Arek_VI pisze:Poszperałem w ETCE i wszystko wskazuje, że w przypadku PLA (1.5 i 2.0) połączenia czujników idą bezpośrednio do wtyczek 12 pin przy sterowniku. Ne ma żadnych "przejściowych" wtyczek 8 pin jak w przypadku PDC. Producent "ułatwił" sobie montaż oraz koszty produkcji i wiązki zderzaków idą bezpośrednio do modułu. W przypadku demontażu zderzaka trzeba wypiąć każdą z wtyczek czujników i zaczepy wiązki aby oddzielić zderzak od nadwozia.
U mnie jest wtyczka 8 pinowa. Najwyraźniej mam model z 2009 roku i jeszcze nie wpadli na taki głupi uproszczony pomysł.
Arek_VI pisze:W przypadku modernizacji do PLA 1.5 lub 2.0 trzeba albo pozbyć się pośrednich wtyczek 8 pin i dołożyć przewody albo pociągnąć równolegle do starej wiązki przewody do wtyczek 12-pin w sterowniku.
Ja chce dołożyć wtyczkę z gumkami tak aby można było łatwo odłączać.
Arek_VI pisze:Wtyczki 12-pinowe to 8E0972112A i 8E0972112B (różnią się kolorami).
Nie wiem czemu podałeś numery tych wtyczek które wchodzą do modułu. Miałem na myśli wtyczkę męską i damską z gumkami izolującymi która będzie w zderzaku tylnym.
Arek_VI pisze:Obawiam się więc Xeno, że czeka Ciebie kolejny demontaż podszybia aby się wpiąć z czujnikami do sterownika.
Tu się wycwaniłem.
1. pociągnołem już wiązkę do progu.
2. podszybia nie zakładałem
3. testy robiłem na podłączonych wszystkich podzespołach.
Wracając do tematu kostki to albo zmienię na taką jak z przodu 10pinów albo wezmę identyczną i będzie obok.