Dzisiaj jest 24 lis 2020, 21:00


Wymiana RCD-310 na RNS-510

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

barthez

Sympatyk

  • Posty: 79
  • Rejestracja: 28 sie 2012, 08:17
  • Online: 13m 22s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 19:31

Zadzwoń i zapytaj do vw. Ryzyko żadne :)
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 wrz 2012, 20:29

Kozo pisze:
kakaruto pisze:Chyba już są dostępne mapy w wersji V9 - na tej aukcji gość sprzedaję (z opisu) starszą wersję RNS ale już z mapami V9

http://allegro.pl/show_item.php?item=2661732928


proszę bardzo :

http://thepiratebay.se/torrent/7664028/ ... or_RNS_510


Testowałeś może ten update? Działa? ;)
Trochę strach wrzucać niepewne mapy z torrentów...

Druga kwestia: ta edycja "East Europe" zawiera mapy których krajów? Muszę sprawdzić u siebie (jakoś) co aktualnie mam wgrane...

Edit: chyba znalazłem - "Mapy Europy Wschodniej: Albania, Austria, Białoruś, Bułgaria, Bośnia i Hercegowina, Węgry, Niemcy, Grecja, Dania, Włochy, Kaliningrad, Litwa, Łotwa, Macedonia, Mołdawia, Norwegia, Polska, Rumunia, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia , Turcja, Ukraina, Finlandia, Chorwacja, Czarnogóra, Czechy, Szwajcaria, Szwecja, Estonia."
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post24 wrz 2012, 22:23

No więc przetestowałem te mapy V9 - udało się zaktualizować dopiero przy użyciu trzeciej płyty DVD - byłem sceptyczny co do tej teorii "wolnego" nagrywania (czyli z małymi prędkościami), ale chyba jednak coś w tym jest - zadziałało po nagraniu prędkością x2,4.

Niestety jest jedno rozczarowanie - nie ma uwzględnionej autostrady A2 Stryków - Konotopa. :(
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 38m 13s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post25 wrz 2012, 19:09

Kozo pisze:
kakaruto pisze:Chyba już są dostępne mapy w wersji V9 - na tej aukcji gość sprzedaję (z opisu) starszą wersję RNS ale już z mapami V9

http://allegro.pl/show_item.php?item=2661732928


proszę bardzo :

http://thepiratebay.se/torrent/7664028/ ... or_RNS_510


A jak jest z lektorem?
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 16h 11m 42s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post25 wrz 2012, 19:35

Wszytko działa OK. Lektor bezbłędny.
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 38m 13s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post25 wrz 2012, 21:14

To rano wypalam DVD i niech się instaluje w drodze do pracy;) wystarczy tylko włożyć DVD i wykryje nowa mapę do instalacji czy trzeba jakiś myk robić ?
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post25 wrz 2012, 21:20

Tak, wystarczy sama płyta. Polecam nagrać z prędkością x1 lub x2/x2.4 - u mnie to był jedyny problem.
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post26 wrz 2012, 13:19

Ile trwa wgrywanie mapy?
Na jakiej płycie trzeba to wypalać? Domyślam się, że pewnie DVD+R DL.
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post26 wrz 2012, 13:27

Na zwykłej DVD+R (SL), myślę, że DVD+RW również powinno zadziałać. Obraz ma nieco ponad 4 GB.

U mnie update trwał około 30 minut, ale z problemami, więc przy dobrze nagranej płycie powinno być nawet krócej.
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 38m 13s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post26 wrz 2012, 14:58

Ja nagraniem na DVD-r i poszło ale do pracy jechałem 20min i nie zdążyłem zrobić updatea ;)
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 45m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post27 wrz 2012, 08:06

barthez pisze:Zadzwoń i zapytaj do vw. Ryzyko żadne :)

W ASO powiedzieli mi tak że po numerach nic nie sprawdzę, muszę/ą zamontować i jak wyskoczy napis Interpol to wzywają policję - pytałem w 2 różnych ASO.
Ponoć można spróbować na policji (tak mi jeden doradca poradził) podając numer VIN radia, ale policja też ponoć sprawdzi po numerze jak się do niej przyjdzie ze sprzętem - tak coby w przypadku diody interpol nie musieli szukać sprzętu :) - to jeszcze muszę zweryfikować na policji.

Tak więc generalnie nie za ciekawie to wygląda. W carstsyems jest za około 4500 PLN (nowe i na gwarancji) - co też jest dziwne bo jak zapytałem w ASO o cenę, to po chwili szukania doradca aż sam się zaśmiał - 14000 PLN
My TSI
Offline

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 14h 6m 42s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post30 wrz 2012, 10:50

Cena w carsystems nie jest niczym (pozytywnie) szokującym. Te 9500 więcej w ASO to narzut za marmury, kawkę i panie z długimi nogami w króciutkich minówkach.
Tacy internetowi "brokerzy" biorą sprzęt prosto od producenta i pomijają kanał dystrybucyjny ASO-wski.
Z carsystems korzystałem kilkakrotnie i byłem zadowolony.
Mam nadzieję, że za tego posta dadzą mi jakiś większy rabat ;)

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 45m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post30 wrz 2012, 11:07

Ciekawe ile ta pani z długimi nogami i krótkiej kiecce dostaje z tych 9,5k, bo u mnie w salonie takiej nie ma -> więc cena za RNS powinna być niższa ;)

Mam jeszcze takie naiwne pytanka, bo trochę mnie jeden kolega zakręcił - czy jest jakiś problem z "ramką" w przypadku zmiany z RCD310 na RNS510, czy trzeba coś dokupować? Czy "ramka" to chodzi o to coś co tak ciężko zdjąć, czy przedni panel z radia.

Wydaje mi się że nie ma tzw. problemu "ramki" - w sensie że nic nie trzeba dokupować, zmieniać itp., ale wolę się upewnić.
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post30 wrz 2012, 11:12

Ramka w Golfie pasuje do wszystkiego - od RCD310, przez RCD510 po RNS510.

Ale np. w Skodzie (Superb) już tak pięknie nie jest.
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 45m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post30 wrz 2012, 11:21

Dzięki, jmf

jmf pisze:Ale np. w Skodzie (Superb) już tak pięknie nie jest.

Acha, to stąd były te wątpliwości o ramkę, jak to dobrze że ma VW :lokej:
My TSI
Offline

sebkoch

Stały Bywalec

  • Posty: 337
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 12:20
  • Online: 5d 12h 33m 34s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Skoda Octavia3 RS230
  • Silnik: 2.0 TSI CHHA
  • Lokalizacja: SBE

Odp: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post30 wrz 2012, 14:57

Ta ramka ogólnie jest delikatna, zwłaszcza jej zaczepy. Ja jeden z nich prawie wyłamałem ale cała ramka dalej się mocno trzyma. Koszt nowej w aso to coś koło 70 zł... Jakieś 10 razy za dużo :evil:
Offline

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 14h 6m 42s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post30 wrz 2012, 16:53

Ramka jest rzeczywiście delikatna.
Zaczepy są tak zrobione, aby się urywać. Jak sprawdzałem pół roku temu cenę ramki to aso krzyknęło mi 150 zł.
Ramkę łatwo zdjąć bez żadnego narzędzia, wystarczy od spodu mocno opuszkami podważać.
Po wyjęciu RCD (4 śruby pod ramką), RNS wchodzi wchodzi p&p. Jedyny problem jest z umiejscowieniem anteny.
Ja pierwotnie wyjąłem panel środkowych nawiewów (jest wciśnięty, niczym nie przykręcony) i wg. tutoriala z neta antenę umieściłem pod samą górą deski rozdzielczej. Nie wiem czy to wina kabla, anteny, czy umiejscowienia, ale FIX miałem tam 2, góra 3 i nie dało się korzystać z nawigacji. Stąd też asekuracyjnie kupiłem drugą antenę iprzeniosłem nad lampkę podsufitki.

OT korzystając z tego, że temat dotyczy RNS-510 warto wiedzieć iż przy wgranym sofcie polskim nie działa rozpoznawanie głosu w navi (oczywiście w tych z symbolem gwiazdki na klawiszu przy klawiszu eject, w starszych takiej funkcji w ogóle brak) Więc do wyboru - albo polskie komunikaty, albo sterowanie głosem.

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post01 paź 2012, 20:44

Jeszcze jedna kwestia, której dokładnie nie omawialiśmy, a mianowicie kodowanie samochodu po instalacji RNS-a: kupiłem w końcu kabel z VCDS-em i widzę, że mam błędy związane z w/w podmianą z RCD.

Rzeczy chyba w miarę standardowe, czyli:

19-CAN Gateway -- Status: Malfunction 0010
37-Navigation -- Status: Not registered 0011
56-Radio -- Status: Malfunction 0010

Jak rozumiem trzeba w kodowaniu CAN Gateway zaznaczyć 37-Navigation, po czym skasować błędy?
Czy może do zrobienia jest jeszcze coś?

Co do konkretnych błędów to 37-Navigation i 56-Radio to "Open Circuit" (odłączenie, chyba normalne) oraz "No communication" (j.w.).

CAN ma:

1 Fault Found:
01044 - Control Module Incorrectly Coded

Edit: wydaje się, że to powyższa procedura wystarczy - jest zakładka nawigacji, błędy nie wróciły :lokej:
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 07:19 przez jmf, łącznie zmieniany 1 raz
Offline

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 14h 6m 42s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post01 paź 2012, 21:18

Nikt Ci przez telefon tego nie sprawdzi. VW to nie BMW i serwis rządzi się innymi prawami
W ASO podczas ścieżki diagnostycznej (przegląd gwarancyjny / pogwarancyjny / naprawa auta)też tego nie sprawdzą.
W ewentualnych kajdankach wyjdziesz, jeżeli przyjedziesz do nich z navi, na której świeci się code, lub safe i poprosisz aby podali ci do niej klucz - połącza się online z centrala i wtedy mogą być kwiatki. Jeżeli po numerach wyjdzie, że jest w bazie kradzionych to jesteś ugotowany.Innej możliwości ugotowania / sprawdzenia nie widzę.

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline
Awatar użytkownika

jmf

VIP

  • Posty: 441
  • Rejestracja: 25 cze 2012, 17:58
  • Online: 9d 18h 13m 36s
  • Pochwały: 9
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM DSG
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post22 paź 2012, 20:55

kakaruto, i jak tam wymiana? ;)
Offline
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

  • Posty: 1923
  • Rejestracja: 27 lut 2012, 22:57
  • Online: 90d 22h 45m 14s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD
  • Lokalizacja: Silesia

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post23 paź 2012, 09:09

Kontakt ze sprzedawcami z allegro jakoś ostudził moje zapały związane z RNS, co nie znaczy że odpuściłem temat. Nadal rozglądam się tylko zdecydowanie mniej intensywnie za RNS, a bardziej za śniegiem w górach ;)
My TSI
Offline
Awatar użytkownika

shark__

Stały Bywalec

  • Posty: 367
  • Rejestracja: 22 paź 2012, 09:54
  • Online: 6d 18h 38m 16s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Piekary Slaskie

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post24 paź 2012, 11:54

Ja zapakowałem w miejsce RCD-310 radio pioneer AVIC 9310BT.
Zastanawiałem się nad RNS 510 jednak przeważył fakt że w AVIC mam telefon pokładowy za free.
Offline

czarny26

Sympatyk

  • Posty: 85
  • Rejestracja: 18 lis 2012, 20:12
  • Online: 3h 14m 35s
  • Auto: golf 6 2.0 tdi 140ps
  • Lokalizacja: lubelskie

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post01 kwie 2013, 22:46

witam mam radio rcd 510 i chce wymienic na rns 510 tyko nie wiem co jak mam kier wielofinkcyjna itd czy to bedzie dzialac czy z klimy jak zmniejszam temperature beda widoczne wizualizacje i czujnikow parkowania........ i wogole na co patrzec jesli bede to kupowal bo na allegro jest kilka sztuk jakies z nowymi softami it czy warto takie cos kupic czy tez z orginalnym softem ? napisze ktos mi cos wogole na temat tego radia ??
Offline

kamill

VIP

  • Posty: 2498
  • Rejestracja: 11 kwie 2012, 12:26
  • Online: 101d 5h 9m 56s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post02 kwie 2013, 00:13

bedzie dzialac..
Offline
Awatar użytkownika

shark__

Stały Bywalec

  • Posty: 367
  • Rejestracja: 22 paź 2012, 09:54
  • Online: 6d 18h 38m 16s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Piekary Slaskie

Re: Wymiana RCD-310 na RNS-510

Post02 kwie 2013, 09:32

czarny26 pisze:witam mam radio rcd 510 i chce wymienic na rns 510 ..... napisze ktos mi cos wogole na temat tego radia ??


http://lmgtfy.com/?q=opis+RNS510

A tak poważnie rozważ http://www.gms.pl/pl/_sp/112/gms_7206_navi+/
kolega showtime w swoim wątku zdecydował się na taki model i sobie chwali http://forum.golf6.pl/nasze-vw-mk6/vw-golf-6-1-2-tsi-2012-by-showtime-t429.html

Ja zabudowałem pioneer AVIC F9310BT i jestem zadowolony, ale gdybym wiedział o ww. radiu to prawdopodobniej wybór padłby na GMS-a
PoprzedniaNastępna

Wróć do Multimedia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości