Yanson pisze:R.T pisze:Mam MOTULA ,liqui moly jest doskonałym olejem który dobrze będzie chronił wasze silniki tylko zmieniajcie go co max 15 tyś
ok, jakiego masz motula? Czy po zmianie na ten olej są widoczne/słyszalne zmiany? Właśnie interesuje mnie kultura pracy na zimnym silniku, motule nie mają dwusiarczku molibdenu ale są najczęściej pełnymi synt. więc mają lepszą płynność - pompowalność w ujemnych temperaturach.
Cześć, podzielę się swoim doświadczeniem po przejściu z wieloletniego używania Valvoline Synpower XL-III, na Motula Specific 504/507. Silnik to 1.4 tsi 122KM, 169k km, zmiana co 15k.
Pierwsze spostrzeżenie - na Motulu czuć wyraźnie lżejszy start, po chwili pracuje już jak ciepły. Niestety w Valvo po około 8-9k km przelotu przy zimnych startach lekko pogorszyła się kultura pracy, przez parę sekund słychać było popychacze. Teraz coraz rzadziej się to zdarza a jak już to krócej trwa (albo kwestia świeżej oliwy albo Valvo tracił właściwości).
Temperatury na Motulu podobne- zazwyczaj stopień, dwa niżej niż na Valvo, choć ten wcale się mocno nie grzał.
Valvo ubywało około 50-100 ml na tysiąc w zależności od warunków. Motula na razie nie zniknęło ale przejechałem dopiero 1k od wymiany więc się okaże.
Podsumowując Motula- oby tak dalej, jestem w pełni zadowolony. Sprawdziły się słowa pochwały z forum dla tej oliwy. Niezdecydowanym naprawdę polecam, nie ma co kombinować.