barthez pisze:Witam po długiej nieobecności!
Już myślałem że Cię UFO porwało
barthez pisze:Mam pytanie do osób często pokonujacych trase Wawa - Krk.
Jaka opcja dojazdu bedzie lepsza, czy tradycyjnie z Wawy przez Radom i kielce czy gierkówka a potem autostrada do Krk?
Prosze o poważne potraktowanie pytania
Bede wyjeżdzał w srodku tygodnia z Wawy ok godziny 15 a w tamtych kierunkach raczej nie jeżdze.
Chodź sam ostatnimi czasy nie jechałem gierkówką, to mam wieści że odcinek od Warszawki do Piotrkowa jest cały zrobiony (nie to co było jeszcze w czasie wakacji) więc ponoć można sypać
Od Piotrkowa do Częstochowy można równie szybko sypać (nie ma miejscowości i innych szykan
), Od Częstochowy do zjazdu na tą obwodnicę śląską (S1 chyba) już sobie nie posypiesz, co chwila fotoradary i miejscowości, a A4 Katowice-Kraków raczej w końcu 'poremoncona' (może kilka drobnych zwężek) wiec też sobie pojedziesz.
Jeżeli chodzi o tą alternatywną trasę (Warszawa - Radom - Kraków) tylko raz i dobrych kilka lat temu jechałem i z tego co pamiętam to dużo jednopasmowych dość dziurawych odcinków było, dziś bym nie zaryzykował bez zrobienia odpowiedniego wywiadu
Mimo 60km dłuższego odcinka przez gierkówkę, jeżeli nikt nic pozytywnego o alternatywie nie napisze to wybrałbym właśnie gierkówke i pewnie będziesz szybciej mimo że dalej
Zależy skąd z Warszawy będziesz jechał, ale jeżeli możesz wskoczyć szybko na A2 (Warszawa - Łódź), to sugeruje tą drogę wybrać bo wyjazd z Janek około 15:00-16:00 może ci zabrać nawet ponad 1h.
Z autobanki gdzieś na wysokości Grodzisk Mazowiecki (lub wcześniej, nie pamiętam dokładnie) zjeżdżasz i przebijasz się jakieś 20 km po pipidówach na gierkówkę.