Dzięki chłopaki
Co do tyłu auta to na pewno nie koniec na zmianie samego zderzaka, oczywiście emblematy z klapy zostaną usunięte, ale nie zostanie czysta.
Na klapę zostaną przyklejone boczne owiewki tak jak jest to w wersjach topowych GTI, GTD, R.
W Variant-e R nie był zakładany specjalny spojler (czytaj szerszy), a więc mam ułatwione zadanie i nie muszę go podmieniać, a tylko założyć boczne owiewki.
Owiewki do Variant-a mają nr:
- 5G9-805-945 041 - Boczny spoiler klapy str. lewa (cena w ASO VW: 291.40 zł)
- 5G9-805-946 041 - Boczny spoiler klapy str. prawa (cena w ASO VW: 291.40 zł)
Jak widać cena trochę powala za kawałek plastiku.
Na tą chwilę udało mi się kupić str. prawą w cenie 120 zł i czekam może znowu się pojawi coś w znośnej cenie.
Można kupić z Ali.. cały zestaw ale jakoś nadal nie mogę się przekonać do jakości tych produktów i nie chcę np. za 2-3 lata zakładać następnych bo np. klej już nie będzie trzymał.
Wiem że jak założę w oryginalne to listwa będzie przyklejona długo i czynniki atmosferyczne nie będą miały wpływu na to.
Moja zakupiona listwa:

Co do emblematów to z przodu auta mam już na grillu emblemat GTD i tego się chce trzymać.
Na boki na nadkola będą przyklejone emblematy GTD:
- 5G0-853-688-N CMT / 5G0-853-688-BA CMT - Emblemety GTD str. lewa (cena w ASO VW: 152.53 zł)
- 5G0-853-688-P CMT / 5G0-853-688-BB CMT - Emblemety GTD str. prawa (cena w ASO VW: 152.53 zł)
Założyć chcę tylko emblematy oryginalne bo te zamienniki to słyszałem że straszne badziewie.
Na tą chwilę udało mi się upolować w znośnej cenie emblemat na stronę lewą:

Na tylną klapę będzie jednak założony emblemat GTD:
- 5G0-853-675-R 2ZZ - Tylny emblemat GTD (cena w ASO VW: 148.29 zł)
A tu pokazuje cały zestaw emblematów GTD (szkoda że nie mój, zdjęcie zapożyczone z innego forum):

Jak widać takie duperelki dość dużo kosztują i staram się szukać okazji i je kupować, na razie wolę nie kupować ich bezpośrednio z ASO VW (chociaż mam na nie też zniżki i mogę kupić ciut taniej niż podałem normalne ceny salonowe), po prostu zostawiam to sobie na koniec i w tej chwili wolę przeznaczyć kasę, którą bym wydał na nie na dokończenie innych modów.
A może coś się jeszcze upoluje w dobrych pieniążkach
No dobra na tym kończę.
Dodano dnia: 17 paź 2020No i nie wytrzymałem, miałem napisać po wymianie, ale teraz z Covidem nie wiem kiedy to zrobię.
Licznik dla 1.6 TDI kolor przerobiony na R ale wyskalowanie odpowiadające dla 1.6 TDI (tarczki zegarów robione na indywidualne zamówienie bo nie występują w wersji R z takim wyskalowaniem)
Do tego podmiana wskazówek i diod na niebieskie z R-ki i na koniec wypolerowanie szybki żeby było idealnie
Licznik Golf R angol jako dawca

Dodano dnia: 19 paź 2020Zakupiona kierownica i poducha w wersji GTD z przyciskiem CNL (czyli bez obsługi radaru).
Z uwagi że zakładane były tylko w pierwszych rocznikach, a później zostały zastąpione z przyciskami pod radar, jest ich w stosunku do tych drugich dość mało i coraz ciężej takie kupić, a jak są to trzymają cenę.
Może ktoś się zapytać dlaczego od razu nie kupiłem pod radar, a no dlatego że radaru w aucie nie posiadam, a jeżeli bym miał go dokładać to pewnie najwcześniej za 2 lata i dlatego przez te 2 lata chciałbym jednak mieć w 100% działające wszystkie przyciski na kierownicy.
Jeżeli za jakiś czas dołożę do auta radar to mogę wymienić kierownicę, albo same przyciski w kierownicy bo i tak można zrobić.
Części GTD (wersja dla MK7.0 bez radaru):
- kierownica 5G0419091AN
- poducha GTI/GTD/GTE/R 5G0880201AC
- wiązka poduchy wersja multifunkcyjna - nie wiem bo numer był od środka i nie mogłem sprawdzić

W sterowniku Gateway zmieniły się nr przycisków:
- było
Multi Function Steering Wheel Control Module:
Subsystem 2 - Part No SW: 5G0 959 442 J HW: 5G0 959 442 J Labels: 3C8-959-537.CLB
Component: E221__MFL-DC1 H16 0038
Serial number: 27140002426960084394
Coding: 28FFFF
- jest:
Multi Function Steering Wheel Control Module:
Subsystem 2 - Part No SW: 5G0 959 442 M HW: 5G0 959 442 M Labels: 3C8-959-537.CLB
Component: E221__MFL-DC1 H10 0101
Serial number: 29150001452560075291
Coding: 28FFFF
Oczywiście wszystkie przyciski sprawdzone, wszystko działa i nie wywala żadnego błędu.
Z uwagi że już miałem oryginalnie zamontowaną mulifunkcję i przyciski lewe CNL nic nie musiałem kodować itp.
Następny puzzel układanki założony, ale dalej szukam fotela kierowcy w wersji GTE, jak na razie jest tylko jeden do sprzedania ale cena jak dla mnie zaporowa i jeszcze sprzedający wymontował poduchę żeby sprzedać oddzielenie i zarobić dodatkowo
Przyznam się że trochę dałem ciała bo mogłem cały komplet kupić za 900 zł ale tak się długo jakoś namyślałem że został w końcu sprzedany, a teraz za samą tylną kanapę wołają sobie 900 - 1200 zł MASAKRA
Już fotele od GTI są tańsze niż od tych GTE.
No cóż trzeba być cierpliwy i szukać, może coś się za jakiś czas pojawi, ale coraz bardziej ten mój standardowy fotel nie pasuje do środka
Teraz chyba czas na chromowe nakładki na pedały i podstopnicę, żeby podkreśli sportowy środek.
No i jak wcześniej pisałem wymiana licznika
CDN...
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa