Dzisiaj jest 10 maja 2025, 12:27

[1,6 TDI 105KM] Zanika zasilanie na zegarach i w lewym boczku drzwi

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

NorbasPL

Nieśmiały

• Online: 17h 51m

Zanika zasilanie na zegarach i w lewym boczku drzwi

Post14 sty 2016, 14:48

Cześć wszystkim :pub:

Nie wiedziałem jaki dać temat bo sam nie wiem gdzie leży problem, ale już opisuję.
Dzieje się to najczęściej gdy temp zew jest poniżej 2*C, po uruchomieniu auta obroty zaczynają na chwilę skakać po czym jest ok i słychać częste załączanie się jakiegoś przekaźnika pod kierownicą. Tu by było jeszcze ok, ale np. co jakiś czas gdy silnik jest jeszcze zimny na około 0,5 sek zanika zasilanie na zegarach i w lewy boczku drzwi (okna i zamek) i tak kilka razy. Nie zależnie czy auto stoi, rusza czy też jedzie. Gdy już złapie troche temp. to jest ok.

Najlepsze w tym wszystkim jest to że przez przypadek odkryłem jak można "uruchomić" ten problem na zawołanie. Mianowicie, wystarczy tylko nacisnąc przycisk OFF na climatroniku i cyk! wszystko gaśnie... (radio i podswietlenie klimatroniku nie)

Koledzy, co to może być?

Nie wiem czy dobrze umieszczam film :D problem widać na samym początku.

Ostatnio zmieniony 14 sty 2016, 15:54 przez NorbasPL, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika

Almighty

Administrator

• Online: 130d 13h 45m 47s
  • Pochwały: 2

Re: Problem z elektryką?

Post14 sty 2016, 15:11

Ja pomogę w kwestii formalnej

1. Identyfikacja tytułu wątku

NorbasPL pisze:Nie wiedziałem jaki dać temat bo sam nie wiem gdzie leży problem, ale już opisuję.
Dzieje się to najczęściej gdy temp zew jest poniżej 2*C, po uruchomieniu auta obroty zaczynają na chwilę skakać po czym jest ok i słychać częste załączanie się jakiegoś przekaźnika pod kierownicą. Tu by było jeszcze ok, ale np. co jakiś czas gdy silnik jest jeszcze zimny na około 0,5 sek zanika zasilanie na zegarach i w lewy boczku drzwi (okna i zamek) i tak kilka razy. Nie zależnie czy auto stoi, rusza czy też jedzie. Gdy już złapie troche temp. to jest ok.

2. Zamieszczanie filmików z Utube -> announces/faq-czyli-gdzie-czemu-po-co-i-jak-to-zrobic-t830.html

Jak poprawisz, napisz maila, PW do dowolnego moda aby przywrócił temat do właściwego działu.
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Re: Problem z elektryką?

Post14 sty 2016, 15:16

Temat ciekawy, miałem ostatnio podobną sytuacje... ale zrzuciłem to na -18 stopni :P

NorbasPL

Nieśmiały

Re: zanika zasilanie na zegarach i w lewym boczku drzwi

Post14 sty 2016, 15:53

Przy -18 działo się to oczywiście trochę częściej, ale na pewno tak nie powinno być. Mam caddy z tym samym silnikiem i tam nie ma mowy o tykającym przekaźniku a tym bardziej o zaniku napięcia...

greg

Stały Bywalec

• Online: 13d 17h 22m 50s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI OCTAVIA
  • Silnik: CAYC 1.5 DADA

Re: Zanika zasilanie na zegarach i w lewym boczku drzwi

Post14 sty 2016, 20:19

Jaki masz silnik?
Awatar użytkownika

spwod

Stały Bywalec

• Online: 44d 4h 24m 19s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf VIII 2024
  • Silnik: 2.0 TDI 150KM

Post14 sty 2016, 20:55

greg pisze:Jaki masz silnik?

Chyba taki jak w temacie :P

greg

Stały Bywalec

Post14 sty 2016, 21:15

spwod pisze:

wybacz pisze z telefonu i jak wszedłem w temat nie wyświetało się :( :oops: moze akumulator jest uszkodzony, jeżeli jest to tylko przy niskich temperaturach, sprawdziłbym auto na innym aku. Cykanie to przekaźnik od grzałki która potrzebuje sporo prądu, a jeżeli masz obroty około 1000 po uruchomieniu to znaczy że aku jest nie doładowany, w ten sposób się doładowywuje.
Awatar użytkownika

spwod

Stały Bywalec

Post14 sty 2016, 21:52

greg pisze:
spwod pisze:

wybacz pisze z telefonu i jak wszedłem w temat nie wyświetało się :( :oops: moze akumulator jest uszkodzony, jeżeli jest to tylko przy niskich temperaturach, sprawdziłbym auto na innym aku. Cykanie to przekaźnik od grzałki która potrzebuje sporo prądu, a jeżeli masz obroty około 1000 po uruchomieniu to znaczy że aku jest nie doładowany, w ten sposób się doładowywuje.

Nic nie szkodzi, jakby dalej nie było wiadomo przez ten tel., to 1,6 TDi CR :pub:

greg

Stały Bywalec

Post15 sty 2016, 10:48

spwod pisze:Nic nie szkodzi, jakby dalej nie było wiadomo przez ten tel., to 1,6 TDi CR :pub:

:pub: :pub: :pub:

NorbasPL

Nieśmiały

Post15 sty 2016, 11:53

Aku wydaje mi się że jest ok, mróz -18, 3x grzanie świec i odpala, z tym ze własnie od razu wskakuje na wysokie obroty. Coś musi być po stronie ogrzewania. Jak jest z tym silnikiem? Ma on jakiś elektryczny dogrzewacz? Bo gdy uruchamiam na wyłączonym climatroniku to jest ok.

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post15 sty 2016, 12:21

Tak, on się dogrzewa przy włączonej klimie, to akurat normalne poniżej 4st C. Bez klimy obroty spadają, po machnieciu gazem odrobinkę.

NorbasPL

Nieśmiały

Post15 sty 2016, 16:17

Ale czemu podczas wyłączenia climatronika zanika na chwile napięcie?
Awatar użytkownika

spwod

Stały Bywalec

Post16 sty 2016, 09:25

NorbasPL pisze:Aku wydaje mi się że jest ok, mróz -18, 3x grzanie świec i odpala, z tym ze własnie od razu wskakuje na wysokie obroty. Coś musi być po stronie ogrzewania. Jak jest z tym silnikiem? Ma on jakiś elektryczny dogrzewacz? Bo gdy uruchamiam na wyłączonym climatroniku to jest ok.

Po co grzejesz 3 x świece?

NorbasPL

Nieśmiały

Post16 sty 2016, 14:21

Zawsze grzeje 2x, w duże mrozy 3x, tak jakoś chyba z przyzwyczajenia robię. Nie powinno sie tego robić?
Awatar użytkownika

spwod

Stały Bywalec

Post16 sty 2016, 20:00

To nie stary diesel, którego dobrze było dłużej podgrzać, tu masz zupełnie inne świece żarowe i inny system zasilania nie ma potrzeby grzać dłużej, chyba że jakiś element w "systemie" niedomaga

Wróć do Problemy / Usterki