Dzisiaj jest 21 lis 2024, 15:03

Tuning 1,6 TDI 105 KM czy warto

Modyfikacje mechaniczne wpływające na osiągi naszych samochodów.

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

kiokio

Sympatyk

• Online: 23h 37m 57s
  • Auto: VW Jetta A6
  • Silnik: CAYC

Re: Tuning 1,6 TDI 105 KM czy warto

Post21 wrz 2015, 15:08

Hehe, napisałeś "jednym ze sposobów..."
A ja przeczytałem "jedynym sposobem" przeczytałem po łebkach i tak jakoś wyszło. Sorki :)
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

• Online: 19h 32m 2s
  • Auto: Golf
  • Silnik: CDLF

Post21 wrz 2015, 15:25

kiokio pisze:Hehe, napisałeś "jednym ze sposobów..."
A ja przeczytałem "jedynym sposobem" przeczytałem po łebkach i tak jakoś wyszło. Sorki :)

hahaha :D
Nie ma problemu :pub:
Tylko tak sie zdziwiłem o co chodzi :lol:

kiokio

Sympatyk

Post23 wrz 2015, 21:51

TuneForce, a powiedz mi czy warto wycinac DPFa??
Co to tak naprawde daje, czy taki moj 1.6 CAYC zacznie dymic po wycięciu filtra?
Czy to sie filtr fizycznie wycina, czy tylko sie przeprogramowuje sterownik?

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post23 wrz 2015, 22:54

Zacznie puszczać małego baczka :-) wycina fizycznie i komputerowo.
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

Post24 wrz 2015, 07:04

Jak nie ma problemu z DPF to się go nie rusza, jeśli sprawia problemy to filtr trzeba wyjąc, wywalić środek, wstawać rurkę w środek potem włożyć puszkę do auta i przeprogramować ECU. Zdrowe auto nie bedzie kopciło, tzn. nie tak że bedzie za nim widać kupę dymu ale rurka z tyłu nie będzie już taka czysta jak teraz.

kiokio

Sympatyk

Post26 wrz 2015, 19:32

A tak z innej beczki, mozecie polecić jakis dobry chiński :) kabel diagnostyczny do JETTY 2012 1.6 CAYC.
Podobno nie każdy chodzi, a te na allegro są opisane ze dzialają tylko z modelami do 2007r.
Moze byc tez bluetooth

kamill

VIP

Post27 wrz 2015, 05:06

Masz na forum cały temat o kablach ;-)

kiokio

Sympatyk

Post27 wrz 2015, 08:13

Wiem, ale zanim znalazłem to zamiesciłem pytanie tu. Chcialem usunąć pytanie z tego wątku ale nie mam uprawnień :( Troche dziwne, bo nie na pierwszym forum pisze i swoj post na ktory nie bylo odpowiedzi mozna było usuwać.

W kazdym razie pytanie o kabel jest tez tam gdzie powinno byc, tak wiec jak znasz odp. na moje pytanie to prosze o wypowiedz. Temat o interfejsach nie do konca odpowiada na moje pytanie

GREGOR10

Nowicjusz

• Online: 1h 14m 15s
  • Auto: A3
  • Silnik: 2.0TFSI

Post07 paź 2015, 23:26

kiokio pisze:U mnie przy programie tym co załączyłem temp spalin oscylowała w granicach 750-770st, zaledwie 50st wiecej niz na fabrycznym programie. Jak ktos robi program i zubaża mieszanke to potem jest płacz. Chip ma zwiększac moc a nie oszczędzac paliwo. Ja Rogalowi z Mineralnej ufam, to jest 4 auto jakie u niego robiłem. Najlepiej wyszlo mu moje stare audi 1.9 AWX 130KM. Wyszlo tam prawie 190KM, ale ten silnik fabrycznie mial dużą nadwyżkę bo chyba w pierwszym pomiaże wyszło coś ok 145KM. Przelatałem audicą prawie 200tys bez problemow (poza sprzęgłem).
Ja chipa robie zawsze na nowym silniku przebieg max 20-30tys km. Wiec to chyba tez ma znaczenie dla wyniku koncowego.

Wszystko fajnie , ale zubożenie mieszanki w dieslu nie powoduje wzrostu EGT.
Płacz może być jedynie jak ktoś za dużo podlewa i wtedy EGT rośnie jak szalone, a potem i spalanie spore i zero różnicy między małymi obciążeniami a dużymi i spalanko nie spada po sofcie :)

TuneFORCE pisze:Po pierwsze to te moce na mineralnej są zawsze wyższe niż gdzie indziej, a po drugie na fabrycznym sofcie przy full obciążeniu temperatura spalin podchodzi pod 700-750C, na hamowni zawsze jest mniej bo nikt auta nie obciąża na maxa, żeby czasami coś się nie wysypało. Kolejna sprawa...coś Ci się pomyliło z tym zubożaniem mieszanki bo w dieslu to właśnie większa ilość paliwa powoduje że wzrasta temperatura spalin....w benzynie podlewasz, żeby mieć mniejsze EGT ;)

TuneFORCE nie warto czasami kruszyć kopi ze znawcami którym pali więcej po chipie ,a egt powiększa się tylko aż +50C więcej od serii przy mocy rzędu niemal 150KM przy chłodzeniu ciekłym azotem chyba and so on...

Moi klienci deklarują niższe spalanie w każdym 1.6Tdi , Twoi to samo , poza tym właśnie z powodu mniejszego spalania (oszczędności) zdecydowali się na moda.

EGT musi rosnąć przy mocach rzędu 140Km z powodu EGT - osobiście testowałem wiele opcji, niestety fabryczny limiter mocno ogranicza i bez przestawienia nic więcej poza 130-135KM nie daje się uzyskiwać, a każde 5KM w górę = EGT rośnie nie liniowo a do kwadratu =D>
Tak samo jak ryzyko wybuchu. Powodzenia z 160KM na serii bo w papierowym 1.6TDI 100KM/1L to już niezły wynik [-o<

kiokio

Sympatyk

Post08 paź 2015, 22:17

Panowie,ja nie jestem znawcą od tego jest moj tuner :) ja robilem juz u niego 4 auta i moj brat 3. Z żadnym nigdy nie bylo problemow, siadały sprzegła, półosie ale nigdy nie mialem problemu z silnikiem. Sorry ale 100KM z litra to nie jest dużo. (Moj motor z litra ma 150 i nie jest to szczyt techniki, może nie wytrzyma 300tys km, ale tamaha daje gwarancje na 100tys)Nawet teraz po aferze w VW wiemy ze wlasnie ten motor byl chomologowany na 105KM aby spełniał normy. Poczytaj sobie na forach w USA, ze te silniki po wgraniu "normalnego softu" dla europejskiego odpowiednika euro 4 mają po 130-140KM bez chipa! A 2.0tdi po 170KM.
Ja tam zrobilem 40tys na tym secie i nic mi sie nie dzieje. Nie sądze aby te silniki były aż takie papierowe, bo nie raz juz czytalem o golfach czy fabiach z przelotem 300tys+
Co do spalania to nie pisalem ze pali wiecej o litr, tylko ze nie widze rożnicy aby bylo mniej. Sorry ale ten motor przy ostrym pałowaniu w trasie pali 5,5l, przy spokojnej jeździe rowno 4l a w miescie w warszawskich korkach 5-5,5l
Moim zdaniem bzdurą jest aby obnizyć takie spalanie o 25% (bo ktos tu pisał ze o litr mniej pali) czyli co 3l/100km w aucie ktore wazy 1400kg?. To co jak mu wytne jeszcze DPFa to jeszcze o 0,5l zejdzie??
Panowie wiem ze sie zajmujecie tuningiem profesjonalnie, ale to nie wy eksploatujecie samochody i jest roznica sie przejechac 10km a miec doswiadczenie na przestrzeni w sumie ok 300tys. Żadne auto po chipie nie paliło mi mniej. A 1.8t AWT palił ze 2l wiecej.

ktry

Aktywny

• Online: 1d 2h 34m 32s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Passat B7 1 6 tdi

Post09 paź 2015, 22:53

Ja niestety muszę potwierdzić. W 1,6 105 km. spalanie po czipie nie spada. Testuję już drugie auto z tym silnikiem po Golfie 6. Aktualnie jest to Passat B7 z 2011 roku,który ma przebieg ponad 320 tys.km. W silniku poza egrem i paskiem rozrządu nic nie było robione.No i oleje co ok.30 tys.według Longlaif wymieniany. Na te 30 tys.spali ok.1l. Przeważnie bez dolewek od wymian. Nie nazwał bym absolutnie go papierowym. W poprzednich silnikach na PD nigdy mi turbo do takiego przebiegu nie wytrzymało.No może w Golfie 4 1,9 90 KM. na pompie wtryskowej. Ale we wszystkich poprzednich silnikach na pompo wtryskach spalanie spadało. Może na tych słabszych wersjach 1,6 tdi 75 konnych spada,ale nie na 105. Z tym że też nie rośnie przy takich samych warunkach jazdy jak przed czipem. Naprawdę polecam tuning tego silnika szczególnie w takim aucie jak Passat. Jest całkiem inna jazda. Passat jest dokładnie 105 kilogramów cięższy od mojego poprzedniego golfa 6 1,6 tdi. Ale nadrabia sporo skrzynią 6 biegową i krótkimi biegami. Jak ktoś się zastanawia ,to nie ma nad czym.
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

Post10 paź 2015, 08:39

Robiliśmy kilka flot, najpierw 2-3 auta na testy, a potem resztę...auta paliły mniej bo w innym wypadku nikt by się nie zdecydował robić kolejnych sztuk. Pisałem również o tym, że im mocniejsze auto w serii tym mnie czuć tą zmianę, kolejna sprawa to styl jazdy. Co do osobistych odczuć to teść ma Fabie z tym silnikiem, na której przetestowałem wzdłuż i wszerz ten motor, więc naprawdę nie piszcie o tym silniku jeśli nic o nim nie wiecie...

Tak na marginesie dodam, że wymiana oleju co 30tyś km to obiaw ignorancji i braku myślenia...no ale w sumie jak ktos uprawia PSJ(przy którym też nie zauważ się spadku spalania) to nic złego nie powinno się stać :lol:

kiokio

Sympatyk

Post10 paź 2015, 09:01

Ktry - co do turbo to kiedys jak robilem przegląd w ASO, pytałem o słabe punkty 1.6tdi i wlasnie facet mi powiedział ze poza EGRem ktory jest zmorą wszystkich silnikow diesla Grupy VAG, silnik ten jest niezniszczalny (użył dokładnie takiego stwierdzenia) Powiedzial mi ze z reką na sercu moze stwierdzić ze to najżadziej oglądany silnik u nich w serwisie. A jak pytałem o turbine to dostałem info ze siadają głownie u tych użytkownikow którzy stosują interwał Longlife, czyli oliwe wymieniają co 30tys km.
Z ciekawostek powiem ze moj kumpel wlasnie w zeszlym tygodniu robił chipa w passacie 1.6tdi w wersji 120konnej, z serii miał 133KM a po wirusie legitymuje sie ok 165KM@360Nm. Dodam ze ten silnik różni sie tylko wtryskiwaczami, reszte bebechów ma tę samą. Jak bede miał wykres od niego to zamieszcze na forum. Program robił w Vtechu. DPF nie był dotykany.
Awatar użytkownika

Muti

VIP

• Online: 19d 13h 53m 3s
  • Pochwały: 15
  • Auto: MK7.5 R
  • Silnik: 2.O TSI DJHA

Post10 paź 2015, 09:04

Co to za wersja 120km? Nowy Passat?
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

Post10 paź 2015, 09:27

Nowe 1.6TDI są na układzie wtryskowym BOSCHa a to jest zupełnie inna klasa w porównaniu do syfiastego Siemensa ;-)
Najmocniejszy 1.6TDI 105KM shamowany u nas(na Maha) miał 114KM w serii...

Co do silnika....bez obrazy ale jesteś naiwniakiem słuchając tego co mówią w ASO o tym silniku.

kiokio

Sympatyk

Post10 paź 2015, 09:54

Tuneforce, powiedz mi jaka firma tuninguje auta flotowe? W chwili obecnej firmy nie leasingują aut dla siebie, tylko stosują wynajem długoterminowy. Jest to najkozystniejsza forma leasingu bo nic Cie nie interesuje, lejesz tylko paliwo. Ale tuning takich aut jest nie możliwy. Ponad to srednio mi sie chce wierzyc aby jakikolwiek właściciel firmy inwestował 1500 pln w kazde auto aby mniej paliło. Wiesz też kiedys byłem handlowcem i wiem jak sie jezdzi służbowym autem. But-but i jeszcze raz but. Chcesz mi powiedziec ze energia bierze sie z powietrza? Skoro masz auto ktore ma 30-40KM wiecej, to uwierz mi ze handlowiec je bedzie wykorzystywał.
Idąc dalej tym tropem - wiecej mocy = wyższe koszty eksploatacji auta, bo nie chodzi tu o paliwo, ale np o opony ktore zostaną zjechane 2razy szybciej i ogolnie auto szybciej ulega wyeksploatowaniu co sprzyja częstrzym awariom. Przeprowadzilem analize ktorą mialby sie kierowac przedsiębiorca decydując sie na tuning swojej floty. Wg twojej teori taki silnik pali 1l mniej na kazde 100km. Wiec to daje ok 1000litrow paliwa dla 100tys km. Prosty rachunek 1000litrów x3pln netto (bo po odliczeniu podatkow dokladnie tyle kosztuje litr paliwa w firmie) daje TYLKO TEORETYCZNĄ oszczedność na poziomie 3000pln na 100tyś km. Odliczanąc koszt tuningu daje to ok 1500pln oszczednosci dla kazdych 100tys.
TUNEFORCE - handlowcy robią chipa na wlasną reke, ale nie slyszałem o wlascicielu floty ktory robił by np. 100swoich aut tylko po to aby handlowiec mogł sobie poza...lać po trasie.
Ja tego nie kupije, a wiesz czemu? Bo pracuje w banku flotowym od 12lat i slyszałem o takich pomysłach w 2008r ale analizy wykazały ze jest to NIE OPŁACALNE, no i w dodatku nielegalne bo firma przyłapana na przerabianiu swoich samochodow zapłaciła by gigantyczną karę za łamanie ustawy onochronie środowiska. zapewne wiesz ze chiptuning odbiera homologacje na samochod. O ile prywatnie robisz sobie chipa, to nikt Ci sie nie przyczepi ale w firmowych autach jest juz inna bajka. A na koniec podam Ci ciekawostke. Z racji ze jestem z branży leasingowej dysponuje danymi o polskich przedsiebiorcach. W 2012r indywidualny leasing operacyjny na cele flotowe posiadało 7,4% firm w polsce. Są to przedsiebiorstwa małe zatrudniające do 40 osob i posiadające we wlasnej flocie do 15 samochodów. W 2013r taki sam leasing posiada juz tylko lekko ponad 4% firm. Reszta to pijedyńcze auta w działalnościach gospodarczych. Od 7lat w polsce jest trend na wynajem dlugoterminowy. Ja np pracuje w Leasplanie i wynajmujemy floty dla średnich i dużych firm. Dawno temu zostało policzone ze nic tańszego dla firm nie znajdziesz.
Przykladowo biezesz nowego forda focusa. Placisz za niego ok 2,5tys/miesiąc, jest to stały koszt, nie obchodzi Cie nic poza paliwem. Rozbijasz - podstawiamy Ci nową sztuke, ukradną? To samo. Zużyły sie opony? Dzwonisz, umawiamy Cie w serwisie i wymieniamy. Ubezpieczenie Cie nie interesuje... ale chipa nie zrobisz. Wiem ze troche poza tematem, ale sorry Twoj klient "przedsiębiorca" musi byc słaby z matematyki skoro kupił ten bajer z oszczędnościami...

-- 10 paź 2015, 10:57 --

Muti pisze:Co to za wersja 120km? Nowy Passat?

Tak nowy pasek. 1.6 od 2014r 120KM jest montowany np w golfie, octavi.

-- 10 paź 2015, 11:14 --

TuneFORCE pisze:Nowe 1.6TDI są na układzie wtryskowym BOSCHa a to jest zupełnie inna klasa w porównaniu do syfiastego Siemensa ;-)
Najmocniejszy 1.6TDI 105KM shamowany u nas(na Maha) miał 114KM w serii...

Co do silnika....bez obrazy ale jesteś naiwniakiem słuchając tego co mówią w ASO o tym silniku.

Jak wspomniałem wczesniej... Pracuje w Leasplanie. Takich aut z silnikiem 1.6tdi mamy kilka tysiecy i wg raportów jest z nimi najmniej problemow. Oczywiscie wszystkie są seryjne
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

Post10 paź 2015, 14:47

Ok silnik 1.6tdi to best engine ever i koniec tego debilnego OT...

ktry

Aktywny

• Online: 1d 2h 34m 32s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Passat B7 1 6 tdi

Post11 paź 2015, 12:08

TuneFORCE pisze:Tak na marginesie dodam, że wymiana oleju co 30tyś km to obiaw ignorancji i braku myślenia...no ale w sumie jak ktos uprawia PSJ(przy którym też nie zauważ się spadku spalania) to nic złego nie powinno się stać
Jesteś w błędzie Tuneforce .Właśnie jest to przemyślane zachowanie z mojej strony i poparte względami ekonomicznymi. Mając kilka aut poprzednich na pompo wtryskach. Nawet by mi do głowy nie przyszło żeby oszczędzac na oleju. Zawsze wymiany były max co 15 tys i nigdy według longlife. A turbina w żadnym nie doczekała 300 tys. Zmieniałem ze względu na smarowanie panewek które bardzo często się obracały i tłoki po autostradzie latały, już po 100 tys. Zmieniałem bo wyrabiały się wałki rozrządu nawet po 100 tys. Zmieniałem ze względu na smarowanie pompo wtrysków,które pracują w oleju. Wyrabiające sie gniazda w głowicy i w końcu częste dolewki. Teraz tych problemów brak. Turbina już prawie 330 tys. Silnik oleju może z 1l na te 30 tys. weżmie. A jak sie coś zepsuje to kupię drugi silnik za grosze bo jest tego najwięcej ze wszystkich silników VW. O cenach to nie wspomnę bo są śmieszne. To po prostu się nie psuje i nikt tego nie kupuję ,więc ceny lecą. Kupiłem ponownie auto z tym silnikiem nie dlatego że nie było mnie stac na 2 l TDi. Kupiłem bo ten silnik jest jednym z najtańszych w utrzymaniu i naprawach,które praktycznie nie wystepują.
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

Post11 paź 2015, 13:01

Napisałem przecież, że jest to najlepszy silnik na świecie więc nie wiem o co Ci chodzi. Pytanie po co zmieniać olej co 30tyś km? Najlepszemu silnikowi świata nie powinna zaszkodzić wymiana oleju co 50tyś km, więc po co przepłacać? Piszesz, że zrobiłeś swoim 1.6TDI 330tyś km i turbina żyje...o tym też wspomniałem...przy PSJ takie częstotliwość wymian turbinie nie szkodzą....

Zawsze mnie bawią znawcy tematu, którzy wszystkie swoje teorie opierają tylko na swoich własnych doświadczeniach z jednym samochodem...gdybym ja postępował tak samo to bym napisał, że pękające głowice w BKD to mit...w końcu mój ma 400k nakulane i nic sie nie stało jeszcze...turbina też seryjna, a samochód jest pałowany na przeze mnie, przez pracowników i był przez klientów...panewki w 1.9TDI? Co za problem, mój BKC wyzionął ducha przy 460tyś km..było w nim zrobione 220KM/470Nm....silnik był pancerny....tylko zacięła się nowa pompa wody i zerwało 20 zębów na pasku rozrządu....idąc Waszym tokiem rozumowania silniki BKC i BKD to tom motory nie do zajechania, a wszystkie złe rzeczy o których ludzie piszą to stek bzdur :lol:
Może gdybym nie robił przy tych samochodach i nie rozmawiał z klientami to bym faktycznie w to uwierzył...

p.s co do flot...nie obchodzi mnie ile kto oszczędza, ile kto zyskuje...przychodzi klient, płaci a ja robię program...tyle w temacie...to samo jest z busami, to samo jest z ciężarówkami...a ktoś kto pisze o utracie homologacji po chipie chyba nie bardzo wie o czym mowa i niech lepiej się zapozna z tematem, a nie wypisuje kolejne brednie jak kilka postów wyżej o tym, że w dieslu więcej paliwa to niższe egt :lol:
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

• Online: 134d 47m 50s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Post11 paź 2015, 13:35

Panowie spokojnie, kazdy ma swoje doswiadczenia i opinie ktorymi chce sie podzielic i tyle. Nie ma co sie denerwowac :)

kiokio

Sympatyk

Post11 paź 2015, 14:53

TuneForce, skoro te 1.6 to takie padło to wytłumacz mi czemu te silniki jako używane są takie tanie i jednoczesnie jest tak malo ogłoszeń?? Bo mi sie wydaje ze nie ma na nie zbytu bo sie żadko sypią. Ponad to u nas w firmie specjaliści wraz z np SGSem tworzą rankingi na podstawie szeregu danych (opini klientow, danych z ASO oraz niezależnych serwisow) i puki co ten badziewny CAY wypada lepiej niż kultowy 1.9.
Kolejną sprawa to internet i fora dyskusyjne. Znajdz mi jakies informacje wg. Ktorych ludzie nażekają na ten silnik. Oczywiście awarie sie zdażają i ten silnik nie jest idealny, ale nie spotkałem sie z negatywnym odbiorem. Jest wręcz przeciwnie - motor jest chwalony przez prase branżową. A na dowód tego ze CAY jest mało problematyczny jest to ze jest malo informacji nt tego silnika. I to nie dla tego ze jest go mało, bo w polsce wg danych SAMAR jezdzi 55tys aut z tymi silnikami, czyli o dokladnie 7tys mniej niż 2.0tdi. Nie zarzucaj mi ze ja sie opieram na tym co mam prywatnie. Ty zrobiłeś tuning 50-100 takich aut?? Ja za to dysponuje dostepem do statystyk kilku tysięcy.

kamill

VIP

Post11 paź 2015, 15:14

Przecież wy piszecie to samo... Ze 1.6 TDI to całkiem dobry silnik...
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

Post11 paź 2015, 15:34

To przedstaw tutaj te statystki....w odniesieniu do identycznych danych(dotyczących takiego samo okresu eksploatacji itp.) dotyczących silnika 2.0TDI czy 1.9TDI...

kiokio

Sympatyk

Post11 paź 2015, 19:24

Zapewne zdajesz sobie sprawe ze nie mogę upubliczniać takich danych, wiec nici tu Ci nie pomogę.
Poczytaj w necie o 1.6tdi - jak znajdziesz kogoś kto jakos specjalnie narzeka to daj link ;)
Ja nie znalazlem w sieci zbyt wiele postów w których ktoś opisuje jakies wieksze problemy. Zawór EGR to słaby punkt tych silnikow, ktory w 2013r został całkowie wyeliminowany. Natomiast jak wpisałem 2.0tdi to jest w czym przebierać.
1.6 jest na rynku od początku 2009r wiec juz mineło troche czasu i mozna spokojnie cos powiedziec o tym motorze.
I z pewnością nie mozna powiedziec ze to "papierowy silnik" bo tylko ślepiec nie dostrzega ze na całym świecie piszą ze VW wyciagną wnioski z 2.0tdi i zbudował silnik ktory jest godnym następcą "niezniszczalnego" 1.9...

Na listopad jestem zapisany na mineralną na poprawke programu - target to okolice 165KM i 350Nm. Zobaczymy kiedy sie rozleci. Jak to sie stanie, to obiecuje ze dam znać.

A i tak na marginesie pisałem ze mam sterownik siemensa, ale jednak nie. Jest to Continental, jesli ma to jakies znaczenie.
Awatar użytkownika

TuneFORCE

Sympatyk

Post12 paź 2015, 07:42

Masz sterownik Siemens-Continental ;-)
PoprzedniaNastępna

Wróć do Tuning mechaniczny