Nie ma się co obrażać, każdy może mieć własne zdanie.
Silnik 1.4 TSI 122 dobrze radzi sobie w MK6, ale bez przesady nie jest to "rakieta". Stwierdzenie, że samochód z silnikiem 140 KM będzie bardziej dynamiczny niż 122 KM jest faktem z którym nie można dyskutować. Oczywiście rozumiem, że przy zakupie nie wszyscy kierują się wyłącznie mocą silnika ale także np. ceną czy wyposażeniem oraz własnymi indywidualnymi potrzebami. Z drugiej strony nie potrafię zrozumieć ludzi, którzy mówią "kupiłem 1.2 TSI bo był dużo tańszy, a jeździ "prawie" tak samo jak 1.4".
Przyznaję, zastanawiałem się nad kupnem MK7, ale doszedłem do wniosku, że szkoda wydawać tyle kasy aby mieć nowszy model i silnik mocniejszy o 18 KM. Nie stać mnie na taki luksus
Odnośnie porównania VII z VI też chciałbym wierzyć w to, że nowy model jest lepszy. Z drugiej strony historia motoryzacji uczy, że nie zawsze tak jest.
W jaki zakresie VII demoluje VI?
- wygląd (dla mnie obie generacje wyglądają prawie identycznie, ani to brzydkie ani piękne)
- wnętrze, fakt 7 całościowo wygląda ładniej (mówimy o wersji higline), jakość materiałów i spasowanie podobne jak w 6, niepraktyczne wstawki "piano", ilość miejsca podobna jak w 6, ciut większy bagażnik, przeładowana przyciskami kierownica, położenie sterowania szybami gorsze niż w 6, lepsze radio
- zawieszenie, prowadzenie oraz komfort praktycznie takie same jak w 6
- osiągi minimalnie lepsze w 7 (silnik 122KM)
- spalanie, podobne jak w 6
- wyciszenie, diesel jest podobno głośniejszy niż 6, powiedzmy, że w tej kategorii remis
- bezpieczeństwo, praktycznie ten sam poziom co w poprzedniku (najlepiej poczekać na testy)
- nowe systemy, start-stop dla mnie wada min.dużo droższy i mniej wytrzymały akumulator, XDS - przy normalnej jeździe zbyteczny, hamulec elektroniczny - zdecydowanie wole rozwiązanie z 6
- awaryjność, trudno na chwilę obecną cokolwiek powiedzieć, ale dołożenie min. systemu start-stop, XDS, hamulca postojowego raczej nie poniesie niezawodności, kto wie jak będzie zachowywać się "nowe" wyposażenie multimedialne