Ja bym zaczął od zastrzeżenia, które jest małą czcionką na dole
strony Aktualizacja nawigacji:
Informacje zawarte na stronie nie są prawnie wiążące i nie mają charakteru oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego.A w związku z tym, że zapisy są ogólnikowe:
Oferta aktualizacji map jest darmowa dla systemów Discover Media oraz Discover Pro przez okres co najmniej pięciu lat liczonych od zakończenia produkcji tej generacji systemów.więc Volkswagen w odpowiednim momencie może zinterpretować je jak mu się spodoba... tzn. wg własnych potrzeb uzna czy przez "generację systemów" należy rozumieć Discover Media/Pro jako całą generację, czy też MIB1 lub MIB2 to są generacje, a może litera (A, B, C...) na końcu numeru katalogowego jednostki. Datę "zakończenia produkcji" też może interpretować różnie - np. różnie w zależności od rynku.
A klienci i tak jako małe żuczki, mimo słusznego dyskomfortu, mogą jedynie mieć nadzieję, że stanie się to później niż wcześniej. Nie mówmy tu o sądach, pozwach zbiorowych itd. itp... szkoda czasu.
Jako potwierdzenie podam przykład oficjalnych informacji VW, o tym, że infotainment'y radia Composition Media MIB2 produkowane od tygodnia 22/2015 obsługują App-Connect... i nigdzie nie ma zastrzeżenia, że są jakieś ograniczenia czy wyjątki.
Chciałem w ASO aktywować App-Connect u siebie oficjalnym produktem akcesoryjnym
5G0 054 830 A, produkt był na miejscu, elektryk podpiął auto do ODIS'a... i doopa. Dopiero korespondencja z Poznaniem, Poznania z Niemcami przyniosła taki skutek, że się okazało, że w jednostkach 3Q0035819x oraz 3Q0035820x jednak się nie da.
I co z tego, że auto nowe z salonu, generalnie spełnia kryteria, w konfiguracji auta nie było żadnego zastrzeżenia odnośnie ograniczeń CM, ale niestety trafiła się jednostka o nr 3Q0035819A

Skrótowo: długie korespondencje, bezpośrednie telefony do osób w Poznaniu, które mają coś do powiedzenia i nic. Powiecie, że można do sądu... no niby można, ale może ja tym autem nie będę juz jeździł, gdy zapadłby wyrok.
Powiem więcej, obecnie wkładane są już jednostki 3Q0 035 819
C a nadal wiszą te same informacje o
App-Connect ...sprzedawcy też niekoniecznie ogarniają temat, więc pewnie "żuczków" wyjeżdża więcej