Gadatliwy
- Online: 5d 17h 26m 49s
- Pochwały: 45
- Auto: VW Golf MK7
- Silnik: 2.0TDI CRLB
Witam.
Ostatnio starałem się rozpracować kodowanie BCM pod kątem oświetlenia wnętrza. Pozwolę sobie w tym wątku zapisywać to co znalazłem metodą prób i błędów. Zmieniałem funkcję obwodu oświetlenia dywaników na inną, a potem starałem się znaleźć sposób, by zyskać kontrolę nad tym oświetleniem. Czyli np. przestawiłem z Fussraumlicht na Ambientelicht2, a potem szukałem aktywacji suwaka, który będzie w stanie zmieniać jasność lampek (w tym przypadku był to Cockpitbeleuchtung).
Może ktoś dołoży coś od siebie. A może komuś się przyda to co już jest.
Instrument/switch lighting / Podświetlanie zestawu wskaźników/przełączników
Footwell background light / Oświetlenie przestrzeni na nogi
Front background light / Oświetlenie z przodu
Door background lighting / Oświetlenie ambiente drzwi
Domyślne połączenie w modułach drzwi: złącze T32, piny 8 (pasek ambiente i dioda za uchwytem) i 3 (oświetlenie nad klamką)
Aby pojawił się suwak w menu na wyświetlaczu, należy ustawić:
Roof background lighting / Oświetlenie ambiente w dachu
Takie oświetlenie wyst†powało w Passacie B8 i Arteonie.
Aktywacja kontroli nad oświetleniem ambiente
Dodatkowe informacje

Ostatnio starałem się rozpracować kodowanie BCM pod kątem oświetlenia wnętrza. Pozwolę sobie w tym wątku zapisywać to co znalazłem metodą prób i błędów. Zmieniałem funkcję obwodu oświetlenia dywaników na inną, a potem starałem się znaleźć sposób, by zyskać kontrolę nad tym oświetleniem. Czyli np. przestawiłem z Fussraumlicht na Ambientelicht2, a potem szukałem aktywacji suwaka, który będzie w stanie zmieniać jasność lampek (w tym przypadku był to Cockpitbeleuchtung).
Może ktoś dołoży coś od siebie. A może komuś się przyda to co już jest.
Instrument/switch lighting / Podświetlanie zestawu wskaźników/przełączników
- Domyślne połączenie w BCM: złącze ?, pin ?
- Nazwa funkcji (Lichtfunktion): Dimmung Klemme 58xd
Footwell background light / Oświetlenie przestrzeni na nogi
- Domyślne połączenie w BCM: złącze C, pin 72
- Domyślny kanał adaptacji: Leuchte30FR LC72
- Nazwa funkcji (Lichtfunktion): Fussraumlicht
- Aktywacja:
- Module: 09 (Central Electronics)
- Long Coding → Byte: 05 → Bit: 7 → enable
- Long Coding → Byte: 17 → Bit: 3 → enable
- Adaptation → Interior light; light configuration - Fussraumbeleuchtung → installed
Front background light / Oświetlenie z przodu
- Domyślne połączenie w BCM: złącze C, pin 35
- Domyślny kanał adaptacji: Leuchte32AMBL 2C35
- Nazwa funkcji (Lichtfunktion): Ambientelicht1 oraz Ambientelicht2
- Aktywacja:
- Module: 09 (Central Electronics)
- Long Coding → Byte: 17 → Bit: 2 → enable
- Adaptation → Interior light; light configuration - Ambiente_Applikationsleisten_in_Instrumententafel → installed
- Adaptation → Interior light; light configuration - Cockpitbeleuchtung → installed
Door background lighting / Oświetlenie ambiente drzwi
Domyślne połączenie w modułach drzwi: złącze T32, piny 8 (pasek ambiente i dioda za uchwytem) i 3 (oświetlenie nad klamką)
- Long Coding → Byte: 17 → Bit: 1 → enable
- Long Coding → Byte: 17 → Bit: 4 → enable
- Adaptation → Interior light; light configuration - Ambiente_Applikationsleisten_in_Tuertafel → installed
i/lub - Adaptation → Interior light; light configuration - Ambiente_Lautsprecher → installed
Roof background lighting / Oświetlenie ambiente w dachu
- Long Coding → Byte: 16 → Bit: 5 → enable
- Adaptation → Interior light; light configuration - dachbeleuchtung → installed
i/lub - Adaptation → Interior light; light configuration - panoramaschiebedachbeleuchtung → installed
- Adaptation → Interior light; light configuration - LIN-Dachkonsole lokal aktivierbar → active
Takie oświetlenie wyst†powało w Passacie B8 i Arteonie.
Aktywacja kontroli nad oświetleniem ambiente
- Module: 5F (Information electronics)
- Adaptation → Vehicle function list BAP-interieur_light_0x08 → Activated
- Adaptation → Car_Function_Adaptations_Gen2 - menu_display_ambient_illumination → activated
- Adaptation → Car_Function_Adaptations_Gen2 - menu_display_ambient_illumination_over_threshold_high → activated
Dodatkowe informacje
- Każda z funkcji ma w kanale Interior lighting: parameter szereg parametrów odpowiedzialnych za limity jasność, tempo zmiany jasności itp.
- Dla obwodów nieobecnych wartości domyślne mogą wynosić 0. Trzeba je odpowiednio ustawić, aby dane oświetlenie zaczęło działać i działało poprawnie. U mnie przy dokładania oświetlenia nad dywanikami konieczne było sprawdzenie kilkudziesięciu kanałów adaptacji.
- W czasie testowania najlepiej zamknąć wszystkie drzwi (przy otwartych jasność może wskakiwać na MAX niezależnie od ustawienia suwaka) oraz zasłonić obrotomierz (tam jest czujnik światła wnętrza; jak jest za jasno to sterowanie może nie działać).
- Funkcje (Lichtfunktion) Ambientelicht3 oraz Ambientelicht4 są sterowane przez aktualnie wybrany profil jazdy. Tak jest w samochodzie Seat Leon 5F, gdzie oświetlenie LED drzwi jest pociągnięte z BCM, a nie z modułów drzwi; ma dwa kolory (biały i czerwony) i zmienia kolor po wybraniu trybu sport.
- W adaptacjach BCM są jeszcze funkcje Ambientelicht5 i umfeldbeleuchtung. Na razie nie wiadomo czy i do których suwaków są przypisane.
- PSD (panoramaschiebedachbeleuchtung) - oświetlenie panoramicznego dachu
- MIKO (mittelkonsolenbeleuchtung) - oświetlenie konsoli centralnej
- umfeldbeleuchtung - ambient lighting - oświetlenie otoczenia
- Możliwe jest przeniesienie suwaków z menu Light do menu Background lighting. Dokładne kodowanie na razie nie jest mi znane.

Pochwały przyznane za posta: 2
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, 11:12 przez mr-fix, łącznie zmieniany 7 razy