Dzisiaj jest 24 paź 2019, 00:25


Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderatorzy: flo, Muti

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Roti

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 14 maja 2018, 10:25
  • Online: 23h 52s

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post12 gru 2018, 19:05

Witam.
Panowie mam pytanie czy ktoś spawdzał po tych wszystkich aktualizacjach
czy działa Wam import tras poprzez CarNet w Discover Media.
Niestety u minie nie działa, wszystko inne jest w porządku.
To jest import celów i celów specjanych oraz raport o stanie pojazdu - działa.
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post20 gru 2018, 10:26

Pojawił się też pakiet z "całą Europą" dla Discover Media MIB2 - 12.5 GB (nie wiem czy to chwilowe ze wzgl. na błąd na stronie, ale dla MIB1 nie ma w tym momencie w ogóle dostępu)
http://vw-mapscdn.tdd.adacorcdn.com/DiscoverMedia2_EU_AS_1115_V10.7z
Na stronie Skody jeszcze go nie ma.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 gru 2018, 09:30 przez amargro, łącznie zmieniany 1 raz
Offline

robert11115

Aktywny

  • Posty: 103
  • Rejestracja: 27 sie 2017, 10:50
  • Online: 2d 7h 28m 21s
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Tychy

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post20 gru 2018, 22:15

U mnie pobiera się normalnie na MIB1 5.9 GB
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post21 gru 2018, 10:15

amargro pisze:nie wiem czy to chwilowe ze wzgl. na błąd na stronie, ale dla MIB1 nie ma w tym momencie w ogóle dostępu

robert11115 pisze:U mnie pobiera się normalnie na MIB1 5.9 GB


W wersji strony PL i DE, jak próbuję kolejny raz, to już nie otwiera mi się "Golf do 2015" (a może coś w przeglądarce się pieprzy):
https://webspecial.volkswagen.de/vwinfotainment/pl/pl/index/do-pobrania/maps-download#/
https://webspecial.volkswagen.de/vwinfotainment/de/de/index/downloads/maps-download#/

W wersji International jest OK:
https://webspecial.volkswagen.de/vwinfotainment/int/en/index/downloads/maps-download#/
Offline

enue1950

Nowicjusz

  • Posty: 4
  • Rejestracja: 14 mar 2019, 14:16
  • Online: 1h 54m 35s
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: mazowieckie

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post12 cze 2019, 19:56

Jest już dostępna na Infotainment aktualizacja map z datą 07.06.2019r dla naszych nawigacji.
Offline

Alltrack7

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 31 sty 2017, 11:19
  • Online: 3h 44m 16s
  • Auto: Golf Alltrack
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Lokalizacja: BDG

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post13 cze 2019, 09:48

enue1950 pisze:Jest już dostępna na Infotainment aktualizacja map z datą 07.06.2019r dla naszych nawigacji.


Jakiś link? Przed chwilą patrzyłem i jest Updated: : 01.10.18
Offline

seba

Stały Bywalec

  • Posty: 339
  • Rejestracja: 20 kwie 2012, 11:49
  • Online: 38d 16h 4m 35s
  • Pochwały: 13
  • Auto: VW Golf 7 FL
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM CZDA
  • Lokalizacja: Wielkopolskie

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post13 cze 2019, 10:01

Dziwnie to wygląda, dla starszych roczników są już nowe mapy zarówno dla Discover Media jak i Pro, dla nowszych tylko dla Pro. Wygląda też na to, że nie ma bałaganu z wariantami, są tylko 2, w tym jeden dla calej Europy.
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 08:29

Dla genaracji MIB2/MIB2.5 nawigacji Discover Media też już jest aktualizacja: datowana 17.06.2019
I nadal jest tak dużo wariantów, a "cała" Europa jest w pliku ok. 13GB:
http://vw-mapscdn.tdd.adacorcdn.com/DiscoverMedia2_EU_AS_1310_V11.7z
Offline

Tomasz_W-wa

Sympatyk

  • Posty: 92
  • Rejestracja: 04 cze 2019, 16:42
  • Online: 2d 1h 8m 30s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW Golf 7 Variant
  • Silnik: CLHA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 08:48

Uaktualniałem mapę u siebie Discover Media MIB1 z witryny VW (Volswagen Navigation AT Europa (V9)) i nie było problemu, wszystko dobrze działa, ale mapy nie umywają się do tych z Google maps (przykładem jest moja ulica w Warszawie, która powstała z 3-4 lata temu i jej nie ma na tych mapach - Lipa).

Teraz po aktualizacji:

Obrazek

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 09:40

Tomasz_W-wa pisze:ale mapy nie umywają się do tych z Google maps

Plus, że Google Maps są bezpłatne i info o natężeniu ruchu (duża liczba użytkowników dostarczających te dane nawet nieświadomie :rotfl: ), ale też nie są takie idealne (zresztą chyba jak każde), co najmniej kilka razy mi podpadły np. w nieznanym mi mieście zdarzyło się, że Google Maps chciały mnie wpuścić w jednokierunkową pod prąd :(
Używam też Here oraz polskiej NaviExpert (płatnej ze sklepu Google) z natężeniem ruchu i informacjami o radarach i patrolach, nawet na krótkich odcinkach i w znanej okolicy można trochę zyskać na czasie - niestety bez rootowania telefonu nie można jej wyświetlić na ekranie infotainmentu przez Android Auto bo nie ma certyfikatu (chyba Google generalnie dał go na razie tylko dla własnych Maps i Waze, a pozostałym producentom nie udostępnia certyfikacji). NaviExpert ma już natomiast ceryfikację Apple i można go wyświetlić z iPhone przez CarPlay na infotainmencie... ale ja nie zmienię telefonu i systemu tylko z tego powodu :tongue:
Plusem fabrycznej jest to, że zawsze jest pod ręka na ekranie dla podglądu, i to bez żadnego kabla do mirroringu na ekran czy chociażby do zasilania telefonu.
Cóż, nie ma ideału :-k
Ostatnio zmieniony 19 cze 2019, 17:39 przez amargro, łącznie zmieniany 1 raz
Offline

Tomasz_W-wa

Sympatyk

  • Posty: 92
  • Rejestracja: 04 cze 2019, 16:42
  • Online: 2d 1h 8m 30s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW Golf 7 Variant
  • Silnik: CLHA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 09:55

Dokładnie jak piszesz amargro.
Co do oryginalnych map to nie jest tak że bezpłatnie są tylko przez 4 lata ???
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 11:15

Mowa jest o 5 latach, ale jak je dokładnie liczyć... było już o tym, nawet w tym temacie:
https://forum.golf6.pl/mk7-multimedia/aktualizacja-map-na-discover-pro-i-media-t2498-25.html#p62465
Offline

Tomasz_W-wa

Sympatyk

  • Posty: 92
  • Rejestracja: 04 cze 2019, 16:42
  • Online: 2d 1h 8m 30s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW Golf 7 Variant
  • Silnik: CLHA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 12:29

A to może przekręciłem z tymi 4 latami, no właśnie 5 lat.
Pewnie gdzieś jest wpisana data tylko czy w radiu czy w kompie auta.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Offline

3citykristo

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 19 cze 2019, 17:35
  • Online: 11m 26s
  • Auto: Golf VII
  • Silnik: 1.4 150KM
  • Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 17:51

Witam;

Jestem tu nowy i od razu z problemem :banghead:

Mam Golfa z 2016 roku, z Discover Pro, darmowe aktualizacje mapy do końca roku.

Podczas aktualizacji zrestartował mi się komputer i mam pustą kartę - karta oryginalna

Co zrobić aby znów mieć navi ?
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Stały Bywalec

  • Posty: 429
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 7d 15h 39m 17s
  • Pochwały: 19
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 18:44

3citykristo pisze:Witam;

Jestem tu nowy i od razu z problemem :banghead:

Mam Golfa z 2016 roku, z Discover Pro, darmowe aktualizacje mapy do końca roku.

Podczas aktualizacji zrestartował mi się komputer i mam pustą kartę - karta oryginalna

Co zrobić aby znów mieć navi ?


format karty
pobierz mape ze strony VW
i juz

w czym problem ?
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 424
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 12h 23m 41s
  • Pochwały: 16
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 20:30

amargro pisze:Używam też Here oraz polskiej NaviExpert (płatnej ze sklepu Google) z natężeniem ruchu i informacjami o radarach i patrolach, nawet na krótkich odcinkach i w znanej okolicy można trochę zyskać na czasie - niestety bez rootowania telefonu nie można jej wyświetlić na ekranie infotainmentu


... jak nie można ? jak można (HERE) ;)


received_865641417132985.jpeg

received_336813283884878.jpeg


... telefon bez roota na Android 9 ;)

-- 19 cze 2019, 20:50 --

NaviExpert ;)

received_460069851426916.jpeg

received_453152935495730.jpeg


-- 19 cze 2019, 20:53 --

... niestety nie mam mozliwosci edycji postów a widzę, że załączniki jakos dziwnie sie dodały ale myslę, że wszystko jane ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 21:38

Ale Ty puszczasz przez MirrorLink, a ja wyraznie napisalem, ze przez Android Auto bez roota nie mozna... co uciales cytujac mnie.
Fajnie, ze w ten sposob mozesz uzywac, ale niestety niewiele telefonow jest zgodnych z MirrorLink, a ja osmiele sie nawet prorokowac, ze im dalej, tym bedzie ich mniej... a i czesc producentow aut tez w ogole nie implementuje tego interfejsu do swoich infotainmentow... nawet w grupie VAG to Audi w odroznieniu od VW/Skody/Seata nie daje MirrorLinka, a tylko Android Auto i Apple CarPlay.
Offline

3citykristo

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 19 cze 2019, 17:35
  • Online: 11m 26s
  • Auto: Golf VII
  • Silnik: 1.4 150KM
  • Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post19 cze 2019, 22:43

maartinj pisze:
3citykristo pisze:Witam;

Jestem tu nowy i od razu z problemem :banghead:

Mam Golfa z 2016 roku, z Discover Pro, darmowe aktualizacje mapy do końca roku.

Podczas aktualizacji zrestartował mi się komputer i mam pustą kartę - karta oryginalna

Co zrobić aby znów mieć navi ?


format karty
pobierz mape ze strony VW
i juz

w czym problem ?


Odpalam program do aktualizacji mapy wkładam kartę i jej nie widzi.
Czy po formacie będzie widoczna dla programu do aktualizacji ?
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 424
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 12h 23m 41s
  • Pochwały: 16
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post20 cze 2019, 05:30

amargro pisze:Ale Ty puszczasz przez MirrorLink, a ja wyraznie napisalem, ze przez Android Auto bez roota nie mozna... co uciales cytujac mnie.
Fajnie, ze w ten sposob mozesz uzywac, ale niestety niewiele telefonow jest zgodnych z MirrorLink, a ja osmiele sie nawet prorokowac, ze im dalej, tym bedzie ich mniej... a i czesc producentow aut tez w ogole nie implementuje tego interfejsu do swoich infotainmentow... nawet w grupie VAG to Audi w odroznieniu od VW/Skody/Seata nie daje MirrorLinka, a tylko Android Auto i Apple CarPlay.


... nie wiele telefonów cóż... https://mirrorlink.com/phones# :)
... dla mnie najwaznieszy jest "efekt koncowy" przy jak najmniejszym nakładzie :bigok:
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post24 cze 2019, 12:10

yox pisze:... nie wiele telefonów cóż... https://mirrorlink.com/phones# :)

Ty z tą listą to tak na poważnie :?: Bo ja ją oczywiście znam od dawna (i nie za wiele tam aktualizują) i miałem podać jako potwierdzenie właśnie, że telefonów zgodnych z ML jest mało a jeszcze część b.starych. Dla nowych telefonów nawet konsultanci na infoliniach producenckich (tych których można by jeszcze podejrzewać, że nadal implementują ML) nie wiedzą co to w ogóle jest MirrorLink i weź się dowiedz :banghead:
A tu pierwsze z brzegu dla uzmysłowienia jak powyższa lista jest krótka, w stosunku do w ogóle telefonów: http://phonedb.net/index.php?m=device&s=list
yox pisze:... dla mnie najwaznieszy jest "efekt koncowy" przy jak najmniejszym nakładzie :bigok:

Ty masz już telefon z ML... dla kogoś kto nie ma, nakład jakiś będzie, nie wspominając nawet o tym, że często musiałoby się to wiązać z cofnięciem do starszego modelu.
Wolałbym jednak, żeby Google certyfikowało takie programy jak NaviExpert do Android Auto, bo to jest kierunek przyszłościowy, w przeciwieństwie do raczej schodzącego MirrorLink.


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 424
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 12h 23m 41s
  • Pochwały: 16
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post24 cze 2019, 16:37

... echchch nie rozumiem Twojego toku rozumowania, co za problem kupic jakiś używany S6 lub Sony ? naprwadę to takie duże koszty ? podłączyc na stałe do DM i cieszyć się wszystkimi aplikacjami na DM za pomocą "przestarzałego" ML ?
... no ale jesli wolisz czekac na certyfikacje od Google to powodzenia :bigok:
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post27 cze 2019, 08:08

Ja to nawet nie muszę kupować bo mam też starego HTC z obsługą ML, więc wiem jak działa ML... a i tak wolę poczekać na certyfikację przez Google aplikacji do Android Auto.
EOT, bo to nie ten wątek.

Edit --- 2019.07.03 ---
Pamiętać też należy, że aby te aplikacje, które nie są oficjalnie certyfikowane przez MirrorLink, działały także w czasie jazdy a nie tylko na postoju, to trzeba jeszcze zdjąć blokadę VIM.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2019, 07:08 przez amargro, łącznie zmieniany 1 raz
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 424
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 12h 23m 41s
  • Pochwały: 16
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post27 cze 2019, 16:30

... niech i tak będzie
E.O.T
Offline

untaztood

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 30 lis 2018, 14:07
  • Online: 1d 2h 54m 4s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Skoda Superb
  • Silnik: CDAA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post27 cze 2019, 19:12

Jeśli kogoś interesuje jak wygląda mapa do MIB2, to polecam aplikacje TomTom Go - mapy są identyczne.
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 302
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 12d 19m 53s
  • Pochwały: 28
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Aktualizacja map na Discover Pro i Media

Post01 lip 2019, 12:49

Tomasz_W-wa pisze:przykładem jest moja ulica w Warszawie, która powstała z 3-4 lata temu i jej nie ma na tych mapach - Lipa

Spróbuj nanieść ją w kreatorze Here... wychodzi na to, że chyba nadal oni dostarczają bazę map dla VW.
Sam też chciałem małą lokalną ulicę dodać (bo czekać, że ktoś z Here to sam doda to utopia) i konsultant z Here napisał mi, żeby w kreatorze map to zrobić... ciekawe po jakim czasie (bo w NaviExpert dość sprawnie) najpierw Here zatwierdzi moją zmianę, uwidoczni na swojej mapie, a później VW zassie bazę i pojawi się przy okazji aktualizacji map VW? :-k
https://mapcreator.here.com/mapcreator
PoprzedniaNastępna

Wróć do Multimedia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość