Dzisiaj jest 23 wrz 2019, 21:40


[1,6 TDI 105KM] Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Moderatorzy: ryba113, rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

jezik2

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 09 kwie 2019, 09:14
  • Online: 3h 2m 21s
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA

Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post09 kwie 2019, 09:26

Witam.
Od paru dni jestem posiadaczem golfa VI. Problem zauważyłem po podłączeniu ładowarki do gniazda zapalniczki- okazało się, że brak tam zasilania. Wyciągam cały schowek z zapalniczką- kable OK, nic nie posmażone. Sprawdzam bezpieczniki i tu zonk. Cały rząd tj. od bezpieczników 40-45 nie ma prądu. W rzędzie mam wpięte tylko 2 bezpieczniki: SC 41- wycieraczka tył; SC 42 - zapalniczka ( oczywiście to i to nie działa) obydwa bezpieczniki OK. W pozostałych bezpiecznikach prąd jest, zarówno pod maską jak i przy drzwiach. Koledzy, gdzie szukać przyczyny? :?:
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 904
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 39d 14h 25m 8s
  • Pochwały: 55
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post09 kwie 2019, 11:00

jezik2 pisze:Witam.
Od paru dni jestem posiadaczem golfa VI. Problem zauważyłem po podłączeniu ładowarki do gniazda zapalniczki- okazało się, że brak tam zasilania. Wyciągam cały schowek z zapalniczką- kable OK, nic nie posmażone. Sprawdzam bezpieczniki i tu zonk. Cały rząd tj. od bezpieczników 40-45 nie ma prądu. W rzędzie mam wpięte tylko 2 bezpieczniki: SC 41- wycieraczka tył; SC 42 - zapalniczka ( oczywiście to i to nie działa) obydwa bezpieczniki OK. W pozostałych bezpiecznikach prąd jest, zarówno pod maską jak i przy drzwiach. Koledzy, gdzie szukać przyczyny? :?:

Przeglądając ELSAWIN widzę że w takiej sytuacji skoro na bezpiecznikach 41 i 42 brak prądu to winnym jest bezpiecznik SB30 pod maską lub przekażnik J59 (drugi z lewej strony pod małym schowkiem) który jest zasilany z tego bezpiecznika.
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

jezik2

Nowicjusz

  • Posty: 2
  • Rejestracja: 09 kwie 2019, 09:14
  • Online: 3h 2m 21s
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post10 kwie 2019, 14:16

BRUNO55 pisze:
jezik2 pisze:Witam.
Od paru dni jestem posiadaczem golfa VI. Problem zauważyłem po podłączeniu ładowarki do gniazda zapalniczki- okazało się, że brak tam zasilania. Wyciągam cały schowek z zapalniczką- kable OK, nic nie posmażone. Sprawdzam bezpieczniki i tu zonk. Cały rząd tj. od bezpieczników 40-45 nie ma prądu. W rzędzie mam wpięte tylko 2 bezpieczniki: SC 41- wycieraczka tył; SC 42 - zapalniczka ( oczywiście to i to nie działa) obydwa bezpieczniki OK. W pozostałych bezpiecznikach prąd jest, zarówno pod maską jak i przy drzwiach. Koledzy, gdzie szukać przyczyny? :?:

Przeglądając ELSAWIN widzę że w takiej sytuacji skoro na bezpiecznikach 41 i 42 brak prądu to winnym jest bezpiecznik SB30 pod maską lub przekażnik J59 (drugi z lewej strony pod małym schowkiem) który jest zasilany z tego bezpiecznika.


Bezpiecznik SB30 i przekaźnik J59 sprawne, ale problem dalej jest... Wymieniłem nawet schowek z zapalniczką, a prądu pod 41 i 42 jak nie bylo tak nie ma.. Jakieś kolejne propozycje? [-o<
Offline

desmo

Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 07 wrz 2019, 17:20
  • Online: 6h 37m 23s
  • Auto: Golf Mk6
  • Silnik: CAYC
  • Lokalizacja: Poznań

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post07 wrz 2019, 17:28

BRUNO55 pisze:Przeglądając ELSAWIN widzę że w takiej sytuacji skoro na bezpiecznikach 41 i 42 brak prądu to winnym jest bezpiecznik SB30 pod maską lub przekażnik J59 (drugi z lewej strony pod małym schowkiem) który jest zasilany z tego bezpiecznika.


możesz podać nr tego przekaźnika ?

Napotkałem ten sam problem który jest wyżej opisany. Brak zasilania na 41 i 42 bezpieczniku.

Bezpiecznik SB 30 sprawny , przekaźnik J59 ( inaczej to 645 ?).

Działało i nagle przestało. Zasilanie na gnieźdize zapalinczki to 0,82V przez ułamek sekundy , później brak zasilania. Zasialanie nie dociera do 41 i 42 , ale wychodzi z SB30 i przekaźnika 100.

Efek to brak zasilania w zapalniczkach oraz tylna wycieraczka nie działa, spryskiwacz działa. Brak innych dysfunkcji w aucie.

Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ?
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 904
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 39d 14h 25m 8s
  • Pochwały: 55
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post07 wrz 2019, 18:32

Proponuję odłączyć akumulator i wyjąc całą skrzynkę bezpieczników. Otworzyć ją i zobaczyć co w trawie piszczy. Może w środku coś się upaliło lub rozłączyło wtedy podłączyć aku. i miernikiem sprawdzić gdzie dochodzi prąd a gdzie nie zarówno bez kluczyka w stacyjce jak i z przekręconym kluczykiem w pozycji pracy silnika. Szczególnie bym zwrócił uwagę na zasilanie listwy bezp. 41 i 42 które powinny być zasilane po zapłonie. Trzeba szukać przyczyny tego braku prądu. Jak nikt nie odpowiada to chyba nikt nie miał takiej awarii.
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

desmo

Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 07 wrz 2019, 17:20
  • Online: 6h 37m 23s
  • Auto: Golf Mk6
  • Silnik: CAYC
  • Lokalizacja: Poznań

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post08 wrz 2019, 09:08

Czy możesz wrzucić z Elsawin oznaczenie przekaźników w małym schowku.

BTW, jak widać po wątku , awaria występuje , rozwiązań brak , trzeba szukać.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 904
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 39d 14h 25m 8s
  • Pochwały: 55
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post10 wrz 2019, 12:09

Przeanalizowałem jeszcze raz Twoja sytuacje z bezpiecznikami SC41 i SC42. Przekażnik J59 zasila bezpieczniki 40, 41 i 42 więc w tej sytuacji nie powinno być też prądu na bezp SC40 który zasila panel sterowania klimatyzacji. Jeżeli sterownik klimatyzacji pracuje prawidłowo to nie będzie awarii przekażnika J59.Przekażnik J59 zasilany jest z bezpiecznika SB30 pod maską, sterowany przez BCM T52b/28 no i podłączony do masy. Reasumując jeżeli sterownik klimy pracuje prawidłowo to przekaznik J59 jest OK a problem z Bezp. SC40 i SC41 powstaje w puszce bezpieczników w desce rozdzielczej. Jeżeli sterowanie klimatyzacji nie działa to wtedy bezwzględnie padniety będzie przekażnik 646lub brak będzie masy przekażnika albo padnięty jest bezp. SB30. W jajgorszym przypadku może być feler w BCM lub żle zakodowany BCM jeżeli chodzi o tzw styk X. Popatrz teraz sam na schemat i przeanalizuj to co napisałem..
Obrazek
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

desmo

Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 07 wrz 2019, 17:20
  • Online: 6h 37m 23s
  • Auto: Golf Mk6
  • Silnik: CAYC
  • Lokalizacja: Poznań

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post11 wrz 2019, 06:36

Dziękuje za pochylenie się nad tematem. Dziś siadam do niego i dam znać.
Offline

desmo

Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 07 wrz 2019, 17:20
  • Online: 6h 37m 23s
  • Auto: Golf Mk6
  • Silnik: CAYC
  • Lokalizacja: Poznań

Re: Brak prądu pod bezpiecznikami 41,42

Post11 wrz 2019, 17:25

Temat ogarnięty, przynajmniej u mnie, dziekije za pomoc :)

Schemat faktycznie tez się przydał i pomógł, jednak najprostsze rozwiązania zawsze są mało widoczne.

Wiec, reasumując , bawiąc się kodowaniem bcm, postanowiłem wyłączyć Start-Stop bo mnie irytuje.

Po wyłączeniu zniknęło zasilanie w dwóch zapalniczkach i tylna wycieraczka nie działała, spryskiwacz tak.

Należało włączyć ponownie ta funkcje i wszystko wraca do normy. Człowiek się uczy całe życie.

Także tego, uważajcie przy zabawie z kodowaniem, załatwiła mnie rutyna.

Fotka dla poszukujących rozwiązania poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Wróć do Problemy / Usterki

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości