Dzisiaj jest 21 kwie 2025, 09:54

[1.4 TSI 122KM] [TPI] Terkocze jak diesel zaraz po odpaleniu na zimnym

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

MAPUS

Sympatyk

• Online: 2h 57m 58s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: CAXA TSI

Re: [TPI] Terkocze jak diesel zaraz po odpaleniu na zimnym

Post13 paź 2015, 21:07

Natomiast koszt za rozrząd TSI 800 zł nierealny, części poza oryginalnymi praktycznie niedostępne. No i po pewnym czasie to nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły przy odpaleniu zawsze zazgrzyta.

martinezo

Nieśmiały

• Online: 8h 21m 25s
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Post14 paź 2015, 09:46

Hej,

Mapus, nic nie wspomniałeś o wymianach oleju w Twoim sprzęcie. Jeśli robiłeś to w trybie LongLife to by wychodziło, że rozrząd dał o sobie znać tuż przed wymianą, przed 30tyś i 60tyś.
Ale to zbyt oczywiste żeby tak było.

Niemniej jednak moim zdaniem olej ma kolosalne znaczenie w tym silniku, a w zasadzie jego jakość.
Mapus wspomniałeś o zapachu benzyny w oleju, według mnie (może się mylę) to główna przyczyna problemów z wariatorem, napinaczem i łańcuchem.
Wszyscy piszą, że są problemy z rozrządem, ale tak naprawdę nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi co jest tego powodem.
Jedynie, że winny jest wariator bo rozciąga łańcuch, ale dlaczego, co z nim nie tak? Ta sama sprawa z napinaczem.
Czytając różne artykuły i fora gdzie można się po trochu dowiedzieć od użytkowników jakie mają spostrzeżenia na temat rozrządu i składając wszystko w jedną całość zaryzykowałbym stwierdzenie jak na początku jakość oleju ma wpływ na problemy z rozrządem.
Zasadnicza sprawa, przy wymianie rozrządu również jest wymieniany olej. Czy ktoś próbował wymienić olej gdy pojawiło się terkotanie? Czy terkotanie ustąpiło?
Ten właśnie olej dociera do wariatora, napinacza łańcucha oraz sprężarki, gdy jest wymieszany z benzyną nie posiada odpowiedniej lepkości i dlatego te podzespoły nie są odpowiednią nasmarowane. Dopiero po dostarczeniu dawki oleju po rozruchu te elementy zaczynają pracować prawidłowo.
Cieknąca pompa paliwa "psuje olej benzyną", a problemy z rozrządem są tego skutkiem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

arturro

Gadatliwy

• Online: 13d 40m 7s
  • Pochwały: 7
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI

Post14 paź 2015, 11:51

Ja wymienialem olej przed wymiana rozrzadu i faktycznie bylo duzo ciszej ale z biegiem km bylo coraz glosniej, po ok 1000km wracalo do stanu przed wymiana.

Totes

Nowicjusz

• Online: 58m 42s

Post22 paź 2015, 19:03

martinezo pisze:Czy ktoś próbował wymienić olej gdy pojawiło się terkotanie? Czy terkotanie ustąpiło?

Jak zeszłej zimy u mnie zaczął bardziej regularnie terkotać, to po wymianie oleju ani razu już nie zaterkotał aż do października jak temperatury spadły (właśnie teraz). Tylko olej wymieniam w marcu, więc akurat gdy robi się cieplej i ja łącze to z temperaturą, a nie wymianą oleju. Zobaczymy w przyszłym roku (jak dotrwa :D ).

U mnie terkocze tak jak opisywałem: tylko jak postoi przy temperaturze poniżej 10-12 stopni. Jak stoi w garażu podziemnym, gdzie temperatura nigdy nie spada poniżej 15 stopni przez cały rok, to jeszcze nigdy nie zaterkotał

Olej zmieniam co rok, po przejechanych ok. 3-4 tys. km. Używam Castrol Edge Professional LongLife III.

Mączące robią się te zgadywanki: z silnikiem jedno terkotanie, z DSG inne terkotanie (sprzęgieł). Raz jest, raz nie ma. Jak jest dobrze, to myślę sobie czego ja się czepiam? Jak zaterkocze, to zaraz planuję boje z VW.

Nie chcę być cynikiem, ale trudno oprzeć się wrażeniu, że VW dobrze wie które wadliwe części i kiedy trzeba wymienić. Skrywa te informacje, bo nie chce kolejnej akcji serwisowej (a miałem już akcję serwisową i na silnik - oprogramowanie i na DSG - wymiana oleju). Zamiast tego wszyscy zrzucamy się na tych którzy wymieniali te same części w ramach gwarancji. Koszty zostały poniesione przez koncern i dlatego te naprawy pogwarancyjne są takie drogie. Teraz szykują się kolejne gigantyczne straty w związku z aferą TDI.

MAPUS

Sympatyk

• Online: 2h 57m 58s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: CAXA TSI

Post06 lis 2015, 14:47

Olej wymieniany co 12 tyś km bo tyle samochód robił tylko w roku. Olej Castrol zalecany z ASO - 5W30.

Arek_VI

VIP

• Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 62
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122

Post06 lis 2015, 19:27

MAPUS pisze: Olej Castrol zalecany z ASO - 5W30.

Najdroższy i najbardziej ch...y olej jaki można było wlać do samochodu. Praktycznie każdy olej o tej specyfikacji jest lepszy od tego nieszczęsnego Castrola.

Jasiek12

Nowicjusz

• Online: 15h 22s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM

Post19 lis 2015, 23:44

Witam wszystkich

Mam problem z rozrządem ( Golf 1.4 TSI 122 KM rok produkcji 2009 przebieg 115tys km) i chce zamówić wszystkie niezbędne części do wymiany.
Wiem że kilkukrotnie zmieniały się kody części i tym samym chciałem zapytać czy może przesłać aktualne kody.

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów

Arek_VI

VIP

Post19 lis 2015, 23:46

haka21

Aktywny

• Online: 18d 18h 11m 1s
  • Pochwały: 14
  • Auto: Golf6
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122km

Post20 lis 2015, 10:22

Jasiek12 pisze:Witam wszystkich

Mam problem z rozrządem ( Golf 1.4 TSI 122 KM rok produkcji 2009 przebieg 115tys km) i chce zamówić wszystkie niezbędne części do wymiany.
Wiem że kilkukrotnie zmieniały się kody części i tym samym chciałem zapytać czy może przesłać aktualne kody.

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów

Aktualne serie końcowe :
03C109158H- łańcuch rozrządu
03C109507BC - zmod. napinacz hydrauliczny ( zaworek zwrotny i sprężyna)
03C109088G- Wariator

03C109469R - Prowadnica łańcucha
03C109509AA - Prowadnica łańcucha
03C105209BD - Koło zębate
03C109571K - Koło zębate
03C109287G - Uszczelka
śruba napinacza N91097201

Opcjonalnie nowa pokrywa 03C109210CP

Jasiek12

Nowicjusz

Post20 lis 2015, 15:41

Super !! Dziękuję za informacje :)

Pozdrawiam :)

Jasiek12

Nowicjusz

Post20 lis 2015, 16:40

Przeglądam właśnie internet w poszukiwaniu części o tych numerach i nie mogę ich znaleźć.

Orientujecie się czy jest możliwość kupienia tych części poza ASO ?

Pozdrawiam

abdul

Nowicjusz

• Online: 1h 18m 49s
  • Auto: VW Golf
  • Silnik: 2.0 TDI

Post08 gru 2015, 06:22

Dziwne, to może oznaczac jakieś problemy z paskiem rozrządu.

zewis

Aktywny

• Online: 9h 2m 43s
  • Pochwały: 3
  • Silnik: CAXA

Post17 gru 2015, 19:02

Witam Forumowiczów po dłuższej przerwie :)

Niestety i u mnie pojawil sie problem. Moj Golf 1.4TSI CAXA ma nalatane od urodzenia ~140kkm, wyprodukowany w Q4'10, odebrany w styczniu 2011 z salonu. Olej ciagle Millers XF LL 5W30, wymiana z filtrami zawsze co 15kkm.
Niestety pojawilo sie terkotanie i nie chce ustapic. Dodatkowo jest takze problem z terkotaniem sprzegla (po jego wcisnieciu terkotanie ustepuje).
Oddalem auto do serwisu na ogledziny. Dostalem wczoraj informacje ze do wymiany bedzie to co w zalaczniku.

Spora cena. I jedynie 10% rabatu za serwisowanie ciagle w jednym miejscu...
Sprawy ktore mnie męczą:
1. Mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie auta (kupilem to podczas kupna samochodu u dilera). Jest jeszcze wazne. Niemniej jednak serwis zaslania sie ze ubezpieczyciel pokrywa tylko uszkodzenia... :shock: Tzn. u mnie nic sie nie uszkodzilo. Ot, po prostu oddalem auto do serwisu bo dzwieki mi sie nie podobaly. Serwis prosi o akceptacje tego kosztorysu, gdyby ubezpieczyciel sie wypial i nie chcial pokryc kosztow.
Ktos mial podobna sytuacje?
Mi to wyglada na jakas scieme, bo z warunkow ubezpieczenia ktore pamietam (opcja full) to bylo praktycznie takie samo pokrycie jak przy gwarancji fabrycznej.

2. Wymienione pozycje w kosztorysie nie zawieraja nastawnika. Czy to poprawne podejscie wedlug was (biorac pod uwage date produkcji mojego auta)?

3. Ktos moze mi powiedziec co to jest zestaw naprawczy 03C198229B?

Bede wdzieczny za opinie, bo mam wrazenie ze chca mnie zrobic w balona z akceptacja kosztow naprawy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

seba

Stały Bywalec

• Online: 43d 22h 5m 35s
  • Pochwały: 16
  • Auto: VW Golf 7 FL
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM CZDA

Post17 gru 2015, 21:16

Ja pierdykam ale w wuja ciecie, samochód na gwarancji, a Ty masz zostawić prawie 6 tys u nich. Przecież to nie są jakieś Twoje wydumki, zarówno VW jak i ubezpieczyciel doskonale wiedzą, że są problemy z rozrządem. Chociaż sam miałem batalie z ubezpieczycielem w innej sprawie i w końcu dałem sobie spokój, to na Twoim miejscu bym nie odpuścił, przynajmniej w kwestii rozrządu.
Awatar użytkownika

szumek5837

Stały Bywalec

• Online: 11d 8h 7m 38s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Renault Laguna Coupe
  • Silnik: FR4T 2.0T

Post17 gru 2015, 22:45

@zewis - powinieneś mieć Warunki Ubezpieczenia a to w tej sytuacji lektura obowiązkowa.
Nie skreślałbym też Rzecznika Praw Konsumenta. Jest w każdym mieście. Nie wszyscy to partacze-olewacze..
Możesz też o wycenę poprosić inny serwis jeśli masz w okolicy...porównasz...
Awatar użytkownika

LUKI

Sympatyk

• Online: 3d 9h 32m 39s
  • Auto: inne
  • Silnik: inne

Post30 gru 2015, 14:45

zewis pisze:2. Wymienione pozycje w kosztorysie nie zawieraja nastawnika. Czy to poprawne podejscie wedlug was (biorac pod uwage date produkcji mojego auta)?

teoretycznie powinieneś mieć już poprawny 03C 109 088 E
ale pewny na 100% będziesz pewny jak zrzucą osłonę

zewis pisze:3. Ktos moze mi powiedziec co to jest zestaw naprawczy 03C198229B?

ciekawe...

03C 198 229 B => BWK, BLG, BMY, CAVE, CTHE, CKMA, CDGA

zewis pisze:Bede wdzieczny za opinie, bo mam wrazenie ze chca mnie zrobic w balona z akceptacja kosztow naprawy.

jest taka możliwość

zewis

Aktywny

Post31 gru 2015, 20:59

Dobra, to cała historia zakończyła się bardzo szczęśliwie :)
Poniżej zamieszczam kompletny opis mojej historii. Mam nadzieję, że się komuś przyda w przyszłości.

Mój Golf został wyprodukowany w grudniu 2010 roku. Przyjechał do Warszawy w CW1 2011 i w CW2 była pierwsza rejestracja. Notabene – z informacji od dilera to był ponoć pierwszy Golf VI ze światłami LED do jazdy dziennej w PL :D Jak widać wszelkie części i poprawki co do rozrządu powinny być już zaimplementowane i problem powinien być z bani. Ta informacja także wpływała na mój sposób użytkowania auta oraz „zlewanie” tematu terkotania.

Mój samochód jest używany do codziennych dojazdów do pracy ~80km w jedna stronę po autostradzie (generalnie od garażu w domu do garażu w pracy mam jakieś 99,99% drogę dwupasmową). Auto zawsze rozgrzane spokojnie do 90 st. C oleju (np. jeżdżę 100km/h na 6. biegu do uzyskania tej temperatury), a potem tempomat na 120km/h lub 140km/h (czasami do przepalenia na 200km/h ;)) i włączam u siebie tryb „stand-by”. Auto ze względu na gwarancję oraz przedłużone ubezpieczenie, zawsze serwisowałem w ASO. Pierwsza zmiana oleju nastąpiła przy stanie licznika ~3kkm (Fuchs polecany na forum OCP). Potem przy 15kkm i co każde 15kkm. Od 3. zmiany używałem Millersa XF LL 5W-30 + filtry Mann zamawiane na zmienolej.pl.

Terkotanie sprzęgła pierwszy raz wystąpiło przy ~15kkm. Opisywałem to u nas na forum już w roku 2012. Generalnie na tamten czas byłem jednym z pierwszych którzy to zauważyli i których to irytowało. Przy każdej wizycie w ASO zgłaszałem terkotanie sprzęgła. ASO nic nie znajdowało i grzecznie mówiło ze jest ok. Ja jeździłem i niczym się nie przejmowałem :) Na początku żeby w ogóle usłyszeć to terkotanie to trzeba było mieć idealną ciszę otoczenia i siedzieć w aucie przy zamkniętych drzwiach. Przy ~140kkm terkotanie było słyszalne już dużo wyraźniej i także z zewnątrz.

Terkotanie przy odpalaniu silnika występowało sporadycznie od ~90kkm. Ostatnio prawie zawsze przy odpalaniu w garażu podziemnym (temperatura ~12-14 st. C). Odpalanie na zew. przy ~+10 st. C oraz na mrozie bez jakichkolwiek terkotań. To samo powyżej 20 st. C. Olej zawsze nalany pod max na bagnecie (tak jak zaznaczone w instrukcji).

Przejechałem łącznie 140 500km i jedyne co mi się popsuło w Golfie to łożysko w pp. kole przy ~90kkm. Ze względu na to że pojawił się kolejny nowy pojazd do dyspozycji, postanowiłem oddać Golfa na kompletna diagnostykę na jak długo potrzeba. Auto wstawiłem do ASO VW z informacją że terkocze przy odpalaniu oraz ze coś także terkocze przy puszczonym pedale sprzęgła (jak wciskałem pedał sprzęgła to terkotanie ustępowało; tak samo się działo po n-tym wysprzęgleniu, ale kto chciałby się w to bawić za każdym razem? :)).

O dziwo tym razem serwis znalazł same usterki! :D Eureka, czyli w końcu coś naprawią :D Tak jak pisałem wcześniej – było trochę stresu ze względu na informacje ze strony ASO, że w przypadku braku usterki stwierdzonej przez ubezpieczyciela, to ja będę musiał pokryć wszystko. Wymieniliśmy trochę e-maili, podałem zapobiegawczo kilka faktów z poprzednich zgłoszeń serwisowych oraz linków do artykułów na temat problemów z 1.4 TSI potwierdzonych przez przedstawicieli VW. Na drugi dzień dostałem informacje, że ubezpieczyciel zakwalifikował do wymiany:
- kompletny rozrząd (łańcuch, napinacz, prowadnice, nastawnik i inne pierdoły)
- napęd pompy oleju (napinacz i łańcuch)
- łożysko wałka sprzęgłowego
Jeszcze nie wiem ile kosztowała całość. Pełen kosztorys powinienem dostać informacyjnie od ubezpieczyciela. Ubezpieczenie przy kupnie auta kosztowało 3kPLN ;)

Główne stare części rozrządu zostały mi zwrócone. Mają następujące numery:
- 03C 105 209 AQ MR7 2010 09 16 (koło napędu rozrządu)
- 03C 115 121 J (napinacz / koło pompy oleju)
- 03C 109 571 F (Koło napędu wałka rozrządu)
- 03C 109 088 E (nastawnik)
- 03C 109 507 IT MR7 (napinacz łańcucha rozrządu)
Załączam też ich fotki. Może się komuś przydadzą.
Na łańcuchach nie widzę oznaczeń. Tak ma być?
https://goo.gl/photos/6ZeSYr5ww8akrWTY6

Generalnie podsumowując:
1. Czy coś mi się w aucie popsuło ze względu na terkotanie? NIE. Po prostu auto pracowało trochę mniej kulturalnie.
2. Czy jeździłbym dalej gdybym nie miał drugiego auta? TAK, przynajmniej do końca 2016, ponieważ przedłużoną gwarancję/ubezpieczenie mam do 2017 roku.
3. Czy przez 140kkm zaobserwowałem jakieś problemy ze względu na terkotania? NIE. Auto cały czas jeździło bardzo dobrze. Nie było żadnej niepokojącej kontrolki, błędów w kompie, falowania obrotów silnika itd.
4. Po wymianie wszystkich wyżej wspomnianych części wszelkie niestandardowe odgłosy powędrowały do krainy wiecznych łowów. Auto chodzi cichutko, na biegu jałowym w ogóle nie słychać włączonego silnika. Po odbiorze 2 razy się nabrałem myśląc że nie włączyłem silnika ;) Miła odmiana bo unaocznia jak głośno silnik chodził do tej pory. Wiadomo – człowiek się przyzwyczaja jeśli jakieś zmiany zachodzą powoli i stopniowo.
5. Ponieważ za całą robociznę płacił w 100% ubezpieczyciel, skorzystałem z tej okazji i wymieniłem sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko oporowe). Auto będzie teraz używane mniej intensywnie, więc jest to dobry czas na wszelkie poprawki, aby zapewnić jak najdłuższą bezproblemową eksploatację.
6. Z mojego punktu widzenia jeśli ma terkotać, to będzie terkotać. Nic z tym nie zrobicie. Wszelkie dyskusje o olejach, lepkości itd. to tylko odwlekanie w czasie. Uważam że zrobiłem wszystko co mogłem przy eksploatacji auta, aby zminimalizować wystąpienie terkotania. Jak widzicie, nie ma ucieczki :twisted:
Zalecam podejście jeździć, zgłaszać przy każdej wizycie w ASO i mieć w zanadrzu dodatkową gwarancję z której gdy przyjdzie odpowiedni moment, będzie można skorzystać.

Nomen omen tak samo jak „osuszanie” klimatyzacji po każdym użyciu traktuje jak odwlekanie nieuchronnego w czasie ;) Już wole włączać i wyłączać kiedy chcę i niczym się nie przejmować, a w momencie mokrej szmaty odgrzybić i zmienić filtr samemu.
Awatar użytkownika

LUKI

Sympatyk

• Online: 3d 9h 32m 39s
  • Auto: inne
  • Silnik: inne

Post01 sty 2016, 11:45

zewis a tak się martwiłeś ;)

zewis pisze:Nic z tym nie zrobicie. Wszelkie dyskusje o olejach, lepkości itd. to tylko odwlekanie w czasie.

w końcu ktoś oprócz mnie zaczyna też tak twierdzić...

Kozo

Stały Bywalec

• Online: 4d 14h 20m 3s
  • Pochwały: 4

Post01 sty 2016, 13:49

Dlatego leje od nowośći castrol po którym tak wszyscy "jadą" i dzięki temu po ostatniej szaleńczej jeździe na autostradzie jak mi się zaświecił check oil (temat na inny wątek) to na najbliższej stacji dokupiłem bez problemu edge 5w40 i dolałem literka i nie musiałem szaleć i szukać jakiegoś motula czy millersa - dla mnie ta dyskusja na temat wyższości jednego oleju nad drugim to taka sztuka dla sztuki;)

Arek_VI

VIP

Post01 sty 2016, 15:36

Gdybyś kozo używał dobrego oleju do nie musiałbyś dolewać. Poza tym jak pamiętam to naprawiałeś turbinę ze dwa razy prawda ? Słabe argumenty masz do swojej teorii.

Kozo

Stały Bywalec

• Online: 4d 14h 20m 3s
  • Pochwały: 4

Post01 sty 2016, 15:49

@up turbine? nigdy! ) Mam 2 silnik. W pierwszym też się spuszczałem nad olejami. Też wymieniłem olej po 2-3 tys km bo tak ASO zalecało. Rozsypał się po 25 tys. i też wciagał olej po tym jak po 90% miasta było pałowanie. Teraz mam 2 silnik niby po poprawkach i uznałem, że szkoda pieniędzy, leje castrola i jak widać jest to samo. Szkoda kasy i czasu. I jak widzisz mam prawo mieć swoją teorię;)

P.s zobacz jaki jesteś aktywny w teorii sposkowej dot. oleju. Tyle razy pisałem do Ciebie PW z prośbą i dupa. A teraz nagle o mnie sobie przypomnialeś i to jeszcze w złym kontekście...
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

• Online: 9d 17h 43m 24s

Post02 sty 2016, 18:56

zewis Mam praktycznie identyczną historie. Moja CAXA jest z początku 2010 i nalatane już 95k km. Jak pytałem się kiedyś w ASO to też twierdzili, że mam już nowszy napinacz i problem z rozrządem nie powinien występować. Zawsze sam wymieniałem olej na Motul albo Millners.
Notabene przy 80k km też padło mi łożysko w pp. kole :)
Od jakiegoś czasu występuje u mnie notorycznie terkotanie, ale tylko przy odpalaniu w garażu podziemnym i przy temperaturach ~ +10 stopni. Jak są teraz mrozy to silnik odpala delikatniej, bez procedury dogrzewania katalizatora i terkotania praktycznie nie słychać. Na zimnym silniku występuje też inne terkotanie, które ustępuje po wciśnięciu sprzęgła. Jak się silnik rozgrzeje to chodzi jak złoto.
Generalnie na razie nie spieszy mi się do ASO z tym rozrządem bo nie mam żadnego ubezpieczenia ani gwarancji, więc będzie spory wydatek, a na razie można jeździć normalnie :) Zobaczymy ile tak wytrzyma :)

zewis

Aktywny

Post02 sty 2016, 22:27

Jimmy_PoP pisze:zewis Mam praktycznie identyczną historie. Moja CAXA jest z początku 2010 i nalatane już 95k km. Jak pytałem się kiedyś w ASO to też twierdzili, że mam już nowszy napinacz i problem z rozrządem nie powinien występować. Zawsze sam wymieniałem olej na Motul albo Millners.
Notabene przy 80k km też padło mi łożysko w pp. kole :)
Od jakiegoś czasu występuje u mnie notorycznie terkotanie, ale tylko przy odpalaniu w garażu podziemnym i przy temperaturach ~ +10 stopni. Jak są teraz mrozy to silnik odpala delikatniej, bez procedury dogrzewania katalizatora i terkotania praktycznie nie słychać. Na zimnym silniku występuje też inne terkotanie, które ustępuje po wciśnięciu sprzęgła. Jak się silnik rozgrzeje to chodzi jak złoto.
Generalnie na razie nie spieszy mi się do ASO z tym rozrządem bo nie mam żadnego ubezpieczenia ani gwarancji, więc będzie spory wydatek, a na razie można jeździć normalnie :) Zobaczymy ile tak wytrzyma :)

Moj przyklad ci pokazuje ze masz jeszcze jakies ~45kkm na luzie ;)

kuba90

Nieśmiały

• Online: 7h 52m
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf 6 2011r.

Post09 sty 2016, 19:39

Witam Ja mam CAXA z 2011 roku 65tyś też mam terkotanie jak Ty które ustępuje po wciśnięciu sprzęgła niezależnie czy silnik ciepły czy zimny mechanik wstępnie zdiagnozował dwumase (przy 65tyś !!!!) co do terkotania silnika występuje sporadycznie przy odpalaniu na z zimnym silniku. Profilaktycznie będę chciał wymienić rozrząd więc napisałem do ASO Piła gdzie dostałem odpowiedź że silnik z tego roku ma rozrząd niewymienialny i nie powinno być problemu, opisałem problem dalej bez odpowiedzi. Napisałem jeszcze do ASO Bydgoszcz tam ktoś się poważnie tematem zainteresował i dostałem szacowaną wycenę koszt 2159,38zł :-) wyszczególnione Łańcuch, prowadnice, śruby, napinacz, tuleja, pierścień uszczelniający, uszczelka, uszczelka wału, nawet środek uszczelniający.

zewis

Aktywny

Post10 sty 2016, 01:28

kuba90 pisze:Witam Ja mam CAXA z 2011 roku 65tyś też mam terkotanie jak Ty które ustępuje po wciśnięciu sprzęgła niezależnie czy silnik ciepły czy zimny mechanik wstępnie zdiagnozował dwumase (przy 65tyś !!!!) co do terkotania silnika występuje sporadycznie przy odpalaniu na z zimnym silniku. Profilaktycznie będę chciał wymienić rozrząd więc napisałem do ASO Piła gdzie dostałem odpowiedź że silnik z tego roku ma rozrząd niewymienialny i nie powinno być problemu, opisałem problem dalej bez odpowiedzi. Napisałem jeszcze do ASO Bydgoszcz tam ktoś się poważnie tematem zainteresował i dostałem szacowaną wycenę koszt 2159,38zł :-) wyszczególnione Łańcuch, prowadnice, śruby, napinacz, tuleja, pierścień uszczelniający, uszczelka, uszczelka wału, nawet środek uszczelniający.

Muszis sobie odpowiedzieć na pytanie czy jest rzeczywiście potrzeba jakiejkolwiek zmiany. Z mojego pkt. widzenia, nie.

Ps. Wiesz ze CAXA nie ma dwumasy?
PoprzedniaNastępna

Wróć do Problemy / Usterki