Doposażałem kilka miesięcy temu swojego Golfa w profile jazdy - dokupiłem zestaw 5G0 054 809, bo wg mojej ówczesnej wiedzy, poza dość prostym fizycznym zamontowaniem przycisku "MODE" i przeprowadzeniem 2 kabelków od BCM-u (co zrobiłem i tak własnoręcznie), konieczny był
unikalny kod aktywacyjny do ODIS'a, a jest on wydrukowany w książeczce zawartej w zestawie... gdyby nie ten kod, to przycisk i kabelki kupiłbym dużo taniej na allegro
Jeszcze jedno - zawarty w zastawie moduł zawiera również przycisk "ESP off", ale jest on niejako na zapas, jeśli na własną rękę nie przeciągnie się dodatkowo jeszcze 2 kabelków dla tego przycisku, to "ESP off" nie zadziała na zasadzie plug'n'play
I rzeczywiście mam 5 trybów - w tym Comfort... i sam nawet zwróciłem uwagę, że to trochę nielogiczne bo nie mam zawieszenia DCC... no ale aktywacja przy użyciu kodu odbyła się ODIS'em w ASO, więc wyszedłem z założenia, że może tak ma być.
Nie wiem czy występowanie opcjonalnie 4 lub 5 trybów może zależeć od wersji któregoś ze sterowników lub jego oprogramowania (np. BCM), albo może od generacji infotainmentu - MIB1/MIB2

A może w ASO w trakcie aktywowania nie odznaczyli, któregoś "ptaszka", że auto nie posiada DCC. Ciekawe czy VCDS'em można to teraz zmienić
Na rosyjskim forum:
https://www.drive2.ru/l/466246532442620065/widziałem, że komuś jednak poza ASO udało się aktywować profile w analogicznej Octavii 3... może na zasadzie sklonowania uprawnień "aktywacji profili" z innego auta, które posiadało profile fabrycznie... a może
pab567 to ogarnie... przecież klonowanie "aktywacji nawigacji", które Paweł potrafi zrobić, działa chyba na tej samej zasadzie.
Widzę, że dla profilu "Indyvidual" udało im się też uaktywnić więcej opcji personalizacji.