Hey dorzucę jeszcze dwa grosze odnośnie rozrządu.
Kontaktowałem się z kilkoma serwisami żeby potwierdzić wersje co do rzeczowego rozrządu. Nie zauważyłem maila z serwisu a z telefonu prywatnego korzystam jak z służbowego to nie wszystkie telefony odbieram.
Ogólnie podjechałem dziś do serwisu aso który polecił mi mój przyjaciel w którym kupił już 4 auta ( dwa golfy i dwa passerati) i poszedłem do nich zaczerpnąć wiedzy. Różne były opinie żeby wymieniać rozrząd mimo iż mam niecałe 29k nalotu ale produkcyjnie zbliża się 5 lat wiec chciałem rozwiać temat. Części zamówione ale przecież zawsze można zwrócić
otóż specjalista powiedział ze w tym konkretnym kodeku 1.4 tsi 92kw kod silnika CZCA jest pasek wzmacniany kewlarem i nie grzebiemy przy tym nic tak samo jak przy pompie wody. Wrzucić vin do systemu i w planie serwisowym nie ma wzmianki o wymianie rozrządu.
Na ten moment z racji niewielkiego przebiegu i mimo iż w grudni stuknie 5 lat zostawiam to. Serwis stwierdził ze jak jestem nadgorliwy mogę to zrobić ale w jego ocenie to zbyteczne. Paski nie pękają przy takich przebiegach i spokojnie to 120tys mogę zrobić. Zreszta do takiego przebiegu to ja to auto sprzedam