12 paź 2016, 20:29
Witam,
Mam identyczny problem w moim Golfie 1.6 TDI 105 km 2010 rok 105 tys. przebiegu. Po przekroczeniu 120 km/h (zwłaszcza na tempomacie) i przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczyna mrugać kontrolka w kształcie sprężynki i auto przechodzi w tryb awaryjny. Następnie przez chwilę nie można go odpalić, jednak po kilku próbach odpala i kontrolka znika. Dzisiaj zaprowadziłem auto do mechanika by zmienił rozrząd, mechanika poinformowałem o w/w przygodach i ku naszemu zdziwieni, po podpięciu komputera nie ukazał się żaden błąd. Mechanik wymienił rozrząd, następnie sprawdził czy silnik działa i było ok, potem wymienił filtr paliwa no i klapa. Auto nie odpaliło, w podłączonym komputerze pojawiła się informacja o zbyt niskim ciśnieniu paliwa. Próbował go odpowietrzyć, również przy użyciu komputera i nic to nie dało. Próba z plakiem spowodowała, że auto działało do czasu kiedy plak był podawany następnie gasło. Co więcej przy długiej próbie uruchomienia auta na wyświetlaczu środkowym pojawiła się konewka taka jak kontrolka oleju, tyle że duża i czerwona. Wcześniej np zimą przy -8 też miałem problem z odpalaniem, długo kręciłem auto, nawet dłużej niż teraz mechanik, i w końcu zawsze odpalało, ale nigdy nie zapaliła się ta duża czerwona konewka. Widziałem, że temat ten już wcześniej był poruszany, zarówno ten ze zmianą filtra paliwa jak i "sprężynki", lecz tutaj mam kumulację i nie mam rozwiązania. Proszę o pomoc, każda informacja jest istotna.