Dzisiaj jest 28 wrz 2020, 02:32


Montaż Tire Pressure I - TPMS

Fotoporady, manuale, instrukcje "krok po kroku"

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Instrukcje, foto porady, manuale opisujące krok po kroku co należy wykonać, aby samemu naprawić, zmienić, wymienić, zakodować ...

Uwaga:
  1. Nie prowadzimy tutaj dyskusji, a jedynie prosimy o dodatkowe wyjaśnia lub zamieszczamy własne uwagi, spostrzeżenia o których warto wspomnieć.
  2. Zmiany w instrukcji autor wprowadza bezpośrednio w poście zawierającym instrukcję - nie piszmy postów z informacją co należy zrobić inaczej niż w instrukcji.
  3. Za pomocą nowego postu autor powinien poinformować o wprowadzeniu zmian w instrukcji.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 338
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 2h 29m 45s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post14 lut 2019, 11:19

To zostawię to w cholerę tam gdzie jest. Myślałem, że uda się to zrobić bezinwazyjnie w kilka minut
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 338
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 2h 29m 45s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 14:27

szybkie pytanko
ponieważ auto młode rocznikowo fabrycznie wyposażone w TPMS w schowku pasażera to chciałem sobie uruchomić menu z pozycji zegarów
więc koduję jak poniżej
1. ABS kodowanie: Byte 16 bit 1, Byte 17 Bit 2
2. Licznik kodowanie: Byte 2 Bit 0 lub zmiana wartość w ostatnim byte z "00" na "01"
3. Gateway----->Installation.list: zaznaczyć adres "4C"


kodowanie przyjmuje, pięknie, ładnie, cacy, jednak wywala błąd w gatewayu o nieprawidłowo zakodowanym sterowniku :-k
co robię źle?
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1847
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 6h 49m 16s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 14:32

Sprawdź czy masz to kodowanie w liczniku ;P
Młode czyli jaki ?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 338
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 2h 29m 45s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 14:57

2012
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 483
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 23h 41m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 16:52

... pokaż loga z VCDS dot gateway, ABS i zegarów
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 338
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 2h 29m 45s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 17:42

oczywiście log po przywróceniu do normalności bez błędu w gatewayu. jak chcesz z błędem to wieczorem wstawię

Adres 03: ABS/hamulce (J104) Plik etykiet:. 1K0-907-379-60EC1F.clb
Oznaczenie elementu SW: 1K0 907 379 BJ HW: 1K0 907 379 BJ
Komponent: ESP MK60EC1 H31 0121
Weryfikacja: 00H31001
Kodowanie: 143B400D092A0001281102EA901D0040350000
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
VCID: 7BF541EDFAE5679C74-802E

Nie znaleziono błędów.

-------------------------------------------------------------------------------
Adres 17: Zest.wskaźników (J285) Plik etykiet:| 5K0-920-xxx-17.clb-SRI1
Oznaczenie elementu SW: 5K0 920 872 HW: 5K0 920 872
Komponent: KOMBI H03 0607
Numer seryjny: 00000000000000
Kodowanie: 170F01
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
Zbiór danych ASAM: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09 A04114
ROD: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09_004_VW36.rod
VCID: 6CD772B1878BF024ED-8038

Nie znaleziono błędów.

-------------------------------------------------------------------------------
Adres 19: CAN Gateway (J533) Plik etykiet:. AKP\7N0-907-530-V2.clb
Oznaczenie elementu SW: 7N0 907 530 M HW: 1K0 907 951
Komponent: J533 Gateway H42 1623
Weryfikacja: H42 Numer seryjny: 020312F1002747
Kodowanie: 350002
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
VCID: 3A7B84E9B55F9E942F-806E

Nie znaleziono błędów.
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 483
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 23h 41m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 18:39

...spróbuj w ABS: 143B400D092A8101281102EA901D8140370C00
... przy okazji włączine XDS i 2 - stopniowe wyłaczanie ESP
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 483
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 23h 41m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 18:40

,,, zanacz "4C" jak wywali błąd to wklej
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 338
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 2h 29m 45s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post15 lut 2019, 21:50

yox pisze:...spróbuj w ABS: 143B400D092A8101281102EA901D8140370C00
... przy okazji włączine XDS i 2 - stopniowe wyłaczanie ESP

Właśnie chcę jutro włączyć sobie tą opcję
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 338
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 2h 29m 45s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post16 lut 2019, 16:08

yox pisze:,,, zanacz "4C" jak wywali błąd to wklej
po kodowaniu błąd się pokazał

Adres 03: ABS/hamulce (J104) Plik etykiet:. 1K0-907-379-60EC1F.clb
Oznaczenie elementu SW: 1K0 907 379 BJ HW: 1K0 907 379 BJ
Komponent: ESP MK60EC1 H31 0121
Weryfikacja: 00H31001
Kodowanie: 143B400D092A8101281102EA901D8140370C00
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
VCID: 7BF541EDFAE5679C74-802E

Nie znaleziono błędów.

-------------------------------------------------------------------------------
Adres 17: Zest.wskaźników (J285) Plik etykiet:| 5K0-920-xxx-17.clb-SRI1
Oznaczenie elementu SW: 5K0 920 872 HW: 5K0 920 872
Komponent: KOMBI H03 0607
Numer seryjny: 00000000000000
Kodowanie: 170F01
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
Zbiór danych ASAM: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09 A04114
ROD: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09_004_VW36.rod
VCID: 6CD772B1878BF024ED-8038

Nie znaleziono błędów.

-------------------------------------------------------------------------------
Adres 19: CAN Gateway (J533) Plik etykiet:. AKP\7N0-907-530-V2.clb
Oznaczenie elementu SW: 7N0 907 530 M HW: 1K0 907 951
Komponent: J533 Gateway H42 1623
Weryfikacja: H42 Numer seryjny: 020312F1002747
Kodowanie: 350002
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
VCID: 3A7B84E9B55F9E942F-806E

Znaleziono 1 błąd:
01044 - Sterownik zakodowany nieprawidłowo
000 - - - Sporadyczny
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00100000
Priorytet błędu: 1
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 255
Przebieg: 71944 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2013.07.09
Czas: 15:21:52

ale po wykasowaniu błędów, powrocie do poprzedniego kodowania pompy ABS, odpalenia i zgaszenia auta i ponownym zakodowaniu pompy wyskoczył błąd w komunikacji z czujnikiem 4C-Ciśn.w oponach II
wykasowałem - wyłączyłem i włączyłem zapłon, zeskanowałem - błędów brak.
dla pewności przejechałem się kawałek - błędów brak
zatem wielkie =D> =D> :pub:
Dla pewności pośmigam kilka dni na tych ustawieniach i zobaczymy czy nie będą generować błędów. [-o<
Ostatnio zmieniony 17 lut 2019, 00:33 przez A-R-T-U-R, łącznie zmieniany 1 raz
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 483
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 23h 41m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post16 lut 2019, 20:43

... wiesz co powoduje błąd u Ciebie ? Byte 17 bit 2, byc może zależy to od wersji zegarów ;) ale dlaczego rezygnowac z XDS i 2 - stopniowego ESP ? spróbuj więc: 143B400D092A8101281102EA901D8140370800 i zobacz czy bedzie błąd w gateway :)
Offline

A-R-T-U-R

Stały Bywalec

  • Posty: 338
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 17d 2h 29m 45s
  • Pochwały: 5
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post16 lut 2019, 22:06

Ale błędów już nie ma :mrgreen:
Zakodowałem ponownie pompę tak jak mi napisałeś wczoraj i już jest ok
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1847
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 6h 49m 16s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post16 lut 2019, 22:10

yox pisze:... wiesz co powoduje błąd u Ciebie ? Byte 17 bit 2, byc może zależy to od wersji zegarów ;) ale dlaczego rezygnowac z XDS i 2 - stopniowego ESP ? spróbuj więc: 143B400D092A8101281102EA901D8140370800 i zobacz czy bedzie błąd w gateway :)
Bo w rondo wjeżdża max 50 wiec xds nie potrzebny :)

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

fiodor82

Nieśmiały

  • Posty: 24
  • Rejestracja: 11 sty 2019, 13:21
  • Online: 3d 19h 35m 17s
  • Auto: Golf 6 4MOTION
  • Silnik: 2.0TDI CFFB
  • Lokalizacja: Podlaskie

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post12 mar 2019, 21:23

Witam.
Przy próbie kodowania byte 16 byt 1 z 35 na 37 dostaje komunikat error
Co może być nie tak.
Zakładkę w MFA+ mam ale przy próbie zapisania dostaje komunikat "nie udało się zapisać ciśnienia w oponach"
VCDS 18.9.0
Tak wygląda moje kodowanie:

Address 03: ABS Brakes (J104) Labels:. 1K0-907-379-60EC1F.clb
Part No SW: 1K0 907 379 BJ HW: 1K0 907 379 BJ
Component: ESP MK60EC1 H31 0121
Revision: 00H31001
Coding: 143B600D092B80FF281306E790200142350C00
Shop #: WSC 01357 011 00200
VCID: 7BF541EDFAE5679280-802E

Problem rozwiązany wystarczyło odhaczyć XDS i zakodować, następnie ponownie zakodować ze zmienioną wartością na 37 oraz XDS i działa.
Offline

karox

Nowicjusz

  • Posty: 12
  • Rejestracja: 30 maja 2019, 14:08
  • Online: 21h 3m 36s
  • Auto: VW Golf 6 GTD
  • Silnik: 2.0 TDI 170KM
  • Lokalizacja: OSTROŁĘKA

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post08 lut 2020, 13:36

Siema, też aktywowałem sobie TPMS, a z racji tego że nie posiadam przycisku SET, włączyłem również funkcję ciśnienie w oponach w liczniku. Niestety tu pojawia się problem, bo gdy chcę zresetować wartości ciśnienia to najpierw pojawia się komunikat że nowe wartości zostały zapisane następnie po chwili info że wystąpił błąd. Czy jest możliwe że coś źle zakodowałem? Kontrolka opon zapala się na chwilę po zapłonie i gaśnie. Spuściłem również ponad pół Bara w jednym z kół i wykonałem trasę ok 30 km, nie pojawił się żaden komunikat o złym ciśnieniu. Przy jakim ubytku ciśnienia TPMS I powinien już zareagować ?
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1847
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 6h 49m 16s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post08 lut 2020, 13:48

karox pisze:Siema, też aktywowałem sobie TPMS, a z racji tego że nie posiadam przycisku SET, włączyłem również funkcję ciśnienie w oponach w liczniku. Niestety tu pojawia się problem, bo gdy chcę zresetować wartości ciśnienia to najpierw pojawia się komunikat że nowe wartości zostały zapisane następnie po chwili info że wystąpił błąd. Czy jest możliwe że coś źle zakodowałem? Kontrolka opon zapala się na chwilę po zapłonie i gaśnie. Spuściłem również ponad pół Bara w jednym z kół i wykonałem trasę ok 30 km, nie pojawił się żaden komunikat o złym ciśnieniu. Przy jakim ubytku ciśnienia TPMS I powinien już zareagować ?
Popraw kodowanie

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
Offline

Arczi1997

Nowicjusz

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 26 gru 2019, 21:12
  • Online: 1d 11h 53m 54s
  • Auto: Golf 6 GTD
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Jasło

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post25 lip 2020, 20:14

Witam, wszystko poskładałem ale niestety mam problem, po przytrzymaniu przycisku słyszę dźwięk ale niestety żadna kontrolka mi się nie zapala na liczniku, coś źle podłączyłem czy trzeba jeszcze gdzieś coś dokodować oprócz tego co było w poradniku. Ktoś spotkał sie już z takim przypadkiem i potrafi pomóc?
Poprzednia

Wróć do MK6

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości