Witam! Mam podobny problem w VW Golf VI 1.6 TDi z 2010r. Borykam się juz z tą spiralką już od ponad 2-ch miesiecy. Najpierw była kontrolka świec żarowych i tryb awaryjny, później kontrolka check. Wymieniłem przez ten czas wtryski (najpierw na używane, później nowe...), wyczyściłem turbine, przepalałem w serwisie DPF i na trasie, podobno wymieniali tez czujniki ciśnienia i ogólnie zrobilem przegląd z wymianą filtrów i oleju. Po tych kolejnych wymianach mniej więcej po kilku dniach problem z kontrolką świec zawsze wracał i pojawia się co jakiś czas (kontrolka mruga) i wchodzi w tryb awaryjny... Po wyłączeniu silnika i resecie jest ok i tak znowu do następnego razu... Zazwyczaj kontrolka zaświeca sie na zimnym silniku chociaz nie wiem czy to ma znaczenie. Po rozgrzaniu w trasie jedzie normalnie nawet przez 200-300 km bez zastrzeżeń... Najciekawsze jest to, że rzekomo nie zapisują się błędy w kompie... Po celowym wyjęciu wtyczki EGRu pojawia się tylko błąd recyrkulacji spalin... W serwisie teraz podejrzewają, ze soft jest jakis robiony i mogl być przyciety program. Autok kupilem 5 letnie z pieczątkami ASO wiec nie wiem sam co tam sie wczesniej działo. Sprawdzali mi również same świece żarowe, czujnik stopu i hamulca... itp.
Szukam pomocy, bo mechanicy rozkładają ręce...W ASO nie byłem.. bo pewnie wszystko by chcieli wymienić na nowe...