Nowicjusz
- Online: 8h 45m 50s
- Auto: VW Golf VI
- Silnik: CBAB 2.0TDI 103kW
Witam,
Nie znalazłem na forum podobnego tematu, dlatego też postanowiłem założyć temat dla osób, które właśnie nabyły swojego Golfa tak jak ja i chciałyby się dowiedzieć jaki olej najlepiej służy silnikom w naszych Golfach oraz przy okazji jakiej firmy polecacie płyn chłodniczy, olej do skrzyni biegów oraz filtry. Prawie na każdym forum, na którym byłem do tej pory zerejestrowany istniał taki temat i uważam to za bardzo pomocne w wyborze odpowiedniego płynu.
Chciałbym zacząć oczywiście od pytania o swój silnik czyli:
VW Golf VI 2008 2.0TDI CR DPF 103kW 140PS (silnik: CBAB) przekładnia manualna
(Auto było serwisowane na salonie VW, czyli zmiana oleju co 30tyś więc po zakupie przydałoby się od razu wymienic olej silnikowy, wszystkie filtry, może także płyn chłodniczy i w skrzyni biegów no i następnie wymieniać olej z filtrami maksymalnie co rok lub co 15 tyś.)
Po opiniach na innych forach oleje jakie biorę pod uwagę to tylko: Mobil 1 | Motul | Millers Oils
(Do tej pory w swoim 1.9TDi PD leję MOTULA lecz zastanawiam się czy nie przejść na Mobila w Golfie)
W katalogu Mobila ciężko było mi znaleźć odpowiedni silnik
(oznaczenie CBAB jest tylko w dwóch przypadkach od 2009 4Motion Variant - QG1(LongLife) i QG0/2(non-flexible))
W dówch tych opcjach wskazuje na: Mobil 1 ESP Formula 5W-30
Podejrzewam, że nie jest to prawidłowe wskazanie (ale moge się mylić )
Katalog Motul
8100 X-clean+ 5W30 (Specific 504 00 507 00 5W30)
Katalog Millers Olis
Premium: XF Longlife 5w30 (Code 5862)
Trident: Trident Longlife 5w30 (Code 5999)
Czy takie oleje właśnie powinno się lać do tego silnika i jaką markę polecacie ?
Co do filtrów to nie ma się co tu zbytnio rozwodzić tylko chciałbym poruszyć temat na marginesie z jakich fimr wkładacie filtry bo ja osobiście mam zaufanie tylko do Knecht/Mahle lub Mann, lecz przeważnie biorę te pierwsze.
Płyn chłodniczy to z tego co wytyczałem ma być G13 - najlepiej oryginał czy np płyn Febi ? Czy coś całkiem innego ?
Co do skrzyni biegów to nie ogarniam tematu bo Motul Pokazuje np:
1. Przekładnia manualna z mechanizmem różnicowym 02Q 6/1: Multi DCTF
2. Siłownik hydrauliczny / Skrzynia biegów: Multi HF
Płyn hamulcowy: DOT 5.1 Brake Fluid
Ale chyba zaleję tak jak do tej pory mam w Seacie MOTUL RBF 600 lub RBF 660
Dzięki wszystkim, którzy poświęcili czas na przeczytanie tego tematu a jeszcze bardziej tym, którzy przyczynią sie do jego dalszego rozwoju.
Nie znalazłem na forum podobnego tematu, dlatego też postanowiłem założyć temat dla osób, które właśnie nabyły swojego Golfa tak jak ja i chciałyby się dowiedzieć jaki olej najlepiej służy silnikom w naszych Golfach oraz przy okazji jakiej firmy polecacie płyn chłodniczy, olej do skrzyni biegów oraz filtry. Prawie na każdym forum, na którym byłem do tej pory zerejestrowany istniał taki temat i uważam to za bardzo pomocne w wyborze odpowiedniego płynu.
Chciałbym zacząć oczywiście od pytania o swój silnik czyli:
VW Golf VI 2008 2.0TDI CR DPF 103kW 140PS (silnik: CBAB) przekładnia manualna
(Auto było serwisowane na salonie VW, czyli zmiana oleju co 30tyś więc po zakupie przydałoby się od razu wymienic olej silnikowy, wszystkie filtry, może także płyn chłodniczy i w skrzyni biegów no i następnie wymieniać olej z filtrami maksymalnie co rok lub co 15 tyś.)
Po opiniach na innych forach oleje jakie biorę pod uwagę to tylko: Mobil 1 | Motul | Millers Oils
(Do tej pory w swoim 1.9TDi PD leję MOTULA lecz zastanawiam się czy nie przejść na Mobila w Golfie)
W katalogu Mobila ciężko było mi znaleźć odpowiedni silnik
(oznaczenie CBAB jest tylko w dwóch przypadkach od 2009 4Motion Variant - QG1(LongLife) i QG0/2(non-flexible))
W dówch tych opcjach wskazuje na: Mobil 1 ESP Formula 5W-30
Podejrzewam, że nie jest to prawidłowe wskazanie (ale moge się mylić )
Katalog Motul
8100 X-clean+ 5W30 (Specific 504 00 507 00 5W30)
Katalog Millers Olis
Premium: XF Longlife 5w30 (Code 5862)
Trident: Trident Longlife 5w30 (Code 5999)
Czy takie oleje właśnie powinno się lać do tego silnika i jaką markę polecacie ?
Co do filtrów to nie ma się co tu zbytnio rozwodzić tylko chciałbym poruszyć temat na marginesie z jakich fimr wkładacie filtry bo ja osobiście mam zaufanie tylko do Knecht/Mahle lub Mann, lecz przeważnie biorę te pierwsze.
Płyn chłodniczy to z tego co wytyczałem ma być G13 - najlepiej oryginał czy np płyn Febi ? Czy coś całkiem innego ?
Co do skrzyni biegów to nie ogarniam tematu bo Motul Pokazuje np:
1. Przekładnia manualna z mechanizmem różnicowym 02Q 6/1: Multi DCTF
2. Siłownik hydrauliczny / Skrzynia biegów: Multi HF
Płyn hamulcowy: DOT 5.1 Brake Fluid
Ale chyba zaleję tak jak do tej pory mam w Seacie MOTUL RBF 600 lub RBF 660
Dzięki wszystkim, którzy poświęcili czas na przeczytanie tego tematu a jeszcze bardziej tym, którzy przyczynią sie do jego dalszego rozwoju.