Dzisiaj jest 24 lis 2020, 21:55


Wymiana RCD-310 na RCD-510

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

  • Posty: 452
  • Rejestracja: 06 cze 2013, 15:49
  • Online: 17d 21h 27m 55s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA
  • Lokalizacja: Poznan

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post15 paź 2015, 11:46

już wiem, kazde chinskie RCD510 które posida wejscie USB nie zadziała z MDI.Temat powszechnie znany na zagranicznych forach. Jest tylko jedna wersja na rynek chinski RCD510 bez wyjscia USB, która działa z MDI- jest to wersja 5ND035195. Wersje 3AD035190A i 3AD035190B i pozostałe nie działają z MDI niestety...
diesel podstawą, turbo zabawą...
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post15 paź 2015, 14:32

Do tego należy dołożyć ze chińskie rcd 510 nie działa z telefonem tzn BT
Niedźwiedź ale po co ci MDI jak masz usb bezpośrednio z radia. Wywal to :p
Offline

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

  • Posty: 452
  • Rejestracja: 06 cze 2013, 15:49
  • Online: 17d 21h 27m 55s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA
  • Lokalizacja: Poznan

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post15 paź 2015, 21:25

tberent--> właśnie to mam zamiar zrobić, znaczy się usunę MDI, nie jest mi potrzebne :-)
a do RCD510- ja mam najniższy moduł BT więc u mnie działa tylko ściszanie podczas połaczenia i napis "telefon".Według mnie i tak warto je kupić względem RCD310. Gra lepiej, wygląda lepiej itd itd. W dodatku nie było drogie, mnie wyniosło 390zł
diesel podstawą, turbo zabawą...
Offline
Awatar użytkownika

green

Aktywny

  • Posty: 133
  • Rejestracja: 05 kwie 2014, 04:43
  • Online: 4d 19h 4m 36s
  • Pochwały: 1
  • Auto: GTI
  • Lokalizacja: krk

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post16 paź 2015, 05:47

niedzwiedz1981 pisze:tberent--> właśnie to mam zamiar zrobić, znaczy się usunę MDI, nie jest mi potrzebne :-)
a do RCD510- ja mam najniższy moduł BT więc u mnie działa tylko ściszanie podczas połaczenia i napis "telefon".Według mnie i tak warto je kupić względem RCD310. Gra lepiej, wygląda lepiej itd itd. W dodatku nie było drogie, mnie wyniosło 390zł

390? Gdzie takie cuda kolego bo moze sam bym się skusil:-)
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1869
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 39d 15h 15m 40s
  • Pochwały: 29
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post16 paź 2015, 06:03

No gdzie ? No gdzie ? :)
U skośnych
Offline

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

  • Posty: 452
  • Rejestracja: 06 cze 2013, 15:49
  • Online: 17d 21h 27m 55s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA
  • Lokalizacja: Poznan

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post16 paź 2015, 06:17

dokładnie, prosto od chinczyka pomiajajac posredników, 6 dni i radio było u mnie :-)
ja brałem u tego Pana, moi koledzy z pracy też i jestesmy zadowoleni
http://www.aliexpress.com/store/523203
diesel podstawą, turbo zabawą...
Offline

Marcin

Nieśmiały

  • Posty: 29
  • Rejestracja: 14 sie 2015, 10:57
  • Online: 4d 7h 29m 10s
  • Pochwały: 1
  • Auto: MK6 R-Line Pakiet
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC
  • Lokalizacja: Gdynia

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post16 paź 2015, 12:41

niedzwiedz1981 pisze:dokładnie, prosto od chinczyka pomiajajac posredników, 6 dni i radio było u mnie :-)
ja brałem u tego Pana, moi koledzy z pracy też i jestesmy zadowoleni
http://www.aliexpress.com/store/523203


Jedyny mankament to brak RDS'u.

Pytanie odnośnie wersji USA, czyli jak ktoś wspominał produkcji Delphi. Czy ograniczenie do nieparzystych po przecinku stacji to problem na codzień? Czy te z końcówką parzystą łapie..możecie to wytłumaczyć?
Obrazek
Offline

andzikkuc

Nowicjusz

  • Posty: 17
  • Rejestracja: 24 sty 2014, 19:52
  • Online: 1d 1h 32m 23s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0TDI

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post03 kwie 2016, 08:33

Witam,
Jestem po wymianie radia RCD310 ->RCD510
Mam pytanie czy da się ustawić jasność radia zależnie od włączonych świateł?
Chodzi o to, że jak jade na światłach dziennych, podświetlanie chciałbym, żeby było na max a jeśli włącze światła mijania, żeby radio się przyciemniło, jest to możliwe w tym radiu?
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

  • Posty: 2376
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 190d 14h 6m 6s
  • Pochwały: 68
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post03 kwie 2016, 09:36

od świateł nie... masz w opcjach radia poziom jasności ekranu, a ekran ściemnia się automatycznie w zależności od natężenia światła, na radiu masz wbudowany czujnik...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Offline
Awatar użytkownika

DxSury

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 20 lip 2015, 16:46
  • Online: 13h 25m 15s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 77KW
  • Lokalizacja: ZORY

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post06 kwie 2016, 17:33

Witam,
miałem radio rcd 310 zmieniłem na rcd 510 i przy włączeniu systemu OPS wyswietla mi obraz auta w sedamie a mam golfa 6 .
wie ktoś jak zmienić obraz ??
Offline
Awatar użytkownika

DxSury

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 20 lip 2015, 16:46
  • Online: 13h 25m 15s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 77KW
  • Lokalizacja: ZORY

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post06 kwie 2016, 18:45

widze ze był poruszony temat odnośnie zmiany zdjęcia w OPS .
Czy ktoś już wie jak to zrobić ???
Offline
Awatar użytkownika

DxSury

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 20 lip 2015, 16:46
  • Online: 13h 25m 15s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 77KW
  • Lokalizacja: ZORY

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post07 kwie 2016, 18:07

ok . nie sposób cos wykonać long coding helper gdy nie jest opisany :P



TUTAJ JEST POKAZANE JAK ZMIENIAC FOTKE OPS-U :lokej: :banghead:
Offline

artiwal

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 04 wrz 2015, 16:14
  • Online: 5d 10h 8m 39s
  • Auto: Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post25 maja 2016, 07:41

Witam,
Wymieniłem swoje seryjne RCD310 na RCD510 i wszystko OK tylko nie mogę podpiąć MDI bo nowe radio ma inny wtyk niż stare... Przynajmniej zakładam, ze w RCD310 to jest port od MDI...
Moje RCD310 ma (nad wejściem anteny):
Obrazek
A RCD510 ma (obok wejścia RVC):
Obrazek

Googlowalem trochę i nie znalazłem nigdzie informacji, ze trzeba zmieniać kabel MDI przy wymianie radia i wszystko powinno być plug and play...
Czy jest jakaś przejściówka?... Nawet nie mogę znaleźć jakie oznaczenia maja te wtyki... A może trzeba ta końcówkę jakoś rozebrać/przerobić?
dzięki
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 944
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 109d 12h 50s
  • Pochwały: 22
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post25 maja 2016, 11:15

mi to wyglada na chinska wersje RCD510 z wejsciem USB

Obrazek
Offline

artiwal

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 04 wrz 2015, 16:14
  • Online: 5d 10h 8m 39s
  • Auto: Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post25 maja 2016, 16:01

OK... bez urazy ale jak mi to pomogło?
Czy to znaczy, że takie wejście jest tylko w chińczykach a w europejskich wersjach jest takie jak miałem w rcd310? Fakt, ze mój samochód i radio są z rynku US nie ułatwia mi sprawy w ogarnięciu tego ;)
Jest jakaś przejściówka czy muszę założyć sobie port USB w konsoli centralnej bo MDI nie da się podłączyć?
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 944
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 109d 12h 50s
  • Pochwały: 22
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post25 maja 2016, 16:18

oryginalnie MDI jest w tej czarnej duzej kostce i nie ma problemu z przepieciem tego miedzy radiami takze masz niestandardowa instalacje chyba ze w autach na USA jest inaczej niz w EU, tego nie wiem.
W wersji EU USB nie jest podpinane bezposrednio do radia a do modulu MDI.
Offline

artiwal

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 04 wrz 2015, 16:14
  • Online: 5d 10h 8m 39s
  • Auto: Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post25 maja 2016, 22:52

OK. Dzięki, jak rozumiem w taki razie to radio ma podłączenie USB ale nie obsługi MDI mimo, ze na aukcji było: "Możliwość podłączenia Media IN"... Bo jak rozumiem to dobrze zidentyfikowałem w starym radiu kabel od MDI tak?
Zapytam się sprzedawcy co on na to a w najgorszym wypadku przeciągnę to USB.
dzięki za pomoc
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 944
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 109d 12h 50s
  • Pochwały: 22
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post25 maja 2016, 23:10

nie wiem czy to radio obsluguje MDI, byc moze tak ale na pewno nie przez to zolte zlacze ani okragle czarne, to okragle czarne to raczej antenowe zlacze chyba do anteny DAB o MDI mozesz poczytac na forum albo tutaj http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2012/05/media-in-aux-in.html
Offline

artiwal

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 04 wrz 2015, 16:14
  • Online: 5d 10h 8m 39s
  • Auto: Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post25 maja 2016, 23:30

OK, dzięki za tego linka. Masz racje, wtyczka, która wziolem za MDI w RCD310 to złącze anteny DAB a MDI podłączane jest pinami opisanymi na schematach jako mikrofon w głównej wiazce. Dziwne w taki razie, ze nie działa.. Spróbuje połączyć VCDSa... może trzeba to jakoś zakodować... i sprawdzę czy w radiu sa w tych miejscach PINy :)
Offline

kkmw24

Nieśmiały

  • Posty: 45
  • Rejestracja: 08 kwie 2016, 21:02
  • Online: 5d 9h 4m 43s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM Caxa
  • Lokalizacja: Swiecie

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post04 sie 2016, 21:02

niedzwiedz1981 pisze:dokładnie, prosto od chinczyka pomiajajac posredników, 6 dni i radio było u mnie :-)
ja brałem u tego Pana, moi koledzy z pracy też i jestesmy zadowoleni
http://www.aliexpress.com/store/523203


Mam pytanie odnośnie tego radia, jak z eksploatacją? Nie ma problemów?
Wyświetlacz jest dotykowy?
Czy funkcje tj. sterowanie z kierownicy,czujniki itp to trzeba na początku zakodować przez vcds czy działa odrazu??
Offline

kkmw24

Nieśmiały

  • Posty: 45
  • Rejestracja: 08 kwie 2016, 21:02
  • Online: 5d 9h 4m 43s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM Caxa
  • Lokalizacja: Swiecie

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post11 sie 2016, 13:14

Jakie muszę mieć wejście w radiu rcd-510 żebym mógł podłączyć kamerę i usb?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

R.T

Aktywny

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 08 maja 2016, 22:05
  • Online: 29d 13h 30m 41s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 77 kw
  • Lokalizacja: podkarpacie

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post11 sie 2016, 13:47

nie masz wejścia na kamerę parę postów wyżej jest zdjęcia RCD takie podłużne wejście koło anteny to jest wlaśnie na kamerę


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

kkmw24

Nieśmiały

  • Posty: 45
  • Rejestracja: 08 kwie 2016, 21:02
  • Online: 5d 9h 4m 43s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM Caxa
  • Lokalizacja: Swiecie

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post11 sie 2016, 13:52

R.T pisze:nie masz wejścia na kamerę parę postów wyżej jest zdjęcia RCD takie podłużne wejście koło anteny to jest wlaśnie na kamerę


Dzięki wielkie za szybką odp.
Offline
Awatar użytkownika

Abes125

Gadatliwy

  • Posty: 287
  • Rejestracja: 11 lis 2013, 15:38
  • Online: 5d 21h 5m 16s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Rumia

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post19 sty 2017, 15:53

niedzwiedz1981 pisze:dokładnie, prosto od chinczyka pomiajajac posredników, 6 dni i radio było u mnie :-)
ja brałem u tego Pana, moi koledzy z pracy też i jestesmy zadowoleni
http://www.aliexpress.com/store/523203



Pytanie... czy jak zamówiliście to przyszły radia z gumowymi pokrętłami czy tymi chromowanymi (satynowymi)?
Ta guma lekko mnie odrzuca :P
Offline

grsoo

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 21 lut 2017, 21:24
  • Online: 2h 14m 25s
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI 160 KM
  • Lokalizacja: Malopolska

Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510

Post06 wrz 2017, 19:54

Witam, wymieniłem właśnie RCD 310 na RCD 510 i jest super. Tylko problem mam z wyjściem aux. Na rcd 310 działało a teraz nie odtwarza muzyki. Czy muszę coś zmienić/zakodować ? Czy też będę miał problem z korzystaniem z aux ? Radio od Delphi.
Z góry dziękuję za odpowiedz
PoprzedniaNastępna

Wróć do Multimedia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość