Dzisiaj jest 04 paź 2022, 17:49


Składanie lusterek z poziomu pilota

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lip 2012, 18:31

Czy ktoś rozpoznawał temat składania lusterek z poziomu pilota? Chodzi mi oczywiście o sytuację, kiedy lusterka już są elektrycznie składane (pokrętłem na drzwiach).

Trochę dziwi mnie, że moduł komfortu seryjnie pozwala na domykanie szyb z pilota, ale już nie na składanie lusterek...

Tak więc: da się w miarę ładnie to zrobić, czy wymaga to jakiejś kosmicznej rzeźby? ;)
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lip 2012, 19:52

Rzeźba...
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lip 2012, 20:00

No dobra, a co konkretnie trzeba by zrobić? Zmiana modułu komfortu, jakieś modyfikacje zasilania?
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lip 2012, 20:02

W Golfie VI nie ma modułu komfortu jak w Golfie V - wszystko "robi" Bordnetz. Nie wiem co trzeba zrobić ale coś trzeba.....
Na pewno nie da się zakodować takiej funkcji. Ludkowie coś tam kombinują.... rzeźbę jakąś.
Offline

mich

Stały Bywalec

  • Posty: 468
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 15:06
  • Online: 4d 18h 35m 38s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.4 122 TSI

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 33m 54s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post18 lip 2012, 10:37

No właśnie widziałem ten film, ale nie widzę nigdzie opisu jak to zostało zrobione.
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post18 lip 2012, 11:01

Ciekawy temat. Podejrzewam, że jest mały moduł podpięty pod elektrykę drzwi, np. tutaj coś takiego sprzedają:
http://www.aliexpress.com/product-fm/551539866-Side-view-mirror-Folding-system-Intelligent-Auto-Side-Rear-View-Mirror-Folding-Closer-System-rear-vision-wholesalers.html
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post20 lip 2012, 09:33

Dostałem od koreańczyka opis jak to jest robione. Tak jak myśłałem jest to moduł montowany do elektryki drzwi.
Link do pdf-a: http://www.sendspace.pl/file/2b96b6dbc12c3ede60abb95


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 41m 4s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post17 wrz 2012, 22:02

80% mozna rozszyfrować po obrazkach ale zgubiłem sie z czerwonym i zółtym kabelkiem :P
Podoba mi sie ten patent ale moze byc denerwujący jesli dzial zawsze gdy otworzysz auto i zamkniesz.
W zime mozna uszkodzić silniczki jesli przymarzna. Brakuje włacznika on/off aby nie wymuszała.
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post16 wrz 2015, 18:28

Panowie a powiedzcie mi jak to jest. Jeżeli przełącznik jest na złożone lusterko to czy jak rusz aytem to nie rozloze się do normalnej pozycji tak jak wraca opuszczanie w prawym ?
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

  • Posty: 2398
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post16 wrz 2015, 19:53

Nie nie rozłożą się i nie wrócą, będą cały czas złozone...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline

arczi99

Nowicjusz

  • Posty: 18
  • Rejestracja: 07 lis 2014, 01:19
  • Online: 14h 42m 58s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Lokalizacja: Koszalin

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post14 sty 2016, 10:57

Panowie, z tego co zrozumiałem to nie ma opcji w VCDS żeby ustawić składanie lusterek przy zamknięciu auta ?
Offline

kamill

VIP

  • Posty: 2498
  • Rejestracja: 11 kwie 2012, 12:26
  • Online: 101d 5h 9m 56s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post14 sty 2016, 10:58

Nie ma
Offline
Awatar użytkownika

jarekgk

Forumowicz

  • Posty: 515
  • Rejestracja: 17 paź 2015, 05:28
  • Online: 58d 5h 17m 28s
  • Pochwały: 31
  • Auto: VW GOLF VII
  • Silnik: 2.0 TDI CRLB
  • Lokalizacja: lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post14 sty 2016, 12:23

W skodzie jest, w seacie jest a w vw nie ma :(
Offline
Awatar użytkownika

LUKI

Sympatyk

  • Posty: 84
  • Rejestracja: 19 sty 2014, 11:04
  • Online: 3d 9h 32m 39s
  • Pochwały: 3
  • Auto: inne
  • Silnik: inne
  • Lokalizacja: WU

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post14 sty 2016, 20:43

jarekgk pisze:W skodzie jest,


z ciekawostek dropsa to w której :?:
Offline
Awatar użytkownika

jarekgk

Forumowicz

  • Posty: 515
  • Rejestracja: 17 paź 2015, 05:28
  • Online: 58d 5h 17m 28s
  • Pochwały: 31
  • Auto: VW GOLF VII
  • Silnik: 2.0 TDI CRLB
  • Lokalizacja: lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post14 sty 2016, 21:40

LUKI pisze:
jarekgk pisze:W skodzie jest,


z ciekawostek dropsa to w której :?:


np. w skodzie Superb :)
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 lut 2016, 15:58

https://vimeo.com/154861030

Da rade. Dzisiaj zalozylem i dziala.
Offline
Awatar użytkownika

brulion

Aktywny

  • Posty: 179
  • Rejestracja: 13 gru 2013, 21:31
  • Online: 29d 18h 24m 8s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Audi A3 8V0
  • Silnik: 1.4 TSI 165KM
  • Lokalizacja: SB

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 lut 2016, 16:50

ghost_rider pisze:https://vimeo.com/154861030

Da rade. Dzisiaj zalozylem i dziala.


A zdradzisz sekret jak Ci się ta sztuka udała?? ;)
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 lut 2016, 17:18

Spoko. Moje autko mialo moduly bida-edyszon, bez skladanych lusterek etc.

Ten modul mam po stronie kierowcy teraz

Obrazek

Po stronie pasazera jest 792A. Z tego co doczytalem nie tyle wazny jest numer sterownika tylko jego soft. (Ten na dole naklejki).
Caly komplet mialem z jednego auta ale pomimo roznych kodowan nie skladaly sie na pilota. W koncu zostawilem kodowanie tak jak powinno byc dla mojego modelu 0005110 a aktywacje tej opcji zrobilem przy pomocy VCP. Jest tam opcja skladania lusterek do aktywowania. Mysle ze Krzycho ma VCP wiec jakby co mozna testowac.

Calego skana moge jutro podeslac bo wszystko robilem na szybko i nie przewidzialem zamiany kabelkow a czasu mi juz zbraklo na skan.

Trzeba rowniez zamienic polaryzacje silniczka skladania. Zamienic pin 14 i 15 w kostce 16to pinowej. W przeciwnym razie po aktywacji VCP jedno lusterko sie sklada a drugie zostaje otwarte lub na odwrot.

Tak to wyglada w calosci

https://vimeo.com/154871160

Pozdro
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 lut 2016, 18:20

Rozumiem, że to opcja tylko do składania lusterek ? Otwierania brak ?
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 lut 2016, 20:43

Otwiera sie po przekreceniu stacyjki
Offline

4fi

Sympatyk

  • Posty: 50
  • Rejestracja: 08 lut 2016, 21:37
  • Online: 5d 11h 50m 9s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0TDI
  • Lokalizacja: Kolno

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 lut 2016, 21:19

nie da się, nie da się.. a jednak się da :D aż mnie korci, żeby spróbować zrobić to u siebie :)
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 lut 2016, 21:55

Tutaj gość flashuje sterownik drzwi używając VCP :

http://i1os.com/zRlUrIzNtYw.video

Widać, że w oprogramowaniu sterownika jest dokonywana zmiana. Z info w necie wynika, że nie trzeba zamieniać żadnych pinów w sterowniku.

-- 10 lut 2016, 22:04 --

Tutaj procedura kodowania w CC przy użyciu VCDS-a :

http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... feature%29

Nie mam teraz w domu laptopa i nie sprawdzę dzisiaj czy da się tak kodować w naszych Golfach.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 00:15

Nie wiem co ci tam pisza w necie ale mowie ci ze musialem zamienic pin 14 i 15 miejscami.
Przy polozeniu przelacznika na L prawe lustro mi sie chowalo a lewe nie. Przelacznik na skladanie i nw odwrot - lewe sie skladalo a prawe nie.

Edit
A doczytales czy obejrzales te dwa linki?
Przy VCP nie widze zeby cos zmienial tylko sie laczy z modulem.
Nie trzeba flaszowac sterownika. Tam masz OCF i program robi wszystko za ciebie.

W linku z Vortexa masz moduly gen4 gdzie masz dostep do adaptacji (u mnie, modul 3gen, tego nie ma bo sprawdzalem).
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 01:21

Przejrzałem linki ale nie zgłębiałem się w temat bo mam laptopa w pracy. Jeżeli to tylko OCF to da się zrobić VCDS-em.
Nikt w nceie nie pisze o konieczności przekładania kabelków. Ale ja trzeba to trzeba :)
Następna

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości