rabcio pisze:Jak wygląda spalanie w tych jednostkach ?? dzisiaj podczas testu w mieście udało mi się zrobić 7,5 L i to uważam za bardzo dobry wynik
W moim przypadku średnia z 36k km to 7.8.
W trasie przy jeździe przepisowej po autostradach południowych sąsiadów (120-130km/h) 6,2-6,4. Analogicznie w przypadku przepisowej jazdy poza autostradami wzdłuż chorwackiego wybrzeża (czyli tam gdzie szkoda jechać szybciej

)
Przy jeździe po ojczystych drogach (dane z MFA) przy średniej prędkości 99km/h, na odcinku 619km (Śląsk - Puszcza Augustowska) - 8l/100km.
W moim przypadku jazda po miasteczku (nie mylić z miastem

) to niewiele więcej niż 8, przy czym ja bardzo mało jeżdżę po miastach.
Jednak jak się będziesz chciał pobawić (i nie chodzi mi o Vmax) to spokojnie powyżej 15l/100km
rabcio pisze:Jak wygląda awaryjność TSi ?? Słyszałem o problemach z łańcuchami i ogólnie podzielone opinie nt. TSi
O awaryjności jak słusznie chłopaki powiedzieli poczytasz nie tylko na tym forum, o bezawaryjności raczej nie poczytasz - bo komu się chce pisać jak wszystko działa jak należy
rabcio pisze:Na co ogólnie zwrócić uwagę za nim pojadę do ASO na diagnostykę ??
Według mnie w takiej kolejności (1-istotne, 2-mało istotne).
1) Czy po dłuższym postoju przy odpaleniu wali jak Diesel -->
[1.4 TSI 122KM] [TPI] Terkocze jak diesel zaraz po odpaleniu na zimnym(Zapoznaj się od razu z tym
[1.4 TSI 122KM] Utrzymujące się wysokie obroty po odpaleniu silnika? , żeby się nie pomylić

)
1) Czy turbawka jest sprawna -->
[1.4 TSI 122KM] Słabnie silnik ,
[1.4 TSI 122KM] Przyspieszanie - tryb awaryjny i kilka innych bo trochę się ich narobiło.
1) Jeżeli z DSG to czy się nie ślizga -->
[1.4 TSI 160KM] [TPI] DSG - ślizganie, drganie sprzegła (mam nadzieje że właściwy temat wskazałem)
2) Czy sprzęgło skrzypi przy wciskaniu -->
[1.4 TSI 122KM] Skrzypiące sprzęgło2) Czy klima nie terkocze -->
[All] przy włączonej klimatyzacji -> terkot2) Skrzypienie, gumek i słupków -->
[All] [TPI] Skrzypienie, cykanie w słupku po stronie kierowcyoraz
na logi z Autoscan z VCDS
Witos pisze:Ogólnie polecam samochod z tym silnikiem (jeżeli 160km nie nie jest dla Ciebie za mało)

- całkowicie się z tym zgadzam