Modzenie rozpoczęte
W naszych Golfach (oprócz Cabrio) nie ma przygotowanych punktów mocowania modułów Side/Blind spot assist. Tak więc wybrałem najdogodniejsze miejsca i najpierw wywierciłem otwory dla nakrętki nitującej nr
N90920301 - otwór ok. 8,2 mm. Nakrętka została nasmarowana klejem epoksydowym i wbita w blachę :

Następnie uchwyt modułu przykręcony śrubą
N10347103 oraz wklejony przy pomocy masy uszczelniającej do karoserii:

Lewa strona:

Prawa strona:

Schematy instalacji są dostępne w ELSA więc nie wrzucam. Okablowanie zabezpieczone w peszlach:

Wkłady lusterek mają dodatkowe diody LED, do których nie można dokupić odpowiedniego wtyku ani wiązki (nie znalazłem). Metodą prób i błędów okazało się, że pasuje do nich wtyk Molex 5102 :

Należy jeszcze zabezpieczyć wtyczkę w lusterku silikonem i powinno pracować bez problemów.
Całość podłączona i pojawił się problem.....
W MFA widać asystentów martwego pola i wyjazdu ale są oni nieaktywni.

Generowane są błędy magistrali danych. Nie jestem pewien czym błędy są powodowane.
Moje podejrzenia idą w kierunku gateway w wersji 7N0907530AS, który występuję jako zalecany do obsługi Blind spot. Poza obsługą ext. can być może jego soft realizuje dodatkową komunikację pomiędzy sterownikami.
Mój najnowszy 7N0907530BG nie rozwiązuje problemu - chociaż w tej wersji gateway jest dedykowany do obsługi Blind spot w wersji dla samochodów w specyfikacji MQB od 26 maja 2015 roku.
Szukam nowego gateway'a lub wsadu do wgrania.
CDN.