Cześć wszystkim Fanom Golfa każdej generacji, a szczególnie Golfa VII....
Dawno nie pisałem, co nie oznacza, że tutaj nie zaglądałem czy nie wspierałem tych, którzy pytali o rade, którzy modernizowali i robili różne mody w swoich autkach.
I choć ze względów osobistych, rozglądam się obecnie za Tiguanem z jakimś mocnym silnikiem Diesla i pomału moja siódemka będzie do sprzedaży, wciąż pozostaje wierny swojej siódemce GTD, która obecnie ma 263 tysiące przejechane i oprócz zwyczajnych eksploatacyjnych wymian części - Gefer śmiga i wciąż daje poczucie ogromnej radości i niezawodności w swoim działaniu.
Naturalnie, wciąż go "polepszam", aktualizuje sterowniki, upiększam. I tak przez te ostatnie dwa lata zaktualizowałem radary do asystenta martwego pola z 5Q0 .... B na 2Q0 .... B wraz z parametryzacja, zaktualizowałem kamerę w szybie 2Q0 ... do wersji "D" która o wiele dokładniej czyta znaki, współpracuje z nawigacją jeśli o chodzi o zwalnianie przed zakrętami czy rondami, o wiele lepiej działa Travel assist, który prowadzi auto jak po szynach, oraz szybciej łapie pas jezdni.
Poza tym, wymiana łożysk z przodu, czyszczenie DPF i wymiana egr, który jak stwierdziłem, nawet wyczyszczony nie będzie pracował tak, jak nowy, a nie są to jeszcze tak ogromne pieniądze jak na ten przebieg, spalanie które wciąż cieszy i wtryski, które po takim przebiegu wciąż zachowują normę.
Niektórzy piszą, ze te silniki bora sporo oleju... hm... ja leję AmsOil co 10-12 tyś i od wymiany do wymiany dolewam między 1 litr, a 1,3 litra oleju. Z tym, że ja niekiedy potrafię przejechać 600-700 km w ciagu dnia autostrada z prędkością między 140- 160 km/h. Wiec uważam, ze to całkiem przyzwoicie jak na ten przebieg, i w stosunku do nowych aut, które nieraz potrafią wziąć więcej.
Aktualnie jestem we Francji w Alpach. Na niemieckim paliwie auto zachowuje się o wiele lepiej i spalanie jest jeszcze mniejsze. 1 maja będę wracał i zatankuje we Francji. Przekonam się, jakie jest francuskie paliwo.
Poza tym... w międzyczasie okazyjnie kupiłem jako lokata kapitału BMW e46 M3 w wyjątkowo zadbanym i cudownym stanie. Trochę pojeździłem na torze, trochę po górkach... z 342 konnym silnikiem, to autko potrafi sprawić prawdziwą radość mimo, ze ma 20 lat. Potem wrzucę zdjęcia mojej BeEmki.
A tymczasem... kilka zdjęć co się działo i co jest...
Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia!
WuBu

-- 23 kwie 2025, 09:28 --
A tak Goferek prezentuje się na tle Alp...

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.