Widząc różne zdjęcia z bezramkowym lusterkiem wewnętrznym, pomyślałem, że fajnie byłoby mieć takie w Scirocco.
Oryginalne lusterko wygląda mocno średnio, a to bezramkowe nadaje dużo nowocześniejszy wygląd wnętrzu.
Udało mi się znaleźć praktycznie nowe lusterko bezramkowe w dobrej cenie, więc długo się nie zastanawiałem.
Pierwsze przymiarki po przyjściu lusterka:

No wygląda dużo lepiej niż oryginał

Z początku miałem tylko zmienić lusterko i koniec, ale pewnego dnia trafiłem bodajże na angielskim forum Scirocco na przeróbkę z lusterka z Light Assist na kamerę 3w1. No i jak to zwykle w moim przypadku bywa, zaczęło się drążenie tematu
Trochę poczytałem, trochę popytałem i w końcu zdecydowałem się na zakup modułu z kamerą 3AA.
Szyby pod Lane Assist nigdy w Scirocco nie było, więc padło na przeniesienie optyki w miejsce LA.
Udało mi się załatwić też uchwyt do kamerki
Cały zestawik z już gotową wiązką i przełożoną optyką:

Tutaj podziękowania należą się naszemu forumowemu koledze Tomkowi -
tberentNo i zaczęła się zabawa z instalacją:

Trochę rozbierania było, ale poszło w miarę sprawnie

Po zamontowaniu, całość prezentuje się tak:

I działa Lane Assist, Light Assist, a także Sign Assist (oczywiście są też znaki odwołania zakazu itp.):

Aby ładnie zabudować moduł, kupiłem osłonkę z Audi S3, ale nie do końca pasowała i kabelki wystawały, to dorobiłem kawałek z innej osłony. Tak się to prezentowało w trakcie przymiarek:

Zostało wymyślić jakiś sposób, aby go zamontować.
I w ten oto sposób jest to na tą chwilę najprawdopodobniej jedyne w Polsce Scirocco z Lane Assist