jmf pisze:kamill pisze:Dla ustalenia uwagi: cały czas piszemy o trybie LongLife, a teza jest taka, że nie da się na jednej zmianie oleju przejechać 30000 km - prawie na pewno komputer "wezwie" na przegląd sporo wcześniej.
Też tak myślałem, ale jak
już pisałem da się te 30k km w trybie LL. Auto to CAVD, głównie lata po autostradach, od czasu do czasu jest solidnie przeganiane, jednak w większości jazda przy około 3k obr/min. W dniu wymiany brakowało mu ze 200-300 km do 30k km i tyle samo pokazywał "tryb LL".
W moim co jakiś czas sprawdzam dane z "trybu LL" i po zsumowaniu pokazuje dokładnie te 30k km, przy czym ja wymieniam i tak co 15k km, więc jeżeli jakiś "ubytek" w dystansie występuje to zdecydowanie po 15k km.
MORETO pisze:Ja też jestem zwolennikiem częstszych wymian (co 15tkm) śmiało wymieniaj poza ASO, nic się nie skasuje a koszt jest śmieszny bo z filtrem mniej niż 200zł.
Czy to jest cena z olejem włącznie, bo jak tak to bardzo tanio, a jak nie, to za samą wymianę (olej sam przywiozłem) + filtr + korek = ok. 150 pln w ASO.