Dzisiaj jest 03 lut 2025, 16:37

[All] Problem ze światłami

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

Mave Rick

Nowicjusz

• Online: 16h 59m 55s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TSI

Problem ze światłami

Post03 lip 2021, 11:33

Kilka dni temu oddałem auto na ogólny przegląd, dzień po odebraniu na FIS'ie zaczęły pojawiać się komunikaty typu: "check left front side light", po jakimś czasie wyświetlił się "check rear right turn signal", przerywacz kierunkowskazów zaczął szybciej "cykać" ale kierunki pracowały z normalną szybkością, światła również działają i nie wygląda że któraś z żarówek była przepalona. Myślałem, że problemem mgły być ledy w podświetleniu tablicy rejestracyjnej, bo co jakiś czas wyświetlało komunikat, żeby sprawdzić podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Ledy zamieniłem na oryginalne podświetlenie, pokasowałem błędy ale problem pozostał.

Błędy odczytane z VCDS:

00061 - Footwell Lights
010 - Open or Short to Plus

02896 - Control Circuit for LED Module for DRL and Parking Light; Left
007 - Short to Ground - Intermittent

01493 - Bulb for Blinkers; Front Left (M5)
010 - Open or Short to Plus - Intermittent

01501 - Bulb for Blinkers; Rear Left (M6)
010 - Open or Short to Plus - Intermittent

01504 - Bulb for License-Plate Light (X)
007 - Short to Ground - Intermittent

01504 - Bulb for License-Plate Light (X)
014 - Defective - Intermittent

Po wykasowaniu i włączeniu świateł zostają pierwsze dwa oraz komunikat na FIS'ie "check left front side light". Błąd dotyczący podświetlenia przestrzeni na nogi wyświetlał się od zawsze z tego co pamiętam, prawdopodobnie tam również są ledy zamontowane przez poprzedniego właściciela ale to muszę sprawdzić. Macie jakieś pomysły co może być problemem, ewentualnie od czego zacząć diagnozę?

Auto to Golf 6 R ze światłami do jazdy dziennej DRL w zderzaku.

Dodatkowo zauważyłem, że przy włączaniu kierunków albo awaryjnych ksenony wariują, czasami załączają się i gasną.

Wróć do Problemy / Usterki