Kamera cofania nie daje o sobie zapomnieć - trwa właśnie kolejna odsłona rozgrywki
ona vs ja.
Tym razem problem jest dużo ciekawszy - okresowo przestaje otwierać się tylna klapa. Klamka zintegrowana ze znaczkiem po prostu nie działa. W tym samym momencie nie działa także mechanizm podnoszący kamerę, więc na ekranie widać czerń. Problem narastał - na początku kamera nie wysunęła się raz i następnie wszystko wróciło do normy. Aktualnie już nie działa prawie wcale.
(słowo opisu rozwiązania dla zainteresowanych: mechanizm kamery w G6/G7 musi dodatkowo przepuszczać przez siebie sygnał otwarcia klapy (naciśnięcia znaczka) - w momencie, gdy kamera działa znaczek jest podniesiony, co nie powinno powodować otwarcia zamka. Sprawa jasna. W związku z tym do mechanizmu kamery wpina się złączkę idącą oryginalnie do znaczka, sygnał jest wysterowywany przez układ i wtórnie wpięty do "otwieracza")
No więc, natrafiwszy na ten problem obejrzałem wszystkie elementy w okolicy zamka/kamery, w tym wiązkę (typowa - od CarSystems, dla kamery "low", już prawie siedmioletnia) i nie zauważyłem nic widocznie popsutego.
Przepiąłem klamkę na jakiś czas "na krótko" i działa w 100% - nie jest to więc problem przełącznika w znaczku ani elektrozamka na dole klapy. Usterka jest ewidentnie związana z kamerą cofania.
Zostały mi dwa tropy: układ elektroniczno/mechaniczny kamery lub wiązka. Wiązka na oko wyglądała dobrze, więc wymieniłem cały wspomniany układ. No i niestety, brak zmian. Objawy identyczne.
Według mojego rozumienia sprawy zostaje wiązka.
Spróbuję jeszcze ustalić, czy za każdym razem gdy klapa "nie działa" i mechanizm się nie wysuwa, czy kamera jest aktywna (można to poznać po czarnym "ruszającym się" obrazie).
Jeśli tak, to musi być to kwestia uszkodzenia wiązki w najbliższym otoczeniu znaczka (jest tam odnoga od kamery do mechanizmu). Jeśli nie, to wiązka może być uszkodzona gdzieś po drodze - najbardziej obawiam się miejsca, gdzie przechodzi ona przez peszel klapy i pracuje przy każdym jej otwieraniu/zamykaniu...
To tyle moich przemyśleń. Gdyby ktoś znalazł w nich lukę, ew. jakiś inny kierunek, który warto sprawdzić - będę wdzięczny.
Aha, niestety nie mam chwilowo dostępu do VCDS-a i operuję trochę na ślepo.