Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
MORETO pisze:Poczytałem, pogadałem i tym razem wezme Motula Odnośnie pytania o dolewki - nigdy nie były potrzebne przy stosowaniu ASOwskiego Castrola.
Zacytuję sam siebie, ale muszę wprowadzić korektę. Dzisiaj przy przebiegu 45tkm (czyli 15tkm od ostatniej wymiany) zapaliła się kontrolka niskiego poziomu oleju (asowskiego Castrola). Dziś wymieniłem olej na Motula.. Pojeździm, zobaczym
Pokaż ten olej 40w do dpf-a bo do tej pory nie widziałem podobnego, a wiadomo że 40 stawia troszkę większy opór silnikowi niż 30 ale za to znacznie lepiej chroni przy wysokich obciążeniach termicznych silnika...
Hej, mam taką sprawę
Wiem, wiem...jestem tylko kobietą kierowcą...
Kupiłam mojego golfika na przełomie września/października 2012, nie dolewałam jeszcze oleju, nie wymieniałam go. Zrobiłam zaledwie 8 tys km. Przy sprawdzaniu poziomu oleju zauważyłam, że spokojnie można by go dolać. Tym bardziej, ze teraz czeka mnie co najmniej kilka dalekich wyjazdów. I tu pojawia się moje pytanie. Czy lepiej dolać tylko trochę oleju czy lepiej od razu go wymienić? Czy jeśli dolać to też w serwisie? I Ile kosztuje taka usługa?
Dziękuję za odpowiedź.
Jak nie wiesz jaki miałaś wlany to lepiej jedz do serwisu i tak powoli termin na wymianę a kilka dalekich wyjazdów przed tobą to lepiej wymień:) koszt nie duzy a świety spokój:)
Donia dolej śmiało. Masz dopiero 8 tys. przebiegu. Szkoda kasy na wymianę. Na pewno masz olej w trybie Long Life więc kup 1L Castrola 5W30 i woź ze sobą w samochodzie. W ASO można kupić gustowną torebeczkę Castrola na opakowanie 1 L
Byłam dziś w moim ASO. Panowie stwierdzili, ze bardzo dobrze, ze przyjechalam bo oleju faktycznie mialam "niewiele". dolali mi tylko oleju, wymienią we wrzesniu. Zaplaciłam raptem 20 zł :):)
Raz natrafiłem w Łodzi u IDCZAKA że lali ten ojej jako że zalecany przez VW
No i prawidłowo bo ten olej jak najbardziej nadaje się do silników TSI. Co do TDI to nie mam pojęcia, pewnie też. W moim golfie rok temu w serwisie zalali olejem Shell i chyba na niego przeszli całkowicie bo teraz nawet na ramkach do tablic rejestracyjnych jest już Shell zamiast Castrola, przynajmniej w Olsztynie.
Witam Od czterech miesiecy jezdze Golfem 7 1.2 Tsi 105 km i mam juz najechane 6 tys km , chcialbym zrezygnowac z trybu Longlife ( 30 tys km ) zmienic olej i przejsc na tryb corocznej wymiany lub co 15 tys km. Mam pytanie Jaka norme powinien spelniac olej do mojego silnika ??
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz