03 lip 2021, 11:33
Kilka dni temu oddałem auto na ogólny przegląd, dzień po odebraniu na FIS'ie zaczęły pojawiać się komunikaty typu: "check left front side light", po jakimś czasie wyświetlił się "check rear right turn signal", przerywacz kierunkowskazów zaczął szybciej "cykać" ale kierunki pracowały z normalną szybkością, światła również działają i nie wygląda że któraś z żarówek była przepalona. Myślałem, że problemem mgły być ledy w podświetleniu tablicy rejestracyjnej, bo co jakiś czas wyświetlało komunikat, żeby sprawdzić podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Ledy zamieniłem na oryginalne podświetlenie, pokasowałem błędy ale problem pozostał.
Błędy odczytane z VCDS:
00061 - Footwell Lights
010 - Open or Short to Plus
02896 - Control Circuit for LED Module for DRL and Parking Light; Left
007 - Short to Ground - Intermittent
01493 - Bulb for Blinkers; Front Left (M5)
010 - Open or Short to Plus - Intermittent
01501 - Bulb for Blinkers; Rear Left (M6)
010 - Open or Short to Plus - Intermittent
01504 - Bulb for License-Plate Light (X)
007 - Short to Ground - Intermittent
01504 - Bulb for License-Plate Light (X)
014 - Defective - Intermittent
Po wykasowaniu i włączeniu świateł zostają pierwsze dwa oraz komunikat na FIS'ie "check left front side light". Błąd dotyczący podświetlenia przestrzeni na nogi wyświetlał się od zawsze z tego co pamiętam, prawdopodobnie tam również są ledy zamontowane przez poprzedniego właściciela ale to muszę sprawdzić. Macie jakieś pomysły co może być problemem, ewentualnie od czego zacząć diagnozę?
Auto to Golf 6 R ze światłami do jazdy dziennej DRL w zderzaku.
Dodatkowo zauważyłem, że przy włączaniu kierunków albo awaryjnych ksenony wariują, czasami załączają się i gasną.