23 gru 2022, 12:46
Dzień Dobry,
Od tygodnia jestem posiadaczka VW Golfa 6 1.4 tsi o mocy 122km. Jest to mój pierwszy samochód spod skrzydeł VW
Przy powrocie z Krakowa do Katowic, gdzie prędkość była dosyc stała, jak również jazda po mieście, komputer wykazuje bardzo duże spalanie.
Jako wcześniejsza posiadaczka hondy Civic 7, mazdy 3 oraz Nissana Qashqai 2.0 7 osobowego patrząc na spalanie, które wskazuje Golf - jestem załamana.
Niestety komputer dość szybko wskazuje zmiany biegów, co według moich spostrzeżeń nie wpływa na ekonomie jazdy i niskie spalanie gdzie przy około 1300-1500 obrotów przy prędkości 70km/h sugeruje już zmianę biegu na 6.
Spalanie w chwili rzeczywistej po mieście niestety nie schodzi raczej poniżej 11l.
Średnia po wyzerowaniu licznika przejechaniu około 160km wskazuje 13l.
Pytanie tutaj wiec, czy jest to normalne ? Czy komputer powinien zostać zresetowany i jakieś nowe parametry obliczone.
Dopiero zatankowałam fulla wiec jeżeli chodzi o to kryterium spalania, nie jestem w stanie Jeszcze przeliczyć realnego spalania.
Proszę o rady bo sama już nie wiek co myśleć, a doświadczenia z poprzednich samochód, którymi jeździłam są zdecydowanie inne.
Nie mam twardej nogi. Nie gazduje samochodu.
Z informacji przekazanych samochód nie miał jeszcze wymienianego rozrządu, ale przy serwisie powiedzieli ze jeszcze nie ma takiej konieczności. Samochód na chwile obecna ma przejechane około 139tys km, jest z Polskiego salonu. Wcześniej używany był do jazdy po mieście na dość krótkich odcinkach. Aczkolwiek z tego co wiem to po mieście spalał około 8l.
Stad patrząc na wskazania komputera nie za bardzo wiem co myśleć w tym temacie.
Z góry dziękuje wszystkim za jakiekolwiek rady.