MK6Krystek pisze:wiesz może czy do golfa 6 jest dostępny podobny zestaw? super bajer 😋
Interesowałem się elektryczna klapą dla Golfa 7, ale przypuszczam, ze w dużej mierze jest tak samo; sterownik i silnik dociągania klapy może być od hyundaia, volkswagena, toyoty, kia etc... bo są takie same i maja takie same wejścia. Wiązka wraz z wtyczkami od jakiegokolwiek VW z fabrycznie montowana elektryczna klapą - ja wzorowałem się na Tiguanie. Jedyne co, to trzeba dokładnie zmierzyć siłowniki - ich długość po złożeniu i po rozłożeniu i grubość - czy zmieszczą się po zamknięciu klapy. Resztę idzie ogarnąć.

-- 07 lip 2019, 12:17 --
maartinj pisze:dociąg zakładałes ?
w klapie czy w nadwoziu ?
tez nad tym myslałem, ale jak zawsze ..... wiercenie w nadwoziu mnie nie przekonuje do modów .
c
Marcinie, zakładałem dociąg w nadwoziu. Wykręciłem dwie śruby i zdjąłem blachę wraz z tym wystającym ryglem, a w to miejsce przykręciłem dociąg dedykowany do VW. Jest sporo miejsca na dokonanie regulacji.
Nie ma żadnych wierceń; no oprócz dwóch dziur ;w tapicerce bagażnika na przycisk zamykania klapy i w środku np. pod stacyjką na przycisk do otwierania i zamykania. Natomiast w kalpie bagażnika kable od siłownika można poprowadzić przynajmniej w siódemce tuz pod rantem klapy i wpuścić pod osłona wewnętrznej lampy bez wiercenia. Mnie to się średnio podobało, dlatego w wyznaczonym miejscu miedzy profilami blachy / tak jakby fabryka przewidziała, bo jest zaznaczone to miejsce / wywierciłem dwa otwory i zaślepiłem gumowymi podkładkami. Jest jak fabryka. Sterownik przykręca się pomiędzy profilami blachy w kalpie za pomocą specjalnych uchwytów, także nic się nie wierci. Jak bede zmieniał lampy tylne w tym tygodniu i zdejmę tapicerkę, to postaram się zrobić kilka fotek jak to siedzi.

-- 07 lip 2019, 12:22 --
maartinj pisze:BRUNO55 pisze:Super. Gratulacje. Takie właśnie otwieranie klapy powinno się montować a nie jakieś sprężynki gdzie można dostać klapą w zęby.

otwieranie klapy z odbojami sprężynowymi nazywam "automatycznym wybijakiem do przednich zębów"

Nie do końca się z Wami koledzy zgadzam... Miałem poprzednio otwieranie za pomocą sprężyn, jeszcze wcześniej odboje z scirocco... Niektórzy widzieli jak to się otwierało. Delikatnie odskakiwała klapa i poszła w górę bez szarpania i wybijania zębów. Myślę, ze tajemnica tkwi w dobrze dobranych trzpieniach na które wciska sie siłownik. Ja bynajmniej zakładałem zawsze i w Golfie 5, i w golfie 6 i wcześniej w Golfie 7 ze skody fabi. I naprawdę była bardzo dobrze. Z zamykaniem trochę ciężej szło, ale do przyjęcia.