Dzisiaj jest 27 sty 2021, 22:49


Park Assist 1.5 i 2.0

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

pab567

Stały Bywalec

  • Posty: 333
  • Rejestracja: 27 lip 2015, 20:01
  • Online: 19d 6h 40m 28s
  • Pochwały: 19
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: QNIK
  • Silnik: 5.0 Coyote 421KM
  • Lokalizacja: Warszafka

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post29 lut 2020, 08:34

Dokładnie. Wtedy dostaniesz szczegółowe informacje dotyczące tych błędów i będzie wiadomo co robić dalej.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 1051
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 46d 11h 33m 32s
  • Pochwały: 69
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post29 lut 2020, 13:21

pab567 pisze:Dokładnie. Wtedy dostaniesz szczegółowe informacje dotyczące tych błędów i będzie wiadomo co robić dalej.

OK. A czy te błędy magistrali danych w 10 i 5F mogą mieć przyczynę w adaptacjach DM ? Nie mam aktualnie dostępu do ODIS-a.
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

krzyzak malbork

Sympatyk

  • Posty: 70
  • Rejestracja: 01 maja 2017, 19:55
  • Online: 6d 22h 31m 58s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI CCZB
  • Lokalizacja: Malbork

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post30 kwie 2020, 20:33

Jestem właśnie po modzeniu auta z PLA 1.5 na PLA 2.0. Można dodać do tematu następna pompę, która to obsługuje
1K0 907 397 AJ

Jeśli dotyczy wymianu modułu PLA można w łatwy sposób zrobić to od strony małego schowka , demontując osłonę lewa pod kierownica jak i licznik. Obejdzie sie bez demontażu podszybia :) jest to do ogarnięcia :lokej:

Oczywiście podziękowania za pomoc telefoniczna przy montażu Andrzej4286 :pub: :pub: :pub: :D :D :D
Offline

HKNNET

Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 27 gru 2015, 00:49
  • Online: 11d 8h 32m 53s

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post14 maja 2020, 22:37

Hi all, I want to retrofit pla 2.0 but I thinking my golf’s abs module doesnt support :(
I will upgrade my abs module for pla 2.0 and other modifications but I dont know which module-pump I must buy it?? My current abs spec:
Kod: Zaznacz cały
 Address 03: ABS Brakes        Labels:. 1K0-907-379-MK70M.clb
   Part No SW: 1K0 907 379 AK    HW: 1K0 907 379 AK
   Component: MK70 M MASR         0105 
   Revision: 00H35001   
   Coding: 0017665
   Shop #: WSC 00028 028 00001
   VCID: 7BDAACF03A7B4697CC-802E


Thanks.


Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Offline

krzyzak malbork

Sympatyk

  • Posty: 70
  • Rejestracja: 01 maja 2017, 19:55
  • Online: 6d 22h 31m 58s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI CCZB
  • Lokalizacja: Malbork

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post14 maja 2020, 22:49

Here you have the topic and the number of pumps that are certainly ok under Pla 2.0 and this one even higher what I wrote in the post

mk6-f70/montaz-park-assist-2-0-t626.html?fbclid=IwAR1gGgVUYBLMdKSMBqmhTqrxeOP9K6JGRu1FyPQzw0-YaZ98rifdPoKUh7U

-- 14 maja 2020, 23:54 --

A Show what pump code you have. Because mine was at the end of 00 and I changed ABS sensors, I coded 50 and it turned out that my pump supports Pla 2.0 and was done without replacement. First from the change of ABS sensors 🤣 and it turned out that the pump is ok


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 360
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 19h 22m 7s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post15 maja 2020, 06:57

krzyzak malbork pisze:Jeśli dotyczy wymianu modułu PLA można w łatwy sposób zrobić to od strony małego schowka , demontując osłonę lewa pod kierownica jak i licznik. Obejdzie sie bez demontażu podszybia :) jest to do ogarnięcia :lokej:

Próbowałem i tędy. Wsadzenie tam ręki przy tej wiązce która idzie i dojście do samych wtyczek (nie mówiąc już o wyjęciu modułu) to jakaś tragedia #-o . U mnie było to niemożliwe
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline

krzyzak malbork

Sympatyk

  • Posty: 70
  • Rejestracja: 01 maja 2017, 19:55
  • Online: 6d 22h 31m 58s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI CCZB
  • Lokalizacja: Malbork

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post15 maja 2020, 07:30

U mnie poszło pięknie. Troszkę od dołu prztrzymalem 😁 odpiolem kostki przez mały schowek 😁 od strony licznika wpiolem wiązkę i udało się 👍😁

-- 15 maja 2020, 18:44 --

Wypiąłem listwę z przekaźnikami :) , wtedy pokazał sie cały moduł. Wykręciłem srobke , która go trzyma. Wtedy już wtyczki ma sie go na widoku :) od dołu go przytrzymywałem a ze schowka wypinałem wtyczki i tedy go wyjąłem . Potem tędy wsadziłem nowego :) wpiąłem kostki i go przykreciłem :)
Offline

HKNNET

Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 27 gru 2015, 00:49
  • Online: 11d 8h 32m 53s

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post21 maja 2020, 22:14

krzyzak malbork pisze:Here you have the topic and the number of pumps that are certainly ok under Pla 2.0 and this one even higher what I wrote in the post

mk6-f70/montaz-park-assist-2-0-t626.html?fbclid=IwAR1gGgVUYBLMdKSMBqmhTqrxeOP9K6JGRu1FyPQzw0-YaZ98rifdPoKUh7U

-- 14 maja 2020, 23:54 --

A Show what pump code you have. Because mine was at the end of 00 and I changed ABS sensors, I coded 50 and it turned out that my pump supports Pla 2.0 and was done without replacement. First from the change of ABS sensors 🤣 and it turned out that the pump is ok

Thanks for reply. I will install pla system firstly. I know my abs systems doesnt support pla because my golf is trendline model 😕 and hasnt esp. My question for you, Can you tell me the parts I need to change? I want to upgrade higher version.


Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Offline
Awatar użytkownika

ALF

Aktywny

  • Posty: 157
  • Rejestracja: 06 kwie 2017, 02:12
  • Online: 8d 3h 31m 33s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Touran 5T
  • Silnik: 20tdi
  • Lokalizacja: B.B.

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post31 maja 2020, 16:17

BRUNO55 pisze:ale pojawiły się dziwne błędy i nie mogę sobie z nimi poradzic
Kodowanie: 0031165001
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
12658720 - Magistrala danych
13639168 - Magistrala danych

Jak nie rozwiązałeś problemu to zakoduj PLA tak :0031161001 ,błąd 2 zniknie na 100% .

U mnie przed wymianą na pla 3,0 działało bez błędów jak miałem ten sterownik.
W bajcie 3 masz 50 czyli zaznaczony bit 4,6
Bit 4 ok- automatyczna sygnalizacja przy parkowaniu.
Bit 6 to asystent wyjazdu z miejsca RTA który działa na sterownikach 5Q0907685,686-czujniki martwego pola a tych sterowników chyba nie masz.

Miałem też sporo błędów po zamontowaniu pla 1k8919475E na rns510 potem flaschowałem na D juz pod Discover.
Błąd 1 to od hamulca ręcznego elektrycznego ,sterownik wymaga nowych parametrów bo auto dawcy z którego pochodzi sterownik miało epb.
Parametry są na serwerze VCP w filemenagement pod nazwą golf6_pdc1k8919475e.zdc.
W temacie blind spot jest info.
Warto też zmienić obwód koła w adaptacjach ,np 1965 pod opony 16/55/205 ,dobrane doświadczalnie i najlepiej parkuje.

Mamy szczęście że vw dał możliwość zmiany obwodu koła w adaptacjach bo można dobrać idealnie tak że auto zaparkuje za pierwszym podejściem,nie wjeżdża w róg auta obok,jak wiadomo unikniemy wstydu,trąbienia :jaja: :rotfl: i tekstów :jak jezdzisz baranie.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 1051
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 46d 11h 33m 32s
  • Pochwały: 69
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post01 cze 2020, 11:36

ALF pisze:
BRUNO55 pisze:ale pojawiły się dziwne błędy i nie mogę sobie z nimi poradzic
Kodowanie: 0031165001
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
12658720 - Magistrala danych
13639168 - Magistrala danych

Jak nie rozwiązałeś problemu to zakoduj PLA tak :0031161001 ,błąd 2 zniknie na 100% .

U mnie przed wymianą na pla 3,0 działało bez błędów jak miałem ten sterownik.
W bajcie 3 masz 50 czyli zaznaczony bit 4,6
Bit 4 ok- automatyczna sygnalizacja przy parkowaniu.
Bit 6 to asystent wyjazdu z miejsca RTA który działa na sterownikach 5Q0907685,686-czujniki martwego pola a tych sterowników chyba nie masz.

Miałem też sporo błędów po zamontowaniu pla 1k8919475E na rns510 potem flaschowałem na D juz pod Discover.
Błąd 1 to od hamulca ręcznego elektrycznego ,sterownik wymaga nowych parametrów bo auto dawcy z którego pochodzi sterownik miało epb.
Parametry są na serwerze VCP w filemenagement pod nazwą golf6_pdc1k8919475e.zdc.
W temacie blind spot jest info.
Warto też zmienić obwód koła w adaptacjach ,np 1965 pod opony 16/55/205 ,dobrane doświadczalnie i najlepiej parkuje.

Mamy szczęście że vw dał możliwość zmiany obwodu koła w adaptacjach bo można dobrać idealnie tak że auto zaparkuje za pierwszym podejściem,nie wjeżdża w róg auta obok,jak wiadomo unikniemy wstydu,trąbienia :jaja: :rotfl: i tekstów :jak jezdzisz baranie.

Dzięki za podpowiedzi ale nic z tego nie wychodzi. Sterownik 10 zakodowałem zgodnie z sugestią czyli 0031161001 i błąd pozostaje tak jak i taki sam błąd w radiu na którego też nie mam sposobu.
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline
Awatar użytkownika

ALF

Aktywny

  • Posty: 157
  • Rejestracja: 06 kwie 2017, 02:12
  • Online: 8d 3h 31m 33s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Touran 5T
  • Silnik: 20tdi
  • Lokalizacja: B.B.

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post01 cze 2020, 13:49

[/quote]
Dzięki za podpowiedzi ale nic z tego nie wychodzi. Sterownik 10 zakodowałem zgodnie z sugestią czyli 0031161001 i błąd pozostaje tak jak i taki sam błąd w radiu na którego też nie mam sposobu.[/quote]
Musi zniknąć ten drugi błąd czyli:

13639168 - Magistrala danych
U1121 00 [009] - brak informacji
W bajcie 3 miałeś zaznaczony RTA [asystent wyjazdu z miejsca] i z tego ten błąd jak wyżej bo nie masz sterowników martwego pola 5Q0907685.
Co do drugiego błędu:
12658720 - Magistrala danych
U1121 00 [009] - brak informacji
to jak pisałem jest to od ręcznego elektrycznego ale sie pomyliłem bo to jest od sterownika dachu elektrycznego w cabrio ,spróbuj zapodać parametry z vcp,juz dawno z tym robiłem i nie pamiętam ale mam na innym kompie pliki i dziś odszukałem co to jest.
Radio nie ma nic wspólnego z pla w tym wypadku a ten błąd w 5F ,znany już błąd zawsze pozostanie bo to od filtra can.
Tu jest coś o tym w komentarzach na samym dole:
https://www.drive2.ru/l/10392999/
Offline

koniu15

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 01 lip 2020, 21:05
  • Online: 12h 13s
  • Auto: Volkswagen sportsvan
  • Silnik: 2.0 150KM
  • Lokalizacja: śląskie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post05 lip 2020, 07:10

Odgrzebie kotleta mam Błąd 13639168 blad się pojawił po zalaczeniu front asist w discavery merdia bądź pro bo nie wiem jaka wersje mam.prosze o pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

marsss

Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 04 mar 2018, 12:00
  • Online: 18h 58m 32s
  • Auto: VW Scirocco 2010
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: śląskie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post13 lip 2020, 14:11

Koledzy podpowie ktoś z jakiego modelu mogę zaadaptować holdery do scirocco na tył , potrzebne takie które czujniki ustawią pod lekkim kątem , ale nie tak dużym jak z przodu boczne tylko z minimalnym ?
Offline
Awatar użytkownika

ALF

Aktywny

  • Posty: 157
  • Rejestracja: 06 kwie 2017, 02:12
  • Online: 8d 3h 31m 33s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Touran 5T
  • Silnik: 20tdi
  • Lokalizacja: B.B.

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post11 paź 2020, 17:04

koniu15 pisze:mam Błąd 13639168


W sterowniku 10-PLA zakodowałeś sobie asystentów BSA/RTA a nie masz fizycznie tych sterowników dlatego błąd.
Offline

piotr64

Aktywny

  • Posty: 152
  • Rejestracja: 30 gru 2019, 11:42
  • Online: 8d 12h 1m 41s
  • Pochwały: 2
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Golf VI TEAM
  • Silnik: 1.4 16V
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post29 paź 2020, 09:49

Witam pytanie do tych co mieli fabrycznie pla 1.5 z pompą BE co konkretnie trzeba zmienić i dodać do pla 2.0 dzięki
Offline

loko34

Nieśmiały

  • Posty: 35
  • Rejestracja: 20 paź 2017, 06:30
  • Online: 14d 22h 20m 14s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Superbee
  • Lokalizacja: Brzeg

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post29 paź 2020, 17:41

Tylne czujniki ABS i sterownik PLA do zmiany a dołożyć trzeba dwa tylne boczne czujniki w zderzak i dorobić wiązkę do tego

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Offline

piotr64

Aktywny

  • Posty: 152
  • Rejestracja: 30 gru 2019, 11:42
  • Online: 8d 12h 1m 41s
  • Pochwały: 2
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Golf VI TEAM
  • Silnik: 1.4 16V
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post31 paź 2020, 08:17

Dzięki czy jest sterownik który automatycznie uruchomi czujniki i wizualizacje na DM chodzi o pla 1.5 1T0
Offline
Awatar użytkownika

ALF

Aktywny

  • Posty: 157
  • Rejestracja: 06 kwie 2017, 02:12
  • Online: 8d 3h 31m 33s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Touran 5T
  • Silnik: 20tdi
  • Lokalizacja: B.B.

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post04 lis 2020, 19:30

piotr64 pisze:Dzięki czy jest sterownik który automatycznie uruchomi czujniki i wizualizacje na DM chodzi o pla 1.5 1T0

Nie robiłem takiego myku bo przeskakiwałem z pla 2,0 3AA...... na DM ale jak na rns510 działa OPS i wizualizacja to czemu ma nie działać na DM, trzeba tylko odpowiednio w adaptacjach DM ustawić w parę kanałów.
Offline

piotr64

Aktywny

  • Posty: 152
  • Rejestracja: 30 gru 2019, 11:42
  • Online: 8d 12h 1m 41s
  • Pochwały: 2
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Golf VI TEAM
  • Silnik: 1.4 16V
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post04 lis 2020, 20:53

wizualizacja jest tylko chodzi o to aby czujniki zalanczały się automatycznie przy przeszkodzie a to tylko na 1k8 ale czy przy pla 1.5 można taki sterownik zainstalować
Offline
Awatar użytkownika

ALF

Aktywny

  • Posty: 157
  • Rejestracja: 06 kwie 2017, 02:12
  • Online: 8d 3h 31m 33s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Touran 5T
  • Silnik: 20tdi
  • Lokalizacja: B.B.

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post04 lis 2020, 21:58

piotr64 pisze: czy przy pla 1.5 można taki sterownik zainstalować

Niestety nie, tylko pla 2,0 [1k8919475x] i pla 3,0 [7n0919475x]
Offline

piotr64

Aktywny

  • Posty: 152
  • Rejestracja: 30 gru 2019, 11:42
  • Online: 8d 12h 1m 41s
  • Pochwały: 2
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Golf VI TEAM
  • Silnik: 1.4 16V
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post15 lis 2020, 12:43

Sterownik pla 2.0 do DM 3aa919475 l czy s
Offline
Awatar użytkownika

ALF

Aktywny

  • Posty: 157
  • Rejestracja: 06 kwie 2017, 02:12
  • Online: 8d 3h 31m 33s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Touran 5T
  • Silnik: 20tdi
  • Lokalizacja: B.B.

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post16 lis 2020, 17:42

piotr64 pisze:Sterownik pla 2.0 do DM 3aa919475 l czy s

Ten sterownik pla nie jest pod DM ,na DM działa na nim OPS360 i to wszystko z fajerwerków.
Offline

piotr64

Aktywny

  • Posty: 152
  • Rejestracja: 30 gru 2019, 11:42
  • Online: 8d 12h 1m 41s
  • Pochwały: 2
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Golf VI TEAM
  • Silnik: 1.4 16V
  • Lokalizacja: Pomorskie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post18 lis 2020, 17:29

Wiem do dm to 1k8 ale mam pla 1.5 i montuje 2.0 aby to sprawdzić potrzebuje 3aa jak wszystko zagra to poszukam 1k8 narazie ciężki do zdobycia chyba z końcówką E
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post18 lis 2020, 17:36

Można zrobić sobie samemu

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
Offline
Awatar użytkownika

ALF

Aktywny

  • Posty: 157
  • Rejestracja: 06 kwie 2017, 02:12
  • Online: 8d 3h 31m 33s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Touran 5T
  • Silnik: 20tdi
  • Lokalizacja: B.B.

Re: Park Assist 1.5 i 2.0

Post19 lis 2020, 00:27

piotr64 pisze:ciężki do zdobycia chyba z końcówką E

tu jest cos o tym:
https://forum.golf6.pl/mk6-retrofitting/blind-spot-assist-t3868-50.html
rób od razu pod 1K8 ,nie ma co się cackać, masz już otwartą drogę do PLA 3,0.
masz jeden z literką A nie drogo na ale ,flascujesz na E i jest.
PoprzedniaNastępna

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość