Podepnę się pod temat, mam problem z adaptacją tempomatu, Golf 6 2009 wersja niby Highline, a nie było tempomatu
Ori manetka 1K0 953 513 E, po przeczytaniu tego tematu kupiłem manetkę 1K0 953 513 G, i niby po wymianie powinno hulać, ale gdy przez VCDS w Kole kierownicy chciałem zmienić wartość z 0 na 3 to wywala błąd 31: polecenie poza zakresem, z tego co doczytałem to niby moduł mam zły, więc jaki powinienem mieć? Mam multifunkcje. Ten moduł chyba był wcześniej zmieniany bo jest nalepka carsystems... ten błąd 31 wyskakuje nie zależnie czy tempomat jest aktywowany czy nie w silniku, ponadto pojawia się błąd w kodach błędów w kole kierownicy, kodowanie sterownika nie prawidłowe, o co chodzi? na zegarach po odpaleniu auta pokazuje mi się jakby ikonka tempomatu z wykrzyknikiem - w miejscu przebiegu.
dodam także że ta "nowa" manetka G jest z 2008 roku, piktogramy na niej są trochę jaśniejsze, więc pewnie pochodzi z V, poza tym nie działają długie - światła drogowe, przełącznik na stałe, bo mignięcie - do siebie, działa, ale nie wiem czy to problem w samej manetce czy po prostu ta manetka nie jest kompatybilna z moim Golfem.
tempomat1.jpg
tempomat2.jpg
tempomat3.jpg
-- 12 paź 2018, 11:39 --
Post wyżej.. Ktoś coś?
Moduł kierownicy
1K0 953 549 CDmanetka
1K0 953 513 Gpodczas kodowania modułu kierownicy wyskakuje błąd 31: polecenie poza zakresem
a w kodach błędów jest błąd 01044 - sterownik zakodowany nieprawidłowo (nie wiem czy ten błąd był przed zmianą manetki)
dodatkowo mam na zegarach ikonke tempomatu z wykrzyknikiem w miejscu przebiegu.
O co chodzi, manetka zła? wymiana sterownika? jak tak to jaki sterownik potrzebny?
-- 29 paź 2018, 13:22 --
Wczoraj spróbowałem jeszcze raz się pobawić, lecz błąd dalej występuje, jednak w wersji vcds 18.2 ma inny opis.
Dodatkowo zauważyłem że w sterowniku silnika jest błąd odnośnie sterownika kolumny kierownicy? foty poniżej, błędy po skasowaniu dalej się pokazują..
dodam że wszystko działa, manetki, multifunkcja, czujnik skrętu.. tylko tempomat nie chce zaskoczyć, w ogóle żadnego kodowania nie przyjmuje
IMG-1152.JPG
sterownik silnika:
IMG-1153.JPG
IMG-1154.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.