Dzisiaj jest 20 sie 2019, 16:48


Połączenie telefonu z radiem

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

blazej

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 08 lut 2013, 16:54
  • Online: 0s
  • Auto: VW GOLF 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: lubuskie

Połączenie telefonu z radiem

Post16 lut 2013, 20:31

Wiam!


Mam radio to chyba crd 510 z navi itd, nie moge polaczyc telefonu z radiem zeby moc rozmawiac na zestawie glosnowiacym jesli takowy w ogole jest:). Telefon ( iphone) w ogole nie wyszukuje radia? pomocy!

Dziekuje z gory i pozdrawiam
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 16h 43m 47s
  • Pochwały: 21
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post17 lut 2013, 00:28

Radio masz RNS510 jeśli jest navi a jak nie to RCD510 tak na wstępie :)
Co do Bluetooth'a to musisz mieć moduł pod siedzeniem pasażera. Jeśli go nie masz to nie polaczysz sie. Sprawdź wpierw czy go masz.
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post17 lut 2013, 10:37

Poza tym sprawdź też czy w MFA masz w ogóle "zakładkę" telefonu.
Offline

blazej

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 08 lut 2013, 16:54
  • Online: 0s
  • Auto: VW GOLF 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: lubuskie

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post17 lut 2013, 20:39

ok sprawdze jutro ten modul czy w ogole jest. na radiu jest przycisk telefon ktory jak nacisne wycisza tylko muzyke, na kierownicy jest tez soluchawka telefonu wiec nei rozumiem tego:) to znaczy ze jesli nie ma modulu to lipa?
P.S. jak wyglada ten modul?
Offline

sebkoch

Stały Bywalec

  • Posty: 332
  • Rejestracja: 14 mar 2012, 12:20
  • Online: 5d 12h 11m 20s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Skoda Octavia3 RS230
  • Silnik: 2.0 TSI CHHA
  • Lokalizacja: SBE

Re: Odp: polaczenie telefonu z radiem

Post18 lut 2013, 00:19

Takie styropianowe, ciemne pudełko pod fotelem pasażera...
Jeżeli naciskasz na radiu przycisk phone i nie widzisz ekranu o takiej nazwie to chyba nie masz modułu BT...
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 16h 43m 47s
  • Pochwały: 21
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post18 lut 2013, 07:12

Zanim dokupilem Bluetootha to tez mogłem tym przyciskiem wyciszyć na chwile. Jak faktycznie nie masz to musisz kupić moduł koło 300zl i komplet okablowania około 250zl.
Offline
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

  • Posty: 125
  • Rejestracja: 30 cze 2012, 17:12
  • Online: 9d 17h 42m 41s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA
  • Lokalizacja: Wawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post20 lut 2013, 10:36

Jak przycisk telefonu wycisza Ci tylko muzykę to znaczy, że nie masz modułu bluetooth :) Normanie nie powoduje on wyciszenie tylko włączenie funkcji Voice control. Tak jest standardowo. Wciśniecie słuchawki powoduje natomiast przełączenie MFA na zakładkę telefonu.
Offline

Lewart_waw

Gadatliwy

  • Posty: 237
  • Rejestracja: 06 gru 2012, 18:02
  • Online: 2d 11h 10m 17s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf R
  • Silnik: 2.0 TFSI 300 ++
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post20 lut 2013, 11:00

Jimmy_PoP pisze:Jak przycisk telefonu wycisza Ci tylko muzykę to znaczy, że nie masz modułu bluetooth :) Normanie nie powoduje on wyciszenie tylko włączenie funkcji Voice control. Tak jest standardowo. Wciśniecie słuchawki powoduje natomiast przełączenie MFA na zakładkę telefonu.


voice control włącza się gwiazdeczka na RNSie lub w podsufitce, z kierownicy można włączyć jakim przyciskiem z mikrofonem
Offline

pipen

Aktywny

  • Posty: 148
  • Rejestracja: 03 lut 2013, 21:22
  • Online: 21d 2h 42m 19s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM
  • Lokalizacja: Lodz

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post12 mar 2013, 15:19

Cześć,
niedawno kupiłem Golfa 6 Variant mam również problem z połączeniem IPhone z bluetooth`em w samochodzie. Samochód wykrywa telefon, telefon nie widzi samochódu. Czeka mnie wycieczka do ASO(kwiecień) i wgranie aktualizacji bluetooth w samochodzie. Podobny problem był w służbowych Golfach, pomogło.
Offline

adrbsk91

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 29 mar 2013, 16:56
  • Online: 0s
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: Tomawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post29 mar 2013, 17:03

Witam, mam podobny problem więc podpinam się do tematu
a więc tak, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa VI z 2008, i mam taki problem, że nie wiem jak podłaczyć swój telefon z radiem. Moje radio to rcd 310, telefon z Androidem, zanim ktoś zapyta, tak mam ten moduł bluetooth pod siedzeniem pasażera marki NOKIA, teraz problem jest taki w radiu mam tylko coś takiego BT- audio i to jest oczywiscie w pozycji "ON", teraz powiedzcie mi jak sparowac telefon z radiem? w menu komputera nic nie ma o telefonie. dodam jeszcze ze mam ten zwykly komputer nie ten premium czy jakos tak w kazdym badz razie nie pokazuje mi np temperatury oleju czyli ten standardowy kopmputer.
Z góry dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam ;)
Offline

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 14h 6m 42s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post29 mar 2013, 18:28

Masz kierownicę multifunkcyjną, albo przycisk do telefonu w podsufitce?
Nie wiem jaki moduł Nokia masz pod siedzeniem.
Moduły VW mają oznaczenia numerkami.

Możesz mieć następujące problemy komunikacji:

- masz moduł, który do działania wymaga mfa premium (nie rozchodzi się o premium color), lub RCD510/RNS510. Nie mając w/w wyświetlacza, lub rozbudowanego radia nie dokonasz parowania zestawu
- masz moduł działający tylko w rSAP (premium bluetooth), takie były np. w pierwszych paskach B6, który nie zadziała na niezrootowanym androidzie, nie zadziała także na części srajfonów, zadziała tylko z modelami Nokia na symiban i nokia OS
- masz niefabryczny moduł i ukryty gdzieś przycisk do parowania zestawu


BT Audio, które wyświetla się tobie w RCD-310 to nic innego jak streamowanie muzyki z telefonu/tabletu/etc. do radia przy użyciu technologii BT. Jest to zupełnie niezależne od rozmów tel. w systemie Handset Free (uproszczona wersja BT) lub Premium (czyli rSAP - Remote Sim Access). Wymaga oczywiście modułu BT, który ma taką funkcjonalność.
Dobrze byłoby, żebyś podał numer swojego modułu i napisał jakie masz przyciski w podsufitce i kierownicy.
- W RCD-310 nie zrobisz parowania z telefonem.

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline

adrbsk91

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 29 mar 2013, 16:56
  • Online: 0s
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: Tomawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post29 mar 2013, 20:48

Tak, mam kierownice wielofunkcyjna, w podsufitce nic do telefonu nie mam tylko włączniki świateł. Mój moduł to 1K8 035 730. Co do tego rSAP to podobno z tego co sie orientuje to jest tylko po to zeby móc smsy czytac, a mnie chodzi tylko zeby mozna bylo słuchać muzyki, bo nie chce sie bawic z kablem AUX, zresztą tak jak piszesz wystarczy root i jakas apka ze sklepu i mam rSAP na Androidzie. Zresztą brałem 2 nokie i zadna mi nic nie wykrywala.
PS. Aha, i mam takie pytanie, widać to na dołączonym zdjęciu co to jest za uchwyt przyklejony do deski rozdzileczej po stronie pasażera? czy to może miec wspolnego z zestawem BT?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Offline

zioolko

Stały Bywalec

  • Posty: 301
  • Rejestracja: 29 wrz 2012, 14:54
  • Online: 1d 14h 6m 42s
  • Pochwały: 16
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM
  • Lokalizacja: Festung Breslau

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post30 mar 2013, 15:32

Być może moduł nie jest zakodowany, albo moduł jest niesprawny.
Powinieneś na zegarach mieć możliwość wejść w opcję BT. (prawym przyciskiem < > w kierownicy prawo lewo poszukaj opcji)

Kopytko do telefonu jest podłączone jakimś kablem? W niektórych zestawach moduł jest sparowany z kopytkiem, ale musi być ono zasilane.

Możesz wymienić moduł BT na jakikolwiek premium i zakodować.
Tyko jak nie masz zegarów MFA+/Premium to będziesz potrzebował RCD-510/RNS-510, żeby mieć dostęp do książki telefonicznej i całej reszty - bo zwyczajnie na najprostszych się nic nie wyświetli.
Z tego co widzę na zdjęciu masz jednak zegary MFA+

moduł możesz kupić np. taki

bez rSAP

http://www.carsystems.pl/vw-bluetooth-m ... id495.html

z rSAP

http://www.carsystems.pl/vw-bluetooth-m ... id416.html

rSAP to nie tyko SMS-y to także klonowanie karty sim przez centralkę i usypianie telefonu - wykorzystywana jest antena tel. zamontowana w samochodzie i oszczędza się baterię w tel.

do modułu z rSAP potrzebna jest antena

http://www.carsystems.pl/gsm-antenna-fo ... id110.html

muzyczka jest streamowana przez protokół A2DP (niektóre moduły bez rSAP mają A2DP)

kodowanie twojego modułu, kodowanie z passata, ale powinno być podobne.

Address 77: Telephone ( J738 ) Labels: None
Part No SW: 1K8 035 730 C HW: 1K8 035 730 C
Component: Telefon H08 6600*
Revision: 00008000 Serial number: 20389520162475
Coding: 412100
Shop #: WSC 00066 000 00000

jest - nasze-auta/golf-6-1-4-tsi-caxa-2010-12-t262.html
były: Audi V8 D11 4.2 280 HP, Audi A4 B6 2.5 TDI QUATTRO 180 HP, Audi B4 1.9 TDI 90 HP, Audi B4 2.3 NG 130 HP, Ford Escort 1.6 mk5 90 HP, Ford Sierra 1.8 mk2 80 HP
Offline
Awatar użytkownika

mariuszdlu

Stały Bywalec

  • Posty: 427
  • Rejestracja: 11 maja 2013, 14:06
  • Online: 33d 19h 18m 36s

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post13 lip 2013, 13:12

Witam !

mam podobne problemy , wchodzę do auta odpalam wóz na radiu pisze PHONE i text "TRWA ŁĄCZENIE" po chwili łączenie się wyłącza, w komórce widnieje napis jakis 8H:81:f4:5d podałem przykładowy i nie łączy zaglądałem pod siedzenie kierowcy i modułu chyba nie mam bo nie rozkrecałem tam wszystkiego jest pełno kabli ale myśle że to może czujniki poduszek, mam Samsunga Galaxy S II... jak to sprawdzić !? rozkręcić te steropiany i sprawdzić czy jest moduł? Koło radia jest takie pokrętło na nim pisze NOKIA to do łączenie jak wcisne to pisze ( lub mówi mi ) TRWA ŁĄCZENIE, w MFA+ nie mam chyba nic o bluetooth.....
Offline

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

  • Posty: 433
  • Rejestracja: 06 cze 2013, 15:49
  • Online: 16d 12h 52m 13s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA
  • Lokalizacja: Poznan

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post08 sie 2013, 11:06

Witam, mam taki sam moduł 1k8035730 , kierownica multi, radio RCD310 (było RNS 510 ale turas zabrał) uchwyt do telefonu ale "za chiny" nie mogę sparować auta z telefonem. Czy może kto łopatologicznie napisać jak to zrobic? czytam w instrukcji ze nacisnac dwa razy przycisk "sluchawka" ale nic sie nie dzieje i tel nie wykrywa bluetooth-a...
moze ktos pomoc?
pozdr
diesel podstawą, turbo zabawą...
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 16h 43m 47s
  • Pochwały: 21
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Odp: polaczenie telefonu z radiem

Post08 sie 2013, 15:31

A masz modul pod fotelem ?
Offline

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

  • Posty: 433
  • Rejestracja: 06 cze 2013, 15:49
  • Online: 16d 12h 52m 13s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA
  • Lokalizacja: Poznan

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post09 sie 2013, 06:59

przeciez pisze jaki mam symbol modułu...mam pod fotelem. odłaczyłem go na hwile, podłaczyłem ale to nic nie dało niestety.
diesel podstawą, turbo zabawą...
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 880
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 95d 1h 48m 58s
  • Pochwały: 18
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post09 sie 2013, 09:06

Po wlaczeniu zaplonu przez okreslony czas modul wlacza sie jako widoczny dla innych urzadzen. Wyszukaj wtedy nowe urzadzenia bluetooth w telefonie. Przetestuj to najlepiej na kilku telefonach. Ja ostatnio podlaczylem u siebie taki modul jak Twoj tylko z litera D na koncu i niektore wersje androida maja problem z wykryciem modulu, nokia bez problemu go wykryla.
Offline

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

  • Posty: 433
  • Rejestracja: 06 cze 2013, 15:49
  • Online: 16d 12h 52m 13s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA
  • Lokalizacja: Poznan

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post09 sie 2013, 09:17

próbowałem htc, samsungiem i starym sony ericsson i nic niestety. moze faktycznie poszukam jakiejs starej nokii i sprawdze dla pewnosci
a powiedz masz moze kiere multi?ponoc po nacisnieciu dwa razy przycisku sluchawki w radio jest pikniecie i bluetooth sie tez uaktywnia. sprawdzales to moze?
i jeszcze jedno czy na wyswietlaczu masz zakladke phone?
diesel podstawą, turbo zabawą...
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 880
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 95d 1h 48m 58s
  • Pochwały: 18
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post09 sie 2013, 22:09

mam kierownice multimedialna ale nie nie wiem, sprawdze przy okazji. Na wyswietlaczu nic nie ma, bo ten modul tego nie wspiera. Cale parowanie odbywa sie po stronie telefonu. Domyslny pin to 0000 albo 1234, urzadzenie ktore sie pojawia to VW UHV. Jak masz VCDSa to w blokach mierzalnych mozesz podejrzec liste sparowanych telefonow, lub aktywowac widocznosc bluetootha na chwile. Nie pamietam teraz ktore to bloki byly ale vcds je opisuje.
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 880
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 95d 1h 48m 58s
  • Pochwały: 18
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post14 sie 2013, 21:00

sprawdzilem to podwojne nacisniecie sluchawki na kierownicy, ale zadnej reakcji nie widac.
Offline

piicia

Nieśmiały

  • Posty: 20
  • Rejestracja: 30 sie 2013, 18:03
  • Online: 1d 1h 41m 54s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.6 D
  • Lokalizacja: Lodz

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post20 wrz 2013, 09:21

Witam,
Od 3 tygodni jestem posiadaczem golfa VI. Mam radio RNS310. Do tego moduł premium NOVERO 5N0 035 730 C. Problem z podłączeniem telefonu (HTC One S, HTC Desire Z, Glaxy SIII) polegał na tym że telefon był widziany ale nie chciał się podłączyć. Pojawiał się komunikat "Device is not compatible". Rozwiązanie problemu?
Należało zainstalować oprogramowanie rSAP. Te moduły działają w taki sposób że przechwytują kartę SIM z telefonu.

oprogramowanie typu rSAP można pobrać z marketu google. Niestety telefony z androidem nie działają z tym oprogramowaniem bez tzw. roota.
Offline

lkgh

Stały Bywalec

  • Posty: 460
  • Rejestracja: 24 lis 2013, 17:15
  • Online: 12d 3h 23m 2s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni
  • Lokalizacja: Haarlem

Re: polaczenie telefonu z radiem

Post29 lis 2013, 11:21

Witam wszystkich,

temat już ogarnięty.Samsung galaxy S III mini, zrobiony root i wgrane oprogramowanie RSAPze sklepiku. Wszystko dziala wyśmienicie.
Poniżej adres do stronki gdzie sa wyszczególnione wszystkie telefony które obsługuja ten programik.
Pozdrawiam

http://www.android-rsap.com/compatibility.html
Offline

jupik

Niemowa

  • Posty: 1
  • Rejestracja: 05 wrz 2014, 07:44
  • Online: 3h 26m 11s
  • Auto: VW GOLF 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: Warszawa

Jak połączyć telefon z radiem RDC510

Post05 wrz 2014, 08:39

Witam,
Być może powielam temat ale niestety nie wyczytałem konkretnej odpowiedzi.
Czy ktoś orientuje się co zrobić w takiej sytuacji:
Mam Golfa6 GTI z radiem RCD510 i chcę połączyć radio z telefonem. Mój telefon wykrywa przez bluetooth samochód jako "VW Radio" jednak samochód w ogóle nie wykrywa telefonu. Jak na Radiu nacisnę przycisk "PHONE" wyświetla się napis "cell phone not insert or connected" Jak nacisnę przycisk w kierownicy to włącza się głos " There in no phone connected" na podsufitce również po naciśnięciu przycisku bluetooth nic się nie dzieje. W telefonie łączę bluetooth z "VW radio" niby się łączy i trzeba wpisać hasło ale radio w samochodzie nic...
Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2014, 11:20 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Połączono tematy. Nie ma sensu tworzyć nowego tematu jeżeli jest szansa że odpowiedź znajdziesz w istniejącym.
Offline
Awatar użytkownika

conquer

Aktywny

  • Posty: 108
  • Rejestracja: 22 cze 2014, 18:29
  • Online: 9d 9h 12m 12s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf 6 Variant HL
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM DSG7
  • Lokalizacja: KRK

Re: Jak połączyć telefon z radiem RDC510

Post05 wrz 2014, 13:07

Nie możesz jednocześnie łączyć się z dwóch urządzeń w celu ich znalezienia. Rozpocznij od opcji szukania telefonu przez zestaw VW, następnie włącz bluetooth w telefonie. Moduł powinien znaleźć twój telefon, po potwierdzeniu PIN - (standardowo jest 0000) urządzenia powinny się sparować. Wklejam też film z YT, może będzie pomocny.

Następna

Wróć do Multimedia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości