tomusm pisze:witam,
zarejestrowałem się tutaj bo chciałem się z Wami podzielić informacją jak jest możliwe zreanimowanie kabla od naszych majfrendów
kabel: release 196.1-ENG+AKP, VCDSLoader ver.9.2
po kolei:
- oprogramowanie poprawnie zainstalowane (zgodnie z wytycznymi czyli OFF AV/net) w tym driver do USB w device manger OK
- po podłączeniu do auta pali się zielona dioda (przy gnieździe OBD2) i wykonaniu w VCDS testu interfejsu USB jest komunikat: Port Status: OK Interface: Not Found!
ponadto klikając na About: License Status: Invalid/Unauthorized
zacząłem grzebać od linku podanego przez kolegę gregorian (dzięki kolego)
https://www.drive2.ru/l/513755880123007187/ (proponuje wrzucić w translator)
czyli na początku trzeba być pewnym, że kabel posiada chip ATMEGA 162 (wielu sprzedawców zapewnia, ale różnie bywa pod tym linkiem jest fotka gdzie szukać i jak wygląda po rozkręceniu kabla taki chip)
na końcu jest też podany link: mega.nz/#F!qIcjzQCK!l54rgAUXgxiWL9YmS9hieA z którego trzeba ściągnąć właściwą wersję do naszego VCDSLoadera w moim przypadku tak jak pisałem wyżej ver. 9.2
i teraz trzeba ustalić, czy nasz bootloader nie ma blokady - służy do tego program VAGCOM_HWType.exe (kabel musi być zasilony ruscy opisują jak to zrobić) jeśli jesteś szczęściarzem to na końcu powinno być: Bootloader: Enabled
ostatnim krokiem jest flash EEPROM za pomocą programu VAGCOM_EEWriteLang.exe
po uruchomieniu jeśli ma być ENG+AKP trzeba to wybrac z menu
i to pokrótce wszystko
sorki za przydługi tekst, ale starałem sie opisac krok po kroku
w moim przypadku kabel znów działa
pozdr.
Tomasz