wnioskuje jeśli na starym sterowniku Park/Steer Assist czujniki były dobre mam na myśli 4 z przodu i 4 z tyłu, a teraz po wymianie sterownika na 3AA 919 475 S wywala błąd więc chodzi pewnie o te dodane, a mianowicie skrajny lewy przedni. Coś z nim nie tak ?
jeśli się mylę to proszę o poprawę.
Tylko czy sterownik 3AA 919 475 S dla wpisanego kodu 000001 używa 12 czujników ?
sądziłem że 8 więc czy można wrócić do 8 czy wymiana sterownika ?
I jeszcze jedno czy radio ma jakiś wpływ na zasadę działania PLA bo nie mam oryginału tylko BLAUPUNKTA ??
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC