Dzisiaj jest 21 lis 2024, 17:34

[MK6] Jakie płyny do naszych Mk6 ? Silnik - Chłodzenie - Skrzynia

Moderator: rafaello

Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Monters

Nowicjusz

• Online: 8h 45m 50s
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: CBAB 2.0TDI 103kW

Jakie płyny do naszych Mk6 ? Silnik - Chłodzenie - Skrzynia

Post09 cze 2014, 10:30

Witam,

Nie znalazłem na forum podobnego tematu, dlatego też postanowiłem założyć temat dla osób, które właśnie nabyły swojego Golfa tak jak ja i chciałyby się dowiedzieć jaki olej najlepiej służy silnikom w naszych Golfach oraz przy okazji jakiej firmy polecacie płyn chłodniczy, olej do skrzyni biegów oraz filtry. Prawie na każdym forum, na którym byłem do tej pory zerejestrowany istniał taki temat i uważam to za bardzo pomocne w wyborze odpowiedniego płynu.

Chciałbym zacząć oczywiście od pytania o swój silnik czyli:

VW Golf VI 2008 2.0TDI CR DPF 103kW 140PS (silnik: CBAB) przekładnia manualna
(Auto było serwisowane na salonie VW, czyli zmiana oleju co 30tyś więc po zakupie przydałoby się od razu wymienic olej silnikowy, wszystkie filtry, może także płyn chłodniczy i w skrzyni biegów no i następnie wymieniać olej z filtrami maksymalnie co rok lub co 15 tyś.)

Po opiniach na innych forach oleje jakie biorę pod uwagę to tylko: Mobil 1 | Motul | Millers Oils
(Do tej pory w swoim 1.9TDi PD leję MOTULA lecz zastanawiam się czy nie przejść na Mobila w Golfie)

W katalogu Mobila ciężko było mi znaleźć odpowiedni silnik
(oznaczenie CBAB jest tylko w dwóch przypadkach od 2009 4Motion Variant - QG1(LongLife) i QG0/2(non-flexible))
W dówch tych opcjach wskazuje na: Mobil 1 ESP Formula 5W-30
Podejrzewam, że nie jest to prawidłowe wskazanie (ale moge się mylić :) )

Katalog Motul
8100 X-clean+ 5W30 (Specific 504 00 507 00 5W30)

Katalog Millers Olis
Premium: XF Longlife 5w30 (Code 5862)
Trident: Trident Longlife 5w30 (Code 5999)

Czy takie oleje właśnie powinno się lać do tego silnika i jaką markę polecacie ?

Co do filtrów to nie ma się co tu zbytnio rozwodzić tylko chciałbym poruszyć temat na marginesie z jakich fimr wkładacie filtry bo ja osobiście mam zaufanie tylko do Knecht/Mahle lub Mann, lecz przeważnie biorę te pierwsze.

Płyn chłodniczy to z tego co wytyczałem ma być G13 - najlepiej oryginał czy np płyn Febi ? Czy coś całkiem innego ?

Co do skrzyni biegów to nie ogarniam tematu bo Motul Pokazuje np:
1. Przekładnia manualna z mechanizmem różnicowym 02Q 6/1: Multi DCTF
2. Siłownik hydrauliczny / Skrzynia biegów: Multi HF

Płyn hamulcowy: DOT 5.1 Brake Fluid
Ale chyba zaleję tak jak do tej pory mam w Seacie MOTUL RBF 600 lub RBF 660

Dzięki wszystkim, którzy poświęcili czas na przeczytanie tego tematu a jeszcze bardziej tym, którzy przyczynią sie do jego dalszego rozwoju.
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Re: Jakie płyny do naszych Mk6 ? Silnik - Chłodzenie - Skrzy

Post09 cze 2014, 11:09

Co do oleju silnikowego oznaczenie modelu nie ma znaczenia, ma być olej niskopopiołowy do dpf, czyli z normą 507.00, ja osobiście leję tylko Motula specific 504/507.00.

Filtry to co kto lubi, ale osobiście też najczęściej kupuję knechta, choć vw często pakuje na montaż filtrona, w sumie wszystko jedno i to samo.

Płyn chłodzący, do wyboru g12++, g13 albo inne z wolnego rynku, ja mam wlanego prestona, różnicy między nim a oryginałem poza niższą ceną nie ma :D

Olej do skrzyni też nie ogarniam jaki ma być dlatego kupiłem ori w aso, bo koszt jest niewielki i szkoda było szukania po rynku co ma być dokładnie w skrzyni.

Płyn hamulcowy to DOT 5.1 będzie dobrym wyborem :D, choć bardzo dobrym płynem jest też ATE SL6.

Autor postu otrzymał pochwałę
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

Monters

Nowicjusz

Post09 cze 2014, 13:29

marmi pisze:Co do oleju silnikowego oznaczenie modelu nie ma znaczenia, ma być olej niskopopiołowy do dpf, czyli z normą 507.00, ja osobiście leję tylko Motula specific 504/507.00.

Czyli tak jak w sumie katalogi pokazały (plus jeszcze jedna opcja z Motula):

- MOBIL 1 ESP Formula 5W30 504.00/507.00 (4L)
- MOTUL SPECIFIC 5W30 504.00/507.00 (5L)
- MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30 504/507 (5L)
- Millers Oils XF Longlife 5w30 504.00/507.00 (5L)

Co do oleju MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30 504/507 to w porównaniu do innych ma opis, że do silników z EURO IV i EURO V przy reszcie pisze tylko o normie EURO IV reszta jest taka sama więc chyba nie ma różnicy nie ? Bo Golfy VI maja już nomę EURO V.

Cenowo Mobil 1 i Motul wychodzi podobnie tylko Millers Olis wiadomo najdroższy ale czy warto ?
Sam nie wiem na co się skusić ;D

marmi pisze:Olej do skrzyni też nie ogarniam jaki ma być dlatego kupiłem ori w aso, bo koszt jest niewielki i szkoda było szukania po rynku co ma być dokładnie w skrzyni.

Chyba zrobię tak samo 8-)

marmi pisze:Płyn hamulcowy to DOT 5.1 będzie dobrym wyborem , choć bardzo dobrym płynem jest też ATE SL6.

Co do płynu hamulcowego to jedna postawię na coś z większą granicą wrzenia czyli MOTUL RBF 600 lub MOTUL RBF 660 chyba, że się znajdzie coś z innej firmy też z podwyższoną.

A o co chodzi z tym mchanizmem różnicowym ? Przy szkrzyni manualnej chyba nas to nie dotyczy co nie ?

Monters

Nowicjusz

Post14 cze 2014, 21:24

Co do oleju silnikowego zdecydowałem się na Millersa.

Jeszcze jedno pytanie. Jakie są pojemności układów w silniku diesla 2.0TDI 140PS ?

W instrukcji obsługi nie znalazłem nic na ten temat :(
W necie udało mi się wyszukać, że oleju silnikowego wchodzi 4 litry
Płynu chłodniczego 9,6 litra
Spryskiwacze 3 litry
Zbiornik paliwa 55litrów

Jak to wygląda jeszcze z układem hamulcowy i z olejem w skrzyni biegów ?

Co myślicie na temat płukanki przed zmianą oleju (olej zalewany w serwisie VW w niemczech do tej pory lecz bede zmieniał tak jak napisałem na Millersa i w necie są różne opinie na temat płukania silnika takimi płynami.

P.S. Jakiego producenta są wsadzane filtry do VW ? MANN ? Np. Filtr paliwa.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 cze 2014, 22:14 przez marmi, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: poprawiłem i usunąłem początek.
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post14 cze 2014, 22:12

Co do płukanki się nie wypowiadam bo nie używałem i nie zamierzam tego stosować.

Co do płynów dla potomnych do 1.6 i 2.0TDI CBDC wchodzi 4.3 litra do pozostałych TDI 4 litry.

Co do ilości płynów: olej silnikowy 4,0 litra, układ chłodzenia 8 litrów, zbiorniczek spryskiwaczy zależy od wyposażenia 3-5 litrów, płyn hamulcowy coś ok 1,1 litra ale wiadomo że wychodzi mniej przy wymianie, a oleju do skrzyni nie pamiętam, kupiłem 2x0,5 litra i trochę zostało po wymianie.

A co do filtrów vw pakuje to co ma w danym okresie ma pod ręką, bardzo często jest filtron, jest mann i trafiłem na knechta raz.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

Monters

Nowicjusz

Post25 cze 2014, 21:08

marmi pisze:Co do płukanki się nie wypowiadam bo nie używałem i nie zamierzam tego stosować.

Czytałem sporo na temat płukanek i jednak zastosuję dobrą płukankę, prawdopodobnie olej jaki mem teraz wlany to Mobil 1 ale zmienię go na Millersa XF LL 5w30 i płukankę zastosuję też z tej firmy. Przy zmianie na inny olej powinno się zastosować płukankę, bardzo dużo osób obeznanych w temacie zaleca stosować także płukankę co 2 lub 3 wymianę oleju lecz płukanki dobrych firm i tylko ropopochodne.

marmi pisze:A co do filtrów vw pakuje to co ma w danym okresie ma pod ręką, bardzo często jest filtron, jest mann i trafiłem na knechta raz.

Sprawdziłem u siebie i akurat u mnie jest powkładany Mann. Filtr paliwa kupię też z Manna a resztę już z Knechta.

Wróć do Serwis i eksploatacja