Dzisiaj jest 04 paź 2022, 18:16


Składanie lusterek z poziomu pilota

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

  • Posty: 2398
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 17:13

Arek_VI pisze:Jeżeli to tylko OCF to da się zrobić VCDS-em.
A można krok po kroku napisać jak??
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 18:05

Ghost-rider obiecał skana. Nie wiadomo co i jak jest kodowane.
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 19:44

czyli wychodzi że GEN3 tylko tym OCP czy tam VCP a GEN4 da się zrobić VCDS ?
kto z forum ma GEN4 bo jakoś nie czytałem ???????
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 21:26

Sorki panowie ale wylecialo mi z glowy kompletnie. Moje kodowanie o ile dobrze pamietam to 005110.

Gen4 ma inna procedure o ile dobrze pamietam. I jest latwiej bo mozna vcdsem to ogarnac w kanslach adaptacji.

EDIT-----
Tu jest procedura dla gen4. Mozna to ogarnac vcds. Jesli sterownik nie przyjmuje Security Access to niestety trzeba wyedytowac eeprom recznie w VCP

Obrazek
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 21:47

No to pozamiatane. Nasze sterowniki (Gen3) nie wspierają tej parametryzacji. Nie można wejść poprzez Security Access. Pozostaje inwestycja w VCP.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 21:49

No pisalem ze vcp to robilem, nie vcdsem. Dajcie mi pare dni to zobacze co w eepromie sie zmienia po tej procedurze. Na dzis nie mam za bardzo czasu zeby rozbierac drzwi ponownie
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post11 lut 2016, 22:06

Super ghost. Czekamy na efekt :)
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post12 lut 2016, 22:05

No to tak. Da sie ale VCP lub jak ktos ma klipa do zczytania eepromu z modulu. Eeprom trzeba pozmieniac w paru miejscach. Tym sposobem mozna uruchomic te funkcje w kazdym sterowniku 5K0 gen3.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post12 lut 2016, 22:09

Z ciekawostek - mozna zmienic czas trzymania przycisku na pilocie. Standardowo jest to 2s ale mozna tez zejsc ponizej 1s wiec paluch sie nie bedzie meczyl hehe
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1318
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post12 lut 2016, 23:03

Jak zmienia się czas reakcji przy pomocy VCP ?
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post12 lut 2016, 23:10

Edycja eepromu w bcm
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post12 lut 2016, 23:15

Ważniejsze kto ma VCP na forum i gdzie. No i za ile zrobi zmianę eprom.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post13 lut 2016, 19:26

#krzycho ma chyba
Offline

Krzycho

Aktywny

  • Posty: 103
  • Rejestracja: 01 kwie 2013, 15:58
  • Lokalizacja: Krakow
  • Online: 7d 7h 2m 18s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf mkV
  • Silnik: 2.0 TDI 170KM BMN+
  • Lokalizacja: Krakow

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 00:56

ano mam... ale obecnie mam też sporo innej roboty i nie miałem czasu przysiąść nad tym tematem a procedura w VCP "trochę" krzaczy te sterowniki w drzwiach i zamienia działanie przycisków zamykania szyb... ale mniej więcej już wiem co gdzie pozmieniać...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 11:03

W mk5 tez jest opcja :-)
Wczoraj testowalem

Offline

Krzycho

Aktywny

  • Posty: 103
  • Rejestracja: 01 kwie 2013, 15:58
  • Lokalizacja: Krakow
  • Online: 7d 7h 2m 18s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf mkV
  • Silnik: 2.0 TDI 170KM BMN+
  • Lokalizacja: Krakow

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 13:53

wczoraj widziałem ze pokazała się jakaś aktualizacja do tych składanych lusterek ale u mnie na modułach 3 generacji nie działa
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 14:01

Dziala, dziala hehe
Offline
Awatar użytkownika

zbych_u

Aktywny

  • Posty: 195
  • Rejestracja: 22 maja 2012, 21:18
  • Online: 24d 11h 55m 59s
  • Auto: Passat B7
  • Silnik: CFFB 2.0 TDI 140KM
  • Lokalizacja: opolszczyzna

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 15:22

Krzycho pisze:wczoraj widziałem ze pokazała się jakaś aktualizacja


Co masz na myśli, jaka aktualizacja?
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1228
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 90d 14h 52s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 18:19

No to czekamy na szczegółowy opis lub dział sprzedażny :pub:
Baster
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 18:52

W swoim takim samym co ghost tyle ze mam HW007 a SW 21XX i nawet security codę wbić nie mogę. Mam vcds z kraju ryżu 12.12.0
Ostatnio zmieniony 15 lut 2016, 20:50 przez tberent, łącznie zmieniany 1 raz
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 20:10

@Baster co bys chcial wiedziec jeszcze bo chyba wazystko co mozna opisalem. VCP ma opcje to kodowania tego w MK6 z modulami 5K0 gen3.
Gen4 jest jeszcze latwiej bo VCDSem mozna to zalatwic.
Jesli powyzsze metody zawioda to pozostaje jedynie reczna edycja eepromu ale trzeba miec czym.
Offline

Krzycho

Aktywny

  • Posty: 103
  • Rejestracja: 01 kwie 2013, 15:58
  • Lokalizacja: Krakow
  • Online: 7d 7h 2m 18s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf mkV
  • Silnik: 2.0 TDI 170KM BMN+
  • Lokalizacja: Krakow

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 21:57

zbych_u pisze:
Krzycho pisze:wczoraj widziałem ze pokazała się jakaś aktualizacja


Co masz na myśli, jaka aktualizacja?


miałem na myśli aktualizację VCP, ale jak oni robią aktualizację to strach się bać... jedną rzecz może poprawili ale pozostałe rzeczy spierd... i znowu musze pisać do nich...

ghost_rider pisze:Dziala, dziala hehe

ja mam moduły gen3 ale 1K0 i na nich nie działa dziś specjalnie oczekując na klienta sprawdziłem...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post15 lut 2016, 23:01

Vcp pisze ze 1k0 obsluguje ale to bzdura. Jeden tylko mozna zrobic 1K0...N ale to tez tulko przez edycje eepromu a nie przez OCF
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post10 mar 2016, 19:28

A ja dziś napotkałem taki o to problem.
Security Access wpisane i przy próbie zmiany wartości taki błąd . Warto także zwrócić uwagę ze mam nie 90 a jakieś dziwne 17 ?
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Składanie lusterek z poziomu pilota

Post18 mar 2016, 14:05

Zrobione. Moduły 5K0 czyli 3 generacja przez VCP zrobiły robotę.
PoprzedniaNastępna

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość