Dzisiaj jest 29 lis 2020, 00:23


Wymiana RCD-310 na RNS-510

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 09:53

Przymierzam się do zamianki RCD na RNS, i poszukuje wszelkich wskazówek z tym związanych:
- na co zwrócić uwagę przy kupnie RNS - model , wersja itp. ?
- jakie oprzyrządowanie dodatkowe - jakieś kabelki, anteny itp ?
- inne przydatne informacje z tym związane.
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 10:49

- szukaj wersji z końcówka C lub wyższą (E, F itd.). Różnią się od starszych wersji przyciskiem w prawym górnym roku (nowszych wersjach jest to gwiazdka) oraz posiadają ekran podświetlany diodami LED. Bodajże od wersji E jest też większy dysk 40GB, ale moim zdaniem jest to mało istotne.
- dodatkowo będziesz potrzebował anteny GPS z wtykiem FAKRA, która zamontujesz pod deska rozdzielczą. W necie są filmiki z montażem. (później wkleję linki) Generalnie taka antena to groszowa sprawa 35-40zł.
- przy zakupie radia powinieneś zapytać sprzedawcę o kod PIN. Każde radio takowy posiada i w przypadku dłuższego odłączenia od prądu potrafi się zablokować.

btw. Posiadasz moduł bluetooth?


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 11:10

dzięki Jimmy, Czy znasz może numerki katalogowe tego GPS (bo jak rozumiem to w ASO VW dostanę tego GPS).
Czy wiesz może czy można zakodować radio bez podłączania go do samochodu. Jeden ze sprzedawców oferuje zakodowanie radia pod dane model auta i jego wyposażenie, tak że po odbiorze wystarczy tylko podłączyć kabelki i nic nie trzeba więcej robić.

Jimmy_PoP pisze:btw. Posiadasz moduł bluetooth?

Nie, nie mam i nie planuje tego na 100%. Nie lubię przerywać przyjemności z jazdy rozmowami przez telefon ;)
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 13:08

Chodzi Ci o antenę GPS? W ASO raczej takiej nie kupisz. Jest tego pełno na allegro http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=rns-510+fakra albo w carystems http://www.carsystems.pl/gps-antenna-90-angle-blue-fakra-connector,id18.html

Odnośnie kodowania radia to ja też kupiłem już zakodowane bo wtedy jeszcze nie miałem kabla VCDS. Ekspertem nie jestem, ale na mój chłopski rozum to moduły montowane w samochodzie mają pamięć EPROM, więc zapamiętują swoje ustawienia.
U mnie radio od razu po włożeniu działało prawidłowo. Jedyne co zrobiłem po zakupie kabla to w sterowniku can-gateway zaznaczyłem, że posiadam nawigacje. Wtedy w MFA pojawiła się dodatkowa "zakładka" ze wskazówkami nawigacji. Takie strzałki które dodatkowo pokazują, że masz skręcić itp. Generalne można żyć bez tego.

Ja też na początku byłem przeciwny bluetooth, ale teraz nie mógłbym żyć bez tej funkcjonalności. Po drugie jak zamontujesz sobie mikrofon to masz możliwość sterowania głosem praktycznie wszystkimi funkcjami radia/nawigacji (Voice Control). Niezły bajer :D
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 38m 13s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 17:33

jak ma BT to przycisk do wybierania głosowego dziala tylko do BT a nie do RNSa. NA RNSie trzeba naciskać gwiazdke :( to mi sie nie podoba
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 18:43

kakaruto pisze:Przymierzam się do zamianki RCD na RNS, i poszukuje wszelkich wskazówek z tym związanych:
- na co zwrócić uwagę przy kupnie RNS - model , wersja itp. ?
- jakie oprzyrządowanie dodatkowe - jakieś kabelki, anteny itp ?
- inne przydatne informacje z tym związane.


Co do samego modułu RNS-510: handel tymi urządzeniami na Allegro jest trochę "dziwny". Dla bezpieczeństwa polecam odsiać najtańsze egzemplarze i domagać się kodu PIN do radia na oryginalnym kartoniku VW oraz rachunku/faktury i gwarancji. Ja zamówiłem moduł wysyłkowo z płatnością przy odbiorze. Sprzedawca zakodował mi RNS-510 pod posiadane wyposażenie, tak że praktycznie niczego nie musiałem robić. No prawie, bo przydałoby się jeszcze uaktywnić zakładkę nawigacji w MFA, przy czym jest to rzecz zupełnie opcjonalna.
Co do "rewizji" sprzętowych RNS-510: ogólnie im 'wyższa' literka RNS-510 tym lepiej, ja w czerwcu kupiłem H i była to wtedy najnowsza wersja. Różnice sprowadzają się raczej do drobiazgów, ale z ważnych rzeczy warto zwrócić uwagę na podświetlenie LED. Wydawało mi się też, że czytałem, że nowsze wersje mają szybszy procesor i w związku z tym niższe czasy reakcji.

Co do anteny GPS: w skrócie masz dwie opcje:
- (tylko jeśli masz na dachu antenę GSM) kupić oryginalną antenę GSM+GPS i zainstalować ją w miejscu swojej anteny GSM na dachu - potworna rzeźba, przeciąganie kabli, itd - ogólnie nikt tego nie poleca ;)
- kupić za 30 zł antenę GPS na kablu z wtykiem FAKRA i zamontować pod deską rozdzielczą - ingerencja w samochód jest żadna a antena spełnia swoje zadanie
Tutaj drobna uwaga - anteny są sprzedawane najczęściej z kablami 5 metrów, co jest zupełnie obłędną długością. 1 metr byłby w zupełności wystarczający, niestety nie da się praktycznie znaleźć takiego produktu.

Sama instalacja anteny i RNS-510 jest dość prosta, z wyjątkiem momentu zdejmowania ramki wokół radia. Jest to średnio przyjemne i można połamać zatrzaski. Mi się udało złamać jeden. ;) No ale szczerze mówiąc nie widać tego i ramka jest jak najbardziej używalna. W razie totalnej katastrofy można też zamówić sobie nową, więc nie przejmowałbym się tym. ;)
Trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni śrubokręt Torx (gwiazdka).

Tutaj przykładowy film z wymiany RCD-510 na RNS-510:



Tutaj dokładniej widać zdejmowanie ramki:



Jedna uwaga co do pierwszego filmu: widać tam GTI w wersji (chyba) amerykańskiej i nie wiem, czy z tego, czy z innego powodu, ale u mnie nie dało się w dokładnie taki sposób zdjąć tej górnej części nawiewu. Musiałem zadowolić się znalezieniem innego miejsca dla anteny. ;)

Podsumowując, cała sprawa może się wydawać skomplikowana, ale w praktyce jest zupełnie prosta (no, może tylko te upierdliwe zatrzaski w ramce ;) ).


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 20:18

jmf ja mam wersje europejską (samochód kupiony w polskim salonie) i udało mi się wyjąć nawiew bez problemów.
Przy zdejmowaniu ramki radziłbym zacząć od prawej strony, a nie od dołu i wsadzić w szczelinę jakiś twardy kartonik, najlepiej jakąś wizytówkę lub dwie i dopiero pomiędzy nimi wciskać śrubokręt. W przeciwnym przypadku łatwo "wyszczerbić" krawędź ramki i wygląda to bardzo nieestetycznie :)

XenosagaII jeśli chodzi Ci o przeznaczenie tego przycisku na kierownicy to bez problemu można to zmienić kodowaniem VCDS. Domyślnie z modułem BT powinien działać jako "Push to Talk" i ja tak ustawiłem, ale przyznam, że jest to mało przydatna opcja i chyba zmienię sobie na Voice Control albo po prostu Mute bo brakuje mi bardzo szybkiego wyciszania radia :)


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 38m 13s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post20 wrz 2012, 22:31

Według mnie Mute króluje ;)
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post21 wrz 2012, 08:49

jmf pisze:Co do samego modułu RNS-510: handel tymi urządzeniami na Allegro jest trochę "dziwny". Dla bezpieczeństwa polecam odsiać najtańsze egzemplarze i domagać się kodu PIN do radia na oryginalnym kartoniku VW oraz rachunku/faktury i gwarancji. Ja zamówiłem moduł wysyłkowo z płatnością przy odbiorze.

Jaki polecasz minimalny próg cenowy - bo faktycznie przekrój cenowy jest dość znaczny.
A może możesz mi podać swojego sprzedawcę, chyba że to była osoba prywatna i generalnie nie handluje RNS'ami
A ty dostałeś rachunek / fakturę? Jest to realne aby dostać od handlarza taki papier?

jmf pisze:Sama instalacja anteny i RNS-510 jest dość prosta, z wyjątkiem momentu zdejmowania ramki wokół radia. Jest to średnio przyjemne i można połamać zatrzaski. Mi się udało złamać jeden. ;) No ale szczerze mówiąc nie widać tego i ramka jest jak najbardziej używalna. W razie totalnej katastrofy można też zamówić sobie nową, więc nie przejmowałbym się tym. ;)

Przed całą operacją chyba będę musiał się napić, coby mi ręce ze strachu przed połamaniem zatrzasków przestały się trząść ;). To chyba z z tego co piszecie i z filmików będzie najtrudniejsza operacja ;)
jmf pisze:Trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni śrubokręt Torx (gwiazdka).

A pamiętasz może rozmiar tego torxa?
jmf pisze:Jedna uwaga co do pierwszego filmu: widać tam GTI w wersji (chyba) amerykańskiej i nie wiem, czy z tego, czy z innego powodu, ale u mnie nie dało się w dokładnie taki sposób zdjąć tej górnej części nawiewu. Musiałem zadowolić się znalezieniem innego miejsca dla anteny. ;)

Czy przyklejaliście tą antenę czymś czy tylko tak jakoś tam wcisnęliście tak jak na filmiku
jmf pisze:Podsumowując, cała sprawa może się wydawać skomplikowana, ale w praktyce jest zupełnie prosta (no, może tylko te upierdliwe zatrzaski w ramce ;) ).

Mam nadzieje że będzie tak jak napisałeś - zupełnie proste.
Oj przez te zatrzaski, nie będę mógł przez nie spać po nocach ;).

Jimmy_PoP pisze:jmf ja mam wersje europejską (samochód kupiony w polskim salonie) i udało mi się wyjąć nawiew bez problemów.
Przy zdejmowaniu ramki radziłbym zacząć od prawej strony, a nie od dołu i wsadzić w szczelinę jakiś twardy kartonik, najlepiej jakąś wizytówkę lub dwie i dopiero pomiędzy nimi wciskać śrubokręt. W przeciwnym przypadku łatwo "wyszczerbić" krawędź ramki i wygląda to bardzo nieestetycznie :)


Jeśli chodzi o wizytówki to mam ich kilka ;)
Obrazek
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post21 wrz 2012, 10:58

Torx T20 Jeździ ze mną bagażniku bo za jego pomocą można praktycznie pół golfa rozkręcić :D
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post21 wrz 2012, 11:41

Dzięki Jimmy_PoP, u mnie też dołączy do grona pasażerów bagażnika ;)
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post21 wrz 2012, 22:14

kakaruto pisze:Jaki polecasz minimalny próg cenowy - bo faktycznie przekrój cenowy jest dość znaczny.
A może możesz mi podać swojego sprzedawcę, chyba że to była osoba prywatna i generalnie nie handluje RNS'ami


Proponuję zacząć właśnie od sprzedawców, którzy już w aukcji zaznaczają, że sprzęt jest legalny, wystawiają fakturę/rachunek i oferują gwarancję.

Ja kupiłem takiego RNS-a (i u tego sprzedawcy): http://allegro.pl/nowosc-2012-rns-510-l ... 25344.html

Co do ceny to musisz się zastanowić. Ja akurat szukałem modułu do fabrycznie nowego samochodu (zamontowałem w dniu odbioru z salonu 8-)), więc siłą rzeczy chciałem, żeby było to urządzenie jak najnowsze i nieużywane. No ale konsekwencją tego był sporo większy zakładany budżet.

kakaruto pisze:Czy przyklejaliście tą antenę czymś czy tylko tak jakoś tam wcisnęliście tak jak na filmiku


Większość anten GPS ma magnetyczny spód i przyczepia się je do metalowych elementów. Duża część można dodatkowy przykleić. Jeśli uda Ci się zdemontować nawiew tak jak na filmie, to chyba wystarczy sam magnes. W innym wypadku można przykleić tam gdzie będzie wygodnie. Przed przyklejeniem radzę pojeździć samochodem i zobaczyć, czy nawigacja "widzi" satelity. Chodzi o to, żeby nie zamontować anteny pod jakąś metalową częścią.


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post22 wrz 2012, 14:52

Jak demontujesz nawiew to wszystkie elementy są tam plastikowe :) Ja użyłem taśmy dwustronnej i jak na razie trzyma się elegancko.
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post22 wrz 2012, 15:17

jmf pisze:Ja kupiłem takiego RNS-a (i u tego sprzedawcy): http://allegro.pl/nowosc-2012-rns-510-l ... 25344.html

Czy ten sprzedawca skonfigurował ci radio pod Twój samochód?
jmf pisze:No ale konsekwencją tego był sporo większy zakładany budżet.

Ja tak zakładałem (3+1)k, więc jest ok ;)
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post22 wrz 2012, 17:23

kakaruto pisze:Czy ten sprzedawca skonfigurował ci radio pod Twój samochód?


Tak, podałem mu w e-mailu wyposażenie i radio otrzymałem już skonfigurowane.

Jedyne co mnie zastanawiało to model i kolor samochodu, wyświetlany na ekranie podczas działania czujników parkowania - jest tam jakiś biały samochód z innym układam klamek z tyłu - ciekawe, czy da się to zmienić na czarnego Golfa ;)
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post22 wrz 2012, 18:28

A wy macie polskie menu, bo tak czytam i czytam i doczytałem się że jak jest jakieś lewe wgrane to wyczerpuje akumulator.

jmf pisze:Jedyne co mnie zastanawiało to model i kolor samochodu, wyświetlany na ekranie podczas działania czujników parkowania - jest tam jakiś biały samochód z innym układam klamek z tyłu - ciekawe, czy da się to zmienić na czarnego Golfa ;)

Czarny najładniejszy :bigok: , nieprawdaż tomekb29 ;)
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post22 wrz 2012, 18:40

kakaruto pisze:A wy macie polskie menu, bo tak czytam i czytam i doczytałem się że jak jest jakieś lewe wgrane to wyczerpuje akumulator.


Tak, ja mam polskie menu i mapy V8 (trzeba się będzie rozejrzeć za V9 swoją drogą).

Problemu z akumulatorem nie mam żadnego. Z tego co czytałem występowało to, gdy ludzie instalowali RNS-510 w wersji nowszej niż C (chyba) do Golfa 5.
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 12:58

Chyba już są dostępne mapy w wersji V9 - na tej aukcji gość sprzedaję (z opisu) starszą wersję RNS ale już z mapami V9

http://allegro.pl/show_item.php?item=2661732928
My TSI
Offline

Kozo

Stały Bywalec

  • Posty: 309
  • Rejestracja: 02 kwie 2012, 15:45
  • Online: 4d 14h 20m 3s
  • Pochwały: 4

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 16:18

kakaruto pisze:Chyba już są dostępne mapy w wersji V9 - na tej aukcji gość sprzedaję (z opisu) starszą wersję RNS ale już z mapami V9

http://allegro.pl/show_item.php?item=2661732928


proszę bardzo :

http://thepiratebay.se/torrent/7664028/ ... or_RNS_510
Offline

barthez

Sympatyk

  • Posty: 79
  • Rejestracja: 28 sie 2012, 08:17
  • Online: 13m 22s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 17:24

Ja tylko co do legalności RNS na allegro i nie tylko. W 99 % jest to sprzęt pochodzacy z kradzieży. Nie wierze w zapewnienia sprzedawcy o jego legalności. Jedyna legalna metoda nabycia fabrycznie nowego RNSa to zakup w salonie VW lub wyjecie z nowego samochodu.
Czy sądzicie, że ktos dopłaca 2000 euro tylko po to, żeby potem sprzeadc radio za 800 euro albo mniej??

Chyba aż tak naiwni nie jesteście. :shock:

Poza tym w kazdym radyjku musi byc wyczyszczony soft, tak, aby w serwisie vw przy robieniu przegladu i ewentualnym podłaczeniu komputera online nie wyszło, że radio pochodzi z kradzieży. Czy w 100% kupujac na allegro macie pewność, że tak jest?

Poza tym kazdy może Wam dać gwarancje, wystawić fakturę etc Amber Gold tez miał wszystko na piśmie :D
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 18:11

No to tu mnie zmartwiłeś barthez, bo nie chcę popierać sprzedaży kradzionego sprzętu, a myślałem że jak kupie od firma sprzedającej z fakturą i gwarancją to nie będzie kradzione. Wydaje mi się że takie interesy mają krótkie nóżki i szybko takiego zarządce firmy karzą za paserstwo. Mam nadzieje że się nie mylę i zakupione od firmy radyjko będzie pochodziło z legalnego źródła.
My TSI
Offline

barthez

Sympatyk

  • Posty: 79
  • Rejestracja: 28 sie 2012, 08:17
  • Online: 13m 22s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 18:28

Tego życzę, ale nie ufam zbytnio takim atrakcyjnym ofertom. To taj jakbys zobaczył nówke sztuke golfika bez przebiegu za 50 % wartosci na allegro. Uwierzyłbys w cuda? ;)
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 18:40

Dobrze mówisz, bo to faktycznie zastanawiające jest że w konfiguracji jest za jakieś 5-6k (nie pamiętam dokładnie) a w wolnej sprzedaży 3-4k (odrzucam te z przedziału 1,5k-3k) bo nawet opisy tych aukcji nie świadczą dobrze o sprzedającym - oczywiście mogę się mylić.
Nie zrozum mnie źle bo nie chcę bronić sprzedających - ale np. w przypadku aut już po po wyjeździe z salonu tracą około 10-30% wartości, więc może i też tak jest z RNS ;) - przynajmniej mam taką nadzieje.
Postaram się dowiedzieć jak najwięcej o legalności radia od firmy od której będę kupował
My TSI
Offline

barthez

Sympatyk

  • Posty: 79
  • Rejestracja: 28 sie 2012, 08:17
  • Online: 13m 22s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 18:56

Najpewniej zweryfikowac pochodzenie w znajomym serwisie vw. :)
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 50m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 19:02

barthez pisze:Najpewniej zweryfikowac pochodzenie w znajomym serwisie vw. :)

Masz racje. Tylko czy da się to zrobić przed faktem zakupu?

Czy orientuje się ktoś czy po numerach seryjnych (pewnie takie RNS posiada) da się zweryfikować pochodzenie radia - w sensie czy wypadło z tira czy też nie.
My TSI
Następna

Wróć do Multimedia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości