Dzisiaj jest 22 lis 2024, 15:30

[ALL] Jaki olej polecacie

Moderator: rafaello

Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

lexus7463

Niemowa

• Online: 1h 56m 8s
  • Auto: 8
  • Silnik: 1.0

Re: Jaki olej polecacie

Post05 maja 2014, 19:41

a ten millers jak z grzaniem szybciej sie nagrzewa silnik niz na castrolu
Ostatnio zmieniony 05 maja 2014, 20:07 przez kamill, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: INTERPUNKCJA! Ten post nie ma kompletnie sensu.

tog_vw

Sympatyk

• Online: 3d 12h 10m 15s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM

Post05 maja 2014, 20:49

Beskid pisze:Po lekturze internetu postanowiłem zaszaleć i wymieniłem olej na Millers XF 5W30.
W sumie i tak wyszło taniej niż gdybym kupił olej w ASO. Na razie jestem zadowolony. Silnik pracuje bardziej miękko i jest trochę cichszy. Dodatkowo wydaj mi się, że olej szybciej się studzi niż Castrol. Oczywiście wszystkie te odczucia mogą być efektem placebo :mrgreen:

Millers zatrudnia nie więcej niż 200 osób: https://www.linkedin.com/company/millers-oils-ltd.
Wycieczka po ich biurze: http://www.millersoils.co.uk/360/output/reception.html.
Laboratorium: http://www.millersoils.co.uk/360/output/development_laboratory.html.
Coś mi się wydaje, że poza kupowaniem gotowych półproduktów i pakowaniem ich, to oni za dużo nie robią.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2014, 21:47 przez marmi, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: drobne poprawki literowe.

Beskid

Aktywny

• Online: 16h 30m 15s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Post06 maja 2014, 08:17

lexus7463 pisze:a ten millers jak z grzaniem szybciej sie nagrzewa silnik niz na castrolu

1.4 TSI ogólnie nagrzewa się dosyć wolno. Przy aktualnych warunkach (kilka stopni na plusie) olej łapie temperaturę 50 stopni po około 7 km łagodnej jazdy poza miastem (obroty do 3000 max). Castrol nagrzewał się podobnie.
Obecnie mam nalane oleju na max i w sumie to też pewnie ma mały wpływ na temeraturę oliwy. Silnik teoretycznie powinien wolniej się grzać i lepiej się chłodzić.
tog_vw pisze:Coś mi się wydaje, że poza kupowaniem gotowych półproduktów i pakowaniem ich, to oni za dużo nie robią.

W sumie podobnie robi VW. Przecież firma z Wolfsburg też głównie "składa" cześci, które dostarczają jej różni podwykonawcy - od blach, poprzez hamulce, łańcuchy, paski, turbiny itp. na oponach kończąc. Oczywiście części
te muszą spełniać odpowiednie normy aby sygnujący je swoim logiem Volkswagen nie narażał prestiżu marki :mrgreen: .
Poza tym duży nie oznacza lepszy. Według mnie w necie łatwiej trafić na podróbkę Castrola niż takiego Millersa.
Z tego co czytałem Castrol to półsyntetyk, a Millers pełen syntetyk. Cena jednego i drugiego wydaję sie to potwierdzać.
I żeby nie było jeździłem też na Mobil ESP Formula oraz Castrolu i silnik się nie rozleciał :D

tog_vw

Sympatyk

• Online: 3d 12h 10m 15s
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM

Post06 maja 2014, 20:21

Beskid pisze:W sumie podobnie robi VW. Przecież firma z Wolfsburg też głównie "składa" cześci, które dostarczają jej różni podwykonawcy - od blach, poprzez hamulce, łańcuchy, paski, turbiny itp. na oponach kończąc. Oczywiście części
te muszą spełniać odpowiednie normy aby sygnujący je swoim logiem Volkswagen nie narażał prestiżu marki :mrgreen: .

Czym innym jest zlecanie produkcji zaprojektowanych przez siebie podzespołów poddostawcom a czym innym prawie że kupowanie gotowego produktu i nalepianie swojego logo.

Beskid pisze:Z tego co czytałem Castrol to półsyntetyk, a Millers pełen syntetyk. Cena jednego i drugiego wydaję sie to potwierdzać.

Castrol na swojej stronie chwali się, że to syntetyk: http://castroledge.com/uk/oil-range/ a parametry obu olejów są bardzo zbliżone:
- Castrol: http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/D6DB7854EF227499802578C200688D69/$File/BPXE-8JEQBT_0.pdf
- Millers: http://www.millersoils.co.uk/automotive/tds-automotive.asp?prodsegmentID=51&sector=Car

Beskid pisze:Cena jednego i drugiego wydaję sie to potwierdzać.

Koszty jednostkowe małego producenta są wyższe więc i cena musi być odpowiednia.
Awatar użytkownika

green

Aktywny

• Online: 4d 19h 4m 36s
  • Auto: GTI

Post07 maja 2014, 06:08

Olej w 2.0 tsi - 5w30 Shella - korki w godzinach szczytu dobija do 102 stopni.
Awatar użytkownika

szumek5837

Stały Bywalec

• Online: 11d 8h 7m 38s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Renault Laguna Coupe
  • Silnik: FR4T 2.0T

Post07 lip 2014, 14:30

Heh.. większość z nas chyba może zauważyć że na wszelkich forach motoryzacyjnych (bez względu na markę) jedne z najdłuższych i najbardziej "gorących" wątków są te dotyczące olejów silnikowych :)

Dorzucając swoje pięć groszy powiem, że chyba ważniejsze od marki oleju jest by:
1. Nie przeciągać czasu oraz przebiegu między wymianami.
2. Żeby olej spełniał normy producenta.
3. Unikać podróbek i kupować z pewnego źródła.

O ile pierwsze dwa są punkty są łatwe do spełnienia to punkt 3 nie jest tak oczywisty. Podróbki z każdym rokiem są doprowadzane do coraz większej perfekcji i naprawdę trudno odróżnić prawdziwe opakowanie od fałszywego..
Dlatego ja postawiłem na mniej znaną firmę ale za to na sprawdzone źródło i we wszystkich dotąd posiadanych autach zalewałem Szwajcarski olej firmy Midland. Rozlewany w Szwajcarii i dopiero importowany do PL.
Nigdy nie miałem z nim żadnych problemów, silnik pracował dobrze i do Golfa następnym razem pewnie tez go zaleje..
No chyba, że coś innego mnie przekona ;)

yaroo-c1

Nieśmiały

• Online: 1d 24m 17s
  • Auto: volkswagen
  • Silnik: tdi

Jaki olej do 2.0 tdi symbol cbdb

Post30 lip 2014, 14:48

Witam mam pytanie jaki najlepiej wlac olej do golfa 2.0 tdi z symbolem silnika cbdb?? z góry dzieki za odpowiedz
Awatar użytkownika

DoKeR

Gadatliwy

• Online: 84d 11h 39m 32s
  • Auto: Kia Optima GT
  • Silnik: 2.0 T-GDI 245KM

Re: Jaki olej do 2.0 tdi symbol cbdb

Post30 lip 2014, 15:02

Jeżeli chodzi o olej to możesz wlać jaki tylko chcesz Ważne żeby spełniał normy :D

A tak na marginesie to jest już temat na forum związany z tym tematem wiec zaglądnij a wszystkiego się dowiesz ;)

A tutaj odnośnik: vw-eksploatacja/jaki-olej-polecacie-t98.html

Miłej lektury i Pozdrawiam :pub: :pub:
Kia Cee'd GT by DoKeR

..::GT::..

yaroo-c1

Nieśmiały

Post30 lip 2014, 15:13

wiem tylko ten cbdb jest 16 v i wlasnie nie wiem czy trzeba tam bezpylkowy/bezsiarkowy czy cos takiego jak do bluemotion
Awatar użytkownika

DoKeR

Gadatliwy

Post30 lip 2014, 15:30

Według Mnie bedzie to samo co Ja mam u siebie :D Ja mam 2.0 TDI CBDC i mam zalany Motul Specific 504.00/507.00 nisko pyłkowy ze względu na filtr DPF :D Więc podejżewam ze u Ciebie bedzie tak samo ważne zeby olej miał normy 504/507 5W30 Może się mylę i ktoś Mnie poprawi ;)

Pozdrawiam !
Kia Cee'd GT by DoKeR

yaroo-c1

Nieśmiały

Post30 lip 2014, 16:30

zastanawiam sie wlasnie nad tym motula a ELF SOLARIS EVOLUTION FULL-TECH LLX 5W30 mogłby ktos doradzic
Awatar użytkownika

DoKeR

Gadatliwy

Post30 lip 2014, 16:39

Jeżeli chodzi o mnie to przeszedłem z Castrol na Motul juz w drugim samochodzie i z Motula jestem bardzo zadowolony :D ale decyzja nalezy do Ciebie ;)

Pozdrawiam!
Kia Cee'd GT by DoKeR

Awatar użytkownika

lukasik69

Stały Bywalec

• Online: 9d 5m 30s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
  • Silnik: 2.0 tdi i 1.4 tsi

Post13 lis 2014, 15:38

Muszę wymienić olej i tu jak zwykle pojawia się problem :)
Silnik 2,0 TDI 110km do tej pory jeździł na oleju z ASO LL. Po lekturze forum doszedłem do wniosku, że LL to nie jest najlepsze rozwiązanie. Chciałem zmienić olej na castrol 5w30 i tutaj moje pytanie dlaczego na stronie castrola
http://castroledge.pl/products/oil-selector podają, że wymiany oleju co 30 k lub 24m-ce? Rekomendacja to Edge bez żadnego dopisku LL. ;/
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post13 lis 2014, 19:01

Na konkretnie którego Castrola chcesz zmienić, bo z opisu na razie można wywnioskować, że żadnej zmiany oleju w Twoim przypadku nie będzie.
ASO zapewne do tej pory lało ci jakiegoś Castrola long life i być może nawet 5W30, bo z tego co mi wiadomo to właśnie takim olejem ASO zalewa nasze auta (chyba tylko o jednym odstępstwie od tej reguły czytałem na forum i był to chyba Shell lub Mobil).
My TSI

wojtaszekm

Aktywny

• Online: 22d 6h 23m 20s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 105 KM CAYC

Post13 lis 2014, 19:24

lukasik69 pisze:Muszę wymienić olej i tu jak zwykle pojawia się problem

ja u siebie też pożegnałem sie z ASO-wym castrolem - teraz motorynka smarowana lazerway LL 5w-30, ale mimo ze LL to wymieniam co 15 tys. 30% PAO w bazie olejowej.... Jestem zadowolony z tej zmiany
Awatar użytkownika

lukasik69

Stały Bywalec

Post13 lis 2014, 20:12

kakaruto pisze:Na konkretnie którego Castrola chcesz zmienić, bo z opisu na razie można wywnioskować, że żadnej zmiany oleju w Twoim przypadku nie będzie.
ASO zapewne do tej pory lało ci jakiegoś Castrola long life i być może nawet 5W30, bo z tego co mi wiadomo to właśnie takim olejem ASO zalewa nasze auta (chyba tylko o jednym odstępstwie od tej reguły czytałem na forum i był to chyba Shell lub Mobil).

Auto jest zalane olejem 5w30 VW produkowanym przez Castrola http://sklep.arcar.pl/pl/p/Zestaw-Olej- ... 15562C/218
Chcę zmienić olej na ogólnie dostępny olej castrol edge 5w30 bo taki leje się do dpf, taki też sugeruje strona Castrola.
Pytanie czy olej castrol Edge jest też olejem LL ? Czy może są dwa rodzaje tego oleju i jak je rozróżnić ?
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post13 lis 2014, 20:58

Jest olejem LL z tym że dla dobra silnika lepiej nie stosować trybu LL szczególnie w polskich warunkach jazdy....
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

wojtaszekm

Aktywny

Post13 lis 2014, 21:09

kakaruto pisze:
Auto jest zalane olejem 5w30 VW produkowanym przez Castrola

Popatrz na karty charakterystyki:

tutaj
i tutaj
oraz tutaj

i zobaczysz że 5w30 Castrola spełniające normę 504/507 ma niejedno imię.... ;)
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post13 lis 2014, 21:49

lukasik69 pisze:Pytanie czy olej castrol Edge jest też olejem LL ? Czy może są dwa rodzaje tego oleju i jak je rozróżnić ?

Niestety nie pomogę gdyż zrezygnowałem z produktów Castrola, a tym samym przestałem się nimi interesować.

marmi pisze: ... dla dobra silnika lepiej nie stosować trybu LL szczególnie w polskich warunkach jazdy....

marmi, nie wiem czemu akurat polskie warunki jazdy są wyjątkowo nieodpowiednie ale dla świętego spokoju zgadzam się z pierwszą częścią Twojego zdania :D i sam się do niej stosuje chodź używam oleju z normą 504/507 czyli umożliwiającego stosowanie trybu long life.

wojtaszekm, nie mogę się z Tobą zgodzić, ja tego nie napisałem :D
My TSI
Awatar użytkownika

lukasik69

Stały Bywalec

Post13 lis 2014, 21:54

marmi pisze:dla dobra silnika lepiej nie stosować trybu LL szczególnie w polskich warunkach jazdy....

dokładnie mam takie samo zdanie na ten temat i dlatego chce odejść od systemu LL i przejść na zwykły castrol.

wojtaszekm pisze:Popatrz na karty charakterystyki:

tutaj
i tutaj
oraz tutaj

i zobaczysz że 5w30 Castrola spełniające normę 504/507 ma niejedno imię....

Pierwszy nie spełnia normy 507. Drugi Castrol EDGE Professional LongLife III 5W-30 do stosowania w trybie LL jak sama nazwa wskazuje i trzeci Castrol EDGE 5W-30 powinien być olejem zwykłym bo nie ma dopisku LongLife, a w danych o produkcie widnieje info "lepkości SAE 5W-30. Olej ten może być stosowany przy wydłużonych okresach wymiany oleju"... itd.
Wychodzi więc na to, że każdy olej 5w30 Castrola jest LongLife, czy się mylę? :despair:

wojtaszekm

Aktywny

Post13 lis 2014, 22:09

lukasik69 pisze:
Pierwszy nie spełnia normy 507.

Fakt - rozpędziłem sie i nie doczytałem :oops:

a pisząc ... ma niejedno imię.... miało być z przekąsem, bo dane techniczne dla castrola egde LL i "zwyklego" edge są takie same, więc wychodzi ze to ten sam olej tylko inaczej nazwany.

Teraz rodzi się inne pytanie (odwracając stwierdzenie lukasik69) :mrgreen: czy castrol egde LL jest na pewno LL

haka21

Aktywny

• Online: 18d 18h 11m 1s
  • Pochwały: 14
  • Auto: Golf6
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122km

Post16 lis 2014, 18:27

Witam

Olej to trudna sprawa . Każdy pyta co wlać i oczekuje odpowiedzi. Temat najważniejszej części samochodowej jest poruszany od nawet kilkunastu lat na różnych forach z marnym skutkiem.

Rozmawiać można w sposób jak na forach polskich ,czyli : kumpla , ojca, mechanik , kuzyna i takie tam mity żyjące już własną legendą , albo można konkretniej (to się dzieje na obcych niestety forach).

Postanowiłem się włączyć do dyskusji bo sam posiadam silnik , w którym panują najgorsze warunki pracy dla oleju silnikowego na tej planecie jeżeli mowa o silnikach komercyjnych. Są to silniki szkoły niemieckiej ciasno pasowane tzw. gorące a liderem - 1.4 TSI który to właśnie posiadam. Olej szybko po wymianie ciemnieje "bo TSI tak ma" . A może pogadamy dlaczego tak ma? to dosyć istotne bo krasnali z czarnym tuszem w silniku nie ma.

I o ile użytkownicy japońskich i amerykańskich silników - ciasno pasowanych tzw. zimnych , czy też włoskich luźno pasowanych mają większą tolerancję na użycie oleju wybranego na podstawie niewiedzy, to niewiedza ta jest kosztowna dla użytkowników zwłaszcza TSI ,.

Kto nie chce za bardzo zaprzątać sobie głowy to niech wybiera olej zgodnie z zaleceniami producenta (bardzo właściwa postawa) no może za wyjątkiem ulegania sugestii co do marki oleju.

Niecierpliwi i zamożni poszukujący najlepszego z najlepszych mają też prosto- Xenum VX 5w30 i spokój.

Można poszukiwać alternatyw w ramach merytorycznej dyskusji, zresztą pogadać jest miło.

A propo merytoryczności naszych przyjaciół rosjan- warto zobaczyć:
Szczególnie dydykuję miłośnikom Castrola (nr 1 w polsce) no chyba że ktoś ma dostęp do Castrola U.S to sorry

https://www.drive2.ru/l/4062246863888678774/
http://www.sibautocity.ru/blog/strashil ... -www2112ru

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

lukasik69

Stały Bywalec

Post16 lis 2014, 21:32

haka21 pisze:Można poszukiwać alternatyw w ramach merytorycznej dyskusji, zresztą pogadać jest miło.

Dlatego dyskutujemy :)

haka21 pisze:A propo merytoryczności naszych przyjaciół rosjan- warto zobaczyć:
Szczególnie dydykuję miłośnikom Castrola (nr 1 w polsce) no chyba że ktoś ma dostęp do Castrola U.S to sorry

Fajne forum mają ci Rosjanie ale nie znam rosyjskiego bo nie mam tam przyjaciół :lol: to opieram się tylko na obrazkach ;) Pojawiają się tam różne oleje i wszystkie wykończyły silniki bo trzeba było je rozbierać :)

haka21 pisze:ozmawiać można w sposób jak na forach polskich ,czyli : kumpla , ojca, mechanik , kuzyna i takie tam mity żyjące już własną legendą

każdy ma jakąś opinie którą sam sobie wyrobił albo opiera się o opinii , kumpla , ojca, mechanika itd. Olej numer jeden tak jak piszesz to Castrol, gdyby był taki zły nikt by go nie zalał do auta. Rosjanie negują Castrola i inne tylko zobacz datę są to zdjęcie z przed prawie dziesięciu lat. Gdyby ten olej tak załatwiał silniki naprawdę nikt by go nie zalał i te auta już dawno by nie jeździły bo nr 1 to castrol :p
haka21 pisze:Niecierpliwi i zamożni poszukujący najlepszego z najlepszych mają też prosto- Xenum VX 5w30 i spokój.

Nie słyszałem o czymś takim dlatego pomocą służy google i okazuje się że to olej do aut wyścigowych i żeby to do silnika 1,4 lać :rotfl:

Trochę sobie jaja robię bo wiem doskonale o tym ile się dyskutuje o tych olejach, sam też mam problem na co się zdecydować. Najpopularniejsze oleje to Mobil i Castrol i po lekturze forum widzę, że jest polecany Motul, ale szczerze bał bym się zalać jakiś xenum, motul, lotos itd bo jak silnik padnie to będę płakał czemu nie zalałem tego co wszyscy, czyli Castrol i Mobil :)
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post16 lis 2014, 21:58

lukasik69 pisze:ale szczerze bał bym się zalać jakiś xenum, motul, lotos itd bo jak silnik padnie to będę płakał czemu nie zalałem tego co wszyscy, czyli Castrol i Mobil :)
Dyskusja o olejach jest stara jak świat, ale jedno co wiadomo wiekszość osób szybko rezygnuje z catrola...

A co do silnika to właśnie prędzej padnie po tym nieszczęsnym castrolu jak po motulu :P
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Re: Odp: Jaki olej polecacie

Post16 lis 2014, 22:24

Ale przeciez castrola leją w Szybkich i wściekłych :(