Dzisiaj jest 16 paź 2021, 12:50


Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Fotoporady, manuale, instrukcje "krok po kroku"

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Instrukcje, foto porady, manuale opisujące krok po kroku co należy wykonać, aby samemu naprawić, zmienić, wymienić, zakodować ...

Uwaga:
  1. Nie prowadzimy tutaj dyskusji, a jedynie prosimy o dodatkowe wyjaśnia lub zamieszczamy własne uwagi, spostrzeżenia o których warto wspomnieć.
  2. Zmiany w instrukcji autor wprowadza bezpośrednio w poście zawierającym instrukcję - nie piszmy postów z informacją co należy zrobić inaczej niż w instrukcji.
  3. Za pomocą nowego postu autor powinien poinformować o wprowadzeniu zmian w instrukcji.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

yox

Banned

  • Posty: 491
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 9d 30m
  • Pochwały: 21
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post08 paź 2018, 19:52

... napisałem parę postów wyżej ale... nie słuchasz ;)
... skrypt w VCP "zakłada", że lampy wewnętrzne podłaczone są do BCM: T52C/3 i T52A/27 rozumiesz ? a nie na jakiś mostkach z lampami zewnętrznymi lub do innych pinów inaczej nie zadziała ;) więc zrób test o którym pisałem wcześniej aby wykluczyć "błędne" podłączenie i przy okazji zamieść AKTUALNY plik .bcm1 zobaczymy czy się wgrał ;)
Offline

tomolowski

Sympatyk

  • Posty: 77
  • Rejestracja: 27 maja 2017, 10:22
  • Online: 7d 2h 31m 56s
  • Auto: VW GOLF VII
  • Silnik: 1.6 TDI CLHA 105KM
  • Lokalizacja: Śląsk

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Offline

Mercor

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 12 cze 2018, 19:58
  • Online: 1d 3h 7m 46s
  • Auto: VW Golf 6 GTi
  • Silnik: CCZB
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post01 lis 2018, 08:44

Witam,
wreszcie jest chwila by napisać, że i ja sukces odniosłem :lokej: .
Dziękuję raz jeszcze koledze yox :pub: za wszelką pomoc.
"... reasumując wykonanie bardzo proste (nawet chinskim VCP) jesli ktoś ma ogarniete ledy za pomoca kodowania w byte 18, to proponuje nie wyłaczać diagnozy ;)"
Jeśli ktoś ma już ogarnięte ledy kodowaniem w byte 18 to nie zmienimy wsadu eprom i podwójne stopy działać nie będą.

Tak czy siak, podwójne stopy są a to najważniejsze.
Offline
Awatar użytkownika

yox

Banned

  • Posty: 491
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 9d 30m
  • Pochwały: 21
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post01 lis 2018, 12:18

Mercor pisze:Witam,
wreszcie jest chwila by napisać, że i ja sukces odniosłem :lokej: .
Dziękuję raz jeszcze koledze yox :pub: za wszelką pomoc.
"... reasumując wykonanie bardzo proste (nawet chinskim VCP) jesli ktoś ma ogarniete ledy za pomoca kodowania w byte 18, to proponuje nie wyłaczać diagnozy ;)"
Jeśli ktoś ma już ogarnięte ledy kodowaniem w byte 18 to nie zmienimy wsadu eprom i podwójne stopy działać nie będą.

Tak czy siak, podwójne stopy są a to najważniejsze.


... napisz to jakos po ludzku, jak ogarnąłes, bo z opisu wyżej ja niczego nie kumam :lol:
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 1095
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 48d 4h 25m 42s
  • Pochwały: 69
  • Auto: VW inny
  • Silnik: 2.0 TDI 140 KM CFFB
  • Lokalizacja: CRY

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post06 sty 2019, 13:20

Mercor pisze:Witam,
wreszcie jest chwila by napisać, że i ja sukces odniosłem :lokej: .
Dziękuję raz jeszcze koledze yox :pub: za wszelką pomoc.
"... reasumując wykonanie bardzo proste (nawet chinskim VCP) jesli ktoś ma ogarniete ledy za pomoca kodowania w byte 18, to proponuje nie wyłaczać diagnozy ;)"
Jeśli ktoś ma już ogarnięte ledy kodowaniem w byte 18 to nie zmienimy wsadu eprom i podwójne stopy działać nie będą.

Tak czy siak, podwójne stopy są a to najważniejsze.

Faktycznie bardzo to zawikłane jak i cały temat. Wynika z tego że jeżeli tylne LED-y są zakodowane w Bajcie 18 na 15,04 lub podobnie ( tzw ogarnięcie led jak wspomina przedmówca ) to nie ma możliwości zakodować za pomocą VCP aby stopy świeciły się w klapie i pozostaje tylko metoda przewodowa i wtedy błędu nie będzie ? Coś mi się tu nie zgadza albo czegoś nie łapię. :banghead: Widać zakodowanie stop w klapie dla zwykłych lamp nie stanowi problemu ale jak to jest dla LED ? Może ktoś w końcu ogarnie temat i przedstawi go szczegółowo, poprawnie i czytelnie bo to co się czyta do tej pory to jest jak "grach z kapustą".
Obrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

Mercor

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 12 cze 2018, 19:58
  • Online: 1d 3h 7m 46s
  • Auto: VW Golf 6 GTi
  • Silnik: CCZB
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post11 sty 2019, 00:06

Szanowni koledzy,
VCP bez problemu i serio, bardzo łatwo ogarnia stopy na klapie.

U mnie problem był taki, że wcześniej VCDS ustawiłem kodowanie 04 Golf gti. To ustawienie spowodowało, że 9 kombinacji wsadu eprom VCP kompletnie nic nie zmieniało.
Po zmianie kodowania lamp z 04 na "zwykłe" wsad eprom VCP wszedł od pierwszego.

Stopy na klapie są zdecydowanie ciemniejsze niż te na błotnikach, mimo kombinacji z mocą i przyciemnianiem. Chyba że znów coś robię nie tak jak powinienem.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 1095
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 48d 4h 25m 42s
  • Pochwały: 69
  • Auto: VW inny
  • Silnik: 2.0 TDI 140 KM CFFB
  • Lokalizacja: CRY

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post11 sty 2019, 10:33

Mercor pisze:Szanowni koledzy,
VCP bez problemu i serio, bardzo łatwo ogarnia stopy na klapie.

U mnie problem był taki, że wcześniej VCDS ustawiłem kodowanie 04 Golf gti. To ustawienie spowodowało, że 9 kombinacji wsadu eprom VCP kompletnie nic nie zmieniało.
Po zmianie kodowania lamp z 04 na "zwykłe" wsad eprom VCP wszedł od pierwszego.

Stopy na klapie są zdecydowanie ciemniejsze niż te na błotnikach, mimo kombinacji z mocą i przyciemnianiem. Chyba że znów coś robię nie tak jak powinienem.

Jeżeli robiłeś tą metodą https://www.motor-talk.de/blogs/tbax-va ... 16235.html to na samym początku tego manuala napisane jest o ustawieniu Bajtu 18 na standard "00". Ja nie robiłem jeszcze tego ale po tej operacji chyba wracasz do ustawień "04" i są stopy w klapie dla lamp LED.
Obrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

Mercor

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 12 cze 2018, 19:58
  • Online: 1d 3h 7m 46s
  • Auto: VW Golf 6 GTi
  • Silnik: CCZB
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post11 sty 2019, 11:01

Zgadza się, tak tam jest napisane. Ja nie wracałem już do 04.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 1095
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 48d 4h 25m 42s
  • Pochwały: 69
  • Auto: VW inny
  • Silnik: 2.0 TDI 140 KM CFFB
  • Lokalizacja: CRY

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post11 sty 2019, 11:44

Mercor pisze:Zgadza się, tak tam jest napisane. Ja nie wracałem już do 04.

A może z tym natężeniem stop coś Ci pomoże to https://www.drive2.ru/l/487927252474921021/
Pewnie też trzeba ustawiać natężenie na kodowaniu Bajtu 18 - "00"
Obrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

Mercor

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 12 cze 2018, 19:58
  • Online: 1d 3h 7m 46s
  • Auto: VW Golf 6 GTi
  • Silnik: CCZB
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post19 sty 2019, 09:26

BRUNO55 pisze:
Mercor pisze:Zgadza się, tak tam jest napisane. Ja nie wracałem już do 04.

A może z tym natężeniem stop coś Ci pomoże to https://www.drive2.ru/l/487927252474921021/
Pewnie też trzeba ustawiać natężenie na kodowaniu Bajtu 18 - "00"

Szkoda, że efektu nie pokazali.
w VCP regulując siłę świecenia reguluje się ją tylko na funkcji postojowej, a na funkcji stop teoretycznie można tylko 100% i to w żaden sposób przy żadnym ustawieniu się nie zmieniało.
Offline

tomolowski

Sympatyk

  • Posty: 77
  • Rejestracja: 27 maja 2017, 10:22
  • Online: 7d 2h 31m 56s
  • Auto: VW GOLF VII
  • Silnik: 1.6 TDI CLHA 105KM
  • Lokalizacja: Śląsk

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post19 sty 2019, 12:13

U mnie przy ustawieniu na 00 stopy w klapie świecą, ale nie świecą DRL .
Włączają się dopiero po włączeniu postojowych, a po przedstawieniu na 04 stopy w klapie się nie świecą i DRL włączają się po włączeniu zapłonu, czyli normalnie.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Offline

Mercor

Nowicjusz

  • Posty: 19
  • Rejestracja: 12 cze 2018, 19:58
  • Online: 1d 3h 7m 46s
  • Auto: VW Golf 6 GTi
  • Silnik: CCZB
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post19 sty 2019, 12:20

To u mnie są i DRL i podwójne stopy.
Później ściągnę kodowanie to podkleję
Offline

azssms

Forumowicz

  • Posty: 503
  • Rejestracja: 16 sie 2014, 15:37
  • Online: 60d 7h 30m 9s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Bad Hersfeld

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post02 lut 2019, 18:17

A czy da się taka modyfikacje zakodowac programem delphi ds150e??
Offline

Qarol19

Nowicjusz

  • Posty: 13
  • Rejestracja: 28 cze 2019, 18:50
  • Online: 6d 14h 50m 58s
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Karczew k. Warszawy

Re: Podłaczenie stopów w klapie bagaznika

Post25 sie 2021, 10:50

Czy ktoś może wytłumaczyć krok po kroku jak to ogarnąć VCP bo już zgłupiałem :D Pożyczyłem VCP od kolegi i nie wiem czy kodowanie VCP wystarczy czy nie.
Poprzednia

Wróć do MK6

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość