XenosagaII pisze:Proponuje, że jak spończysz kompletowanie to zrób w warsztacie temat "montaż zderzaka GTI" i będzie tam od A do Z co trzeba kupić i jakie Czesci. Fajnie tez ze foty dajesz.
Ja zrobię taki sam spis tylko do Rki.
Ok.
Miej na uwadze, że kompletowanie przedłuży się pewnie o tydzień lub dwa.
Co prawda przyszyły dzisiaj graty
Kratki boczne, wewnętrzna, blenda-u i spojler dolny.

Spojler dolny dopasowywałem do zderzaka (z winy spojlera a nie zderzaka) prawie godzinę, musiałem nożykiem powiększać otwory montażowe i zbierać nadmiar materiału z zaczepów.

Tak więc wykonanie zamiennika spojlera oceniam na 3+/5. Co najśmieszniejsze posiada on numeracje części wg. VW, podany skład tworzywa taki sam jak w VW - brak tylko loga VW (ani jakiegokolwiek innego)
Kratka środkowa bez uwag 5/5 - oznaczenia na kratce j/w
Kratki boczne bez uwag - oznaczenia na kratkach j/w
Najgorsze wykonanie ma blenda-u (ta duża kryjąca kratkę środkową) przy próbie montażu połamały się w niej dwa zatrzaski, a przy demontażu połamała się cała i mało mnie do doprowadziła do wywalenia całego zderzaka do kubła (blenda przywitała się już z kubłem).
Blenda-u w zamienniku jest matowa, podatna na rysy, fabrycznie miała jakieś rysy jakby ktoś nią jeździł po czymś szostkim. Tak więc 0/5
Zdjęć wszystkiego złożonego do kupy nie daje, bo rozebrałem już zderzak do 0.
Teraz tak gwoli ścisłości. Większość podzespołów wchodzi na ścisk z małą tolerancją i lepiej sobie przed lakierowaniem przymierzyć, czy wszystko pasuje. Zabawy z dopasowywaniem po lakierowaniu skończą się porysowaniem zderzaka (kratki dotykają lakieru).
Zastanawiam się właśnie, czy kupić raz jeszcze zamiennik u-blendy, czy szukać jej w używce (może będzie mniej krucha)
Generalnie te atrapy zderzaka GTI to części jednorazowego użytku - kilkakrotny montaż/demontaż kończy się ich uszkodzeniem.
Pytanie do gtikowców - czy kratka maskująca halogen odstaje wam do halogena (w kierunku czoła zderzaka) na zewnętrznej krawędzi na około 4,5 mm (chodzi o skrajne strony zderzaka). Na niektórych zdjęciach GTI widzę, że jest tam przerwa. jak przymierzam halogen to też widzę u siebie taką przerwę - tak ma być?