Dzisiaj jest 10 sie 2022, 00:50


[All] Blind Spot Assist

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post20 maja 2020, 06:46

tberent pisze:
Dansli pisze:Cześć,
chciałbym dołożyć Blind spota, nie mając wogóle czujników parkowania.
W wątku mowa o Blind spocie razem z park assistem, nikt nie ma bez.
Czy Blind spot będzie wogóle działał, czy trzeba zacząć od park assista najpierw.
Będzie działał na PDC 1k8

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka

tylko tylne czujniki musza byc jak do PLA
Ostatnio zmieniony 20 maja 2020, 10:13 przez maartinj, łącznie zmieniany 1 raz
Offline
Awatar użytkownika

laren0

Aktywny

  • Posty: 148
  • Rejestracja: 05 lis 2013, 19:06
  • Online: 18d 21h 31m 14s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CFFB

Re: [All] Blind Spot Assist

Post20 maja 2020, 09:29

Wystarczy w aucie zamontować sterowniki w wersji C z parametryzacja pod Pq35(lub sfleszować) lampki jakiekolwiek 12V (ja przez stabilizator 5v i lamki z passata B7), mi wystarczyła pompa abs BJ, mam tylko pdc (8 czujników) i kodowanie sterownika 03 01 11 02. I oba systemy działają side assist już przetestowany a RTA jeszcze mi sie nie udało spełnić warunków aby zadziałało (powinien wyskoczyć komunikat bez auto przyhamowania)ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post20 maja 2020, 10:15

laren0 pisze: a RTA jeszcze mi sie nie udało spełnić warunków aby zadziałało (powinien wyskoczyć komunikat bez auto przyhamowania)
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

komunikat jest dopiero jak ABS dla w hebel ..
inaczej to jest tylko piszczenie z PDC i czerwone/żółte pole na radio od RCTA
Offline
Awatar użytkownika

WuBu

Stały Bywalec

  • Posty: 309
  • Rejestracja: 07 maja 2016, 21:21
  • Online: 16d 13h 37m 8s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf VII GTD
  • Silnik: CUNA 184 KM TDi
  • Lokalizacja: malopolskie

Re: [All] Blind Spot Assist

Post20 maja 2020, 16:42

Wystarczy w aucie zamontować sterowniki w wersji C z parametryzacja pod Pq35(lub sfleszować) lampki jakiekolwiek 12V (ja przez stabilizator 5v i lamki z passata B7), mi wystarczyła pompa abs BJ, mam tylko pdc (8 czujników) i kodowanie sterownika 03 01 11 02. I oba systemy działają side assist już przetestowany a RTA jeszcze mi sie nie udało spełnić warunków aby zadziałało (powinien wyskoczyć komunikat bez auto przyhamowania)

5 min roboty i fajnie, ze sie udało...
może następnym razem powalczymy z tym lane assist?
;)


Pochwały przyznane za posta: 2
Offline

marsss

Nieśmiały

  • Posty: 22
  • Rejestracja: 04 mar 2018, 12:00
  • Online: 1d 9m 37s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Scirocco 2010
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: śląskie

Re: [All] Blind Spot Assist

Post16 wrz 2020, 15:11

Koledzy po ostatniej przygodzie w Rumunii stwierdziłem że muszę dołożyć ten system do mojej sroki , ale ze względu na mniejszą ilość przeróbek wolał bym użyć radarów 3aa , tylko zastanawia mnie czy w takiej konfiguracji wraz z pla 2.0 będzie chociaż piszczenie z głośniczka PDC , czy raczej mogę liczyć tylko na sygnalizację diody ?
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: [All] Blind Spot Assist

Post16 wrz 2020, 15:17

marsss pisze:Koledzy po ostatniej przygodzie w Rumunii stwierdziłem że muszę dołożyć ten system do mojej sroki , ale ze względu na mniejszą ilość przeróbek wolał bym użyć radarów 3aa , tylko zastanawia mnie czy w takiej konfiguracji wraz z pla 2.0 będzie chociaż piszczenie z głośniczka PDC , czy raczej mogę liczyć tylko na sygnalizację diody ?
RTA jest tylko na 5Q0

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
Offline

PANCUSTOM

Sympatyk

  • Posty: 54
  • Rejestracja: 11 maja 2020, 18:37
  • Online: 1d 5h 51m 34s
  • Auto: VW Scirocco
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Re: [All] Blind Spot Assist

Post25 paź 2020, 20:37

Panowie, przejrzalem temat, odpowiedzi nie znalazlem...

jestem na etapie uruchomienia BSA - lampki ogarnalem (stabilizatory), wiazka z golfa 7 (odpowiednio przepinowana), moduly sie zglaszaja, ale nie dzialaja - mam taki blad:

Obrazek

Bardzo proszę o pomoc!
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Banned

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: [All] Blind Spot Assist

Post25 paź 2020, 20:47

PANCUSTOM pisze:Panowie, przejrzalem temat, odpowiedzi nie znalazlem...

jestem na etapie uruchomienia BSA - lampki ogarnalem (stabilizatory), wiazka z golfa 7 (odpowiednio przepinowana), moduly sie zglaszaja, ale nie dzialaja - mam taki blad:

Obrazek

Bardzo proszę o pomoc!
No uwalony moduł. Spróbuj go sflashować ale marne szanse.

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
Offline

PANCUSTOM

Sympatyk

  • Posty: 54
  • Rejestracja: 11 maja 2020, 18:37
  • Online: 1d 5h 51m 34s
  • Auto: VW Scirocco
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Mazowieckie

Re: [All] Blind Spot Assist

Post25 paź 2020, 21:37

A wiadomo czy prawy (parzysty) czy lewy(nieparzysty)
Vcp mam - jesteś może w posiadaniu pliku z softem?
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post26 paź 2020, 13:05

PANCUSTOM pisze:A wiadomo czy prawy (parzysty) czy lewy(nieparzysty)
Vcp mam - jesteś może w posiadaniu pliku z softem?



flashując i tak flashują sie oba
parametry i tak trzeba wgrac do obu
Offline

Kondziu391

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 30 lis 2020, 03:37
  • Online: 3h 10m 30s
  • Auto: VW golf 5
  • Silnik: Bxf
  • Lokalizacja: Poznan

Re: [All] Blind Spot Assist

Post10 mar 2022, 08:18

Witam ,dzis mam mała awarie w liczniku martwe jak i asystent wyjazdu na szaro brak możliwości zaznaczenia-uruchomienia i taki blad ?
Obrazek
Offline

Tomasz_W-wa

Forumowicz

  • Posty: 620
  • Rejestracja: 04 cze 2019, 16:42
  • Online: 14d 5h 51s
  • Pochwały: 92
  • Auto: VW Golf 7 Variant
  • Silnik: CLHA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [All] Blind Spot Assist

Post10 mar 2022, 10:08

Nie wiedziałem że w Golf 5 da radę założyć radary na 5Q0.... :lol:

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post10 mar 2022, 12:03

Kondziu391 pisze:Witam ,dzis mam mała awarie w liczniku martwe jak i asystent wyjazdu na szaro brak możliwości zaznaczenia-uruchomienia i taki blad ?


Wklej cały autoscan

Tomasz_W-wa pisze:Nie wiedziałem że w Golf 5 da radę założyć radary na 5Q0.... :lol:

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa


w Touranie 1T1 się da. w Skodzie octavia się da ..... .to czemu nie w Golfie 5 ?
Offline

Tomasz_W-wa

Forumowicz

  • Posty: 620
  • Rejestracja: 04 cze 2019, 16:42
  • Online: 14d 5h 51s
  • Pochwały: 92
  • Auto: VW Golf 7 Variant
  • Silnik: CLHA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [All] Blind Spot Assist

Post10 mar 2022, 14:39

Ha HA HA no to mnie teraz rozbawiłeś z tym Touran-em 1T1 i Golf 5, pokaż mi seryjne auto gdzie się to da zrobić (czytaj z modułami 5Q0...) i nie wprowadzaj ludzi nie znających realiów w błąd.
Do zamontowania tego musisz wymienić prawie całą elektronikę jak nie z modeli 1T3 (Touran) czy Golf 6 do Golf 5.
Od pompy ABS-u, Gateway, Licznik, moduł parkowania itd. a to nie jest P&P (czytaj jeden moduł wypinamy drugi wpinamy).

Oczywiście za raz będziesz tu pisał ale po doposażeniu (podmianie) modułów będzie działać, tylko że to już nie jest Touran 1T1 czy Golf 5.

Tyle w temacie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Offline

Kondziu391

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 30 lis 2020, 03:37
  • Online: 3h 10m 30s
  • Auto: VW golf 5
  • Silnik: Bxf
  • Lokalizacja: Poznan

Re: [All] Blind Spot Assist

Post10 mar 2022, 16:25

Zapomniałem dodac mam golfa 6 mam pla 2.0 jesli to ma znaczenie
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post11 mar 2022, 06:10

Kondziu391 pisze:Zapomniałem dodac mam golfa 6 mam pla 2.0 jesli to ma znaczenie


jak widzisz wyzej zaraz..... Cie zjedzie ze masz golfa 6 a nie golfa 7
bo to forum golfa 6 , i pisze się o golfie 7
bo o golfie 7 zabrakło forum :)
i doczepił się tu
Offline
Awatar użytkownika

laren0

Aktywny

  • Posty: 148
  • Rejestracja: 05 lis 2013, 19:06
  • Online: 18d 21h 31m 14s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CFFB

Re: [All] Blind Spot Assist

Post11 mar 2022, 08:06

Problem z traceniem ustawień początkowych tak co 7-10 tys km.
Pacjent: Golf 6 side assist na radarach 5q0 wersja C, kamera frontowa 3q0, radio rcd 360, pla 1.0 (8 czujnikoa) brak wymienionych czujników ABS z tyłu, pompa ABS BJ.

Sytuacja jest taka że gdy są takie mroźne poranki jak teraz to tak po uruchomieniu auta to przez pierwsze 1km to czasami zdarza się że dioda świeci w lusterkach najczęściej z lewej strony ale potem wszystko wraca i działa jak należy. Gdy jest ciepło nie ma tego problemu. I jak powyżej gdzieś co ponad 8 tys wyłączą się system martwego Pola oraz asystent wyjazdu i jedyne co pomaga to wgrywanie na nowo parametryzacji. Czy możliwe jest że katy sterowników mam złe ustawione i jak tak kilkanaście razy pokażą głupoty to się sterownik zblokuje i nie może sobie robić adaptacji dynamicznych czy jak się to zwie? Uchwyty do radarów mam z golfa 6 cabrio.
Czy ktoś miał podobne problemy i znalazł rozwiązanie?

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Offline

Tomasz_W-wa

Forumowicz

  • Posty: 620
  • Rejestracja: 04 cze 2019, 16:42
  • Online: 14d 5h 51s
  • Pochwały: 92
  • Auto: VW Golf 7 Variant
  • Silnik: CLHA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [All] Blind Spot Assist

Post11 mar 2022, 19:09

Widzę że kolega nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
Nikogo na tym forum jeszcze nie "zjechałem" a więc daruj sobie takie wpisy.
Co do auta to każdy ma jakie chce mieć i na jakie mu budżet domowy pozwala i nic do tego dla drugiej osoby.
A WIĘC POWTÓRZE JESZCZE RAZ - DARUJ SOBIE TAKIE WPISY.
Jeżeli tak jak mówisz jest to forum Golf 6 (bo taka jest nazwa forum) a nie Golf 6, 7, 8 to nie ma problemu niech moderatorzy wykasują część forum o autach Golf 7 i 8 bo jak widać dla kolegi maartinj to nie pasuje.

Jeżeli dla większej ilości forumowiczów nie pasuje moja obecność na tym forum to też nie ma problemu, proszę moderatorów o wykasowanie mojego profilu, z wszystkimi wątkami/wypowiedziami i manualami jakie tu zamieściłem i wniosłem na tym forum.
Dla mnie to żaden problem.

A co to czepiania to rzep się czepia, a nie człowiek KOLEGO I DARUJ SOBIE TAKIE SŁOWA BO Z GÓWNIARZEM NIE ROZMAWIASZ.
A co do kolegi maartinj to nie wprowadzaj ludzi w błąd albo pisz prawdę o modach co trzeba dokładnie zrobić żeby uzyskać efekt (czytaj ile elektroniki trzeba wymienić w aucie żeby był efekt), bo większość nie zna się tak dobrze jak mała garstka społeczności fachowców z grupy Vag (tak to napiszę).
Na forach jest dość dużo ludzi co piszą że się da ale nic więcej nie podadzą bo to np. tajemnica.

Pozdrawiam
Resztę forumowiczów oprócz tego Pana maartinj


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

Kondziu391

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 30 lis 2020, 03:37
  • Online: 3h 10m 30s
  • Auto: VW golf 5
  • Silnik: Bxf
  • Lokalizacja: Poznan

Re: [All] Blind Spot Assist

Post15 mar 2022, 18:52

Udało sie naprawić . Woda sie dostała do kostki i skorodowała wtyczki . Wszystko wyczyszczone działa ale nadal nurtuje mnie uruchamianie sie bez żadnej przyczyny prawego radaru … nikt mnie nie wyprzedza prosta droga a radar czasami sie uruchamia .. ktos wie co może byc przyczynę ??
Jeszcze jedno , Czy ogolnie przy martwym polu PLA współpracuje z radarami ? Bo przeczytałem cały temat i nie ma typowej odpowiedzi .
Offline

Premo

Nowicjusz

  • Posty: 18
  • Rejestracja: 26 cze 2019, 19:17
  • Online: 4d 23h 19m 40s
  • Auto: VW Golf 6 R
  • Silnik: 2.0 CDLF
  • Lokalizacja: Katowice

Re: [All] Blind Spot Assist

Post23 maja 2022, 15:51

Może ktoś podpowiedzieć w sprawie zasilania? Potrzebuję rozszyfrować co to znaczy zasilanie z bezpiecznika SC4 klema 15 i w który pin pod can low i high najlepiej się wpiąć. Mam już wszytko ułożone i podpięte. Może ktoś podpowie też przy okazji które piny can gateway wpiąć kamerę cofania high.
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post24 maja 2022, 10:04

SC - zasilanie po stacyjce,

CAN extendent - Gateway PIN : 7/17
Offline

Premo

Nowicjusz

  • Posty: 18
  • Rejestracja: 26 cze 2019, 19:17
  • Online: 4d 23h 19m 40s
  • Auto: VW Golf 6 R
  • Silnik: 2.0 CDLF
  • Lokalizacja: Katowice

Re: [All] Blind Spot Assist

Post24 maja 2022, 15:32

maartinj pisze:SC - zasilanie po stacyjce,

CAN extendent - Gateway PIN : 7/17


Dzięki. Pod kamerę high 7N0 też by był 7/17? Na schemacie VW CC w ELSIE jest 10/20...
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post25 maja 2022, 11:01

Premo pisze:
maartinj pisze:SC - zasilanie po stacyjce,

CAN extendent - Gateway PIN : 7/17


Dzięki. Pod kamerę high 7N0 też by był 7/17? Na schemacie VW CC w ELSIE jest 10/20...

passat CC miał RCTA ?
pierwsze słysze ...... miał tylko Side assistance a to jest co innego
Offline

Premo

Nowicjusz

  • Posty: 18
  • Rejestracja: 26 cze 2019, 19:17
  • Online: 4d 23h 19m 40s
  • Auto: VW Golf 6 R
  • Silnik: 2.0 CDLF
  • Lokalizacja: Katowice

Re: [All] Blind Spot Assist

Post25 maja 2022, 18:55

maartinj pisze:
Premo pisze:
maartinj pisze:SC - zasilanie po stacyjce,

CAN extendent - Gateway PIN : 7/17


Dzięki. Pod kamerę high 7N0 też by był 7/17? Na schemacie VW CC w ELSIE jest 10/20...

passat CC miał RCTA ?
pierwsze słysze ...... miał tylko Side assistance a to jest co innego


Chodzi dokładnie o kamerę, ale cofania pod DM z VW CC 12-17 bo nie dopisałem. Zakładam teraz kilka rzeczy na raz do swojego Golfa w tym Side Assist 5Q0 i ową kamerę cofania na sterowniku 7N0. Chciałem przy okazji spytać o nią czy te piny w gateway 10/20 będą poprawne. Bo według ELSY z VW CC w takie mam się wpiąć. Może się orientujesz?
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: [All] Blind Spot Assist

Post26 maja 2022, 05:31

Premo pisze:Chodzi dokładnie o kamerę, ale cofania pod DM z VW CC 12-17 bo nie dopisałem. Zakładam teraz kilka rzeczy na raz do swojego Golfa w tym Side Assist 5Q0 i ową kamerę cofania na sterowniku 7N0. Chciałem przy okazji spytać o nią czy te piny w gateway 10/20 będą poprawne. Bo według ELSY z VW CC w takie mam się wpiąć. Może się orientujesz?

nie pisz wszytskiego w jednym dziale
passat CC w 2012 nie miał DM , a RNS510
więc nie wiadomo co tam znalazłes
PoprzedniaNastępna

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość