Dzisiaj jest 29 sty 2025, 20:32

Co po Golfie MK 7- Audi A4, Superb a może Kodiaq ?

Moderator: flo

Regulamin forum Inne pytania techniczne, których nie da się zaklasyfikować do jednego z istniejących działów.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga:
  • Autor
  • Wiadomość

Tomaszw

Nieśmiały

• Online: 2d 2h 33m 1s
  • Auto: Golf 7 Variant
  • Silnik: 1.4TSI 140 KM

Co po Golfie MK 7- Audi A4, Superb a może Kodiaq ?

Post30 sie 2019, 12:22

Witam wszystkich.
Powoli czas na zmianę auta po 5 latach i teraz jest problem co wybrać. Chciałbym większe auto ale robię bardzo małe przebiegi więc logicznie to się kłóci z zakupem auta. Mój Golf pomimo 5 lat ma przejechane 31000 km. Ze sprzedażą może być problem bo nikt mi w to nie uwierzy. :oops:
Wracając do pytania pozostanę raczej w stajni VW.
Marzył mi się Passat. Niestety kupowanie auta z takim samym środkiem wydaje się bez sensu. Dlatego patrzę w stronę Skody Superb lub Kodiaqa.
Cena Passata zahacza o Audi A4 i ono najbardziej mnie korci. Niestety nie mam pojęcia jak to wygląda z kosztami serwisowania i ubezpieczenia bo znając życie to poziom Golfa nie będzie.

Czy ktoś ma podobne rozmyślania lub miał do czynienia z Audi.
Mówimy o nowym samochodzie z silnikiem benzynowym 1.5 TSI i manualu.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2019, 20:34 przez Tomaszw, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika

lyngso

Aktywny

• Online: 8d 20h 12m
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM

Re: Co po Golfie MK 7

Post31 sie 2019, 10:01

Witam

Nie posiadam co prawda Audi A4 ale jego większego brata A6.
Co prawda diesel ale mogę wypowiedzieć się na temat kosztów serwisowania w Audi.

Koszty serwisu będą wyższe chociażby z tego powodu, że roboczogodzina w Audi jest wyższa niż w VW mimo nawet tej samej grupy. Przykładowo serwis olejowy mojej A6 plus przegląd to okolica 2k. Podejrzewam, że koszt przeglądu A4 benzynowej będzie niższy, myślę, że w okolicy przeglądu Passata czyli gdzieś w okolicy 1,3-1,5k.

Ubezpieczenie na pewno będzie wyższe z uwagi na markę premium i co tu ukrywać, chodliwość A4 wśród złodziei. Myślę, że trzeba się przygotować na kwoty rzędu 3-3,5k z full opcją.

Audi odpłaci się frajdą z jazdy, lepszymi materiałami i większym komfortem. Na pewno lepsze audio i bardziej wpadające w oko wzornictwo. To są jednak subiektywne oceny, bo o gustach się nie dyskutuje.

Jeśli mogę coś zasugerować, to proponuję poszukać auta w opcji Audi Select Plus. Można dużo zaoszczędzić a trafiają się fajne sztuki, dobrze wyposażone i co najważniejsze, w pełnej gwarancji Audi. Nie będzie też problemu aby w rozliczeniu wzięli Twoje auto. Od paru ładnych lat tak robię i nie ma problemu. Cenę za moje auto zawsze oferują na przyzwoitym poziomie.

Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7

Tomaszw

Nieśmiały

Re: Co po Golfie MK 7

Post01 wrz 2019, 20:38

lyngso pisze:Witam

Nie posiadam co prawda Audi A4 ale jego większego brata A6.
Co prawda diesel ale mogę wypowiedzieć się na temat kosztów serwisowania w Audi.

Koszty serwisu będą wyższe chociażby z tego powodu, że roboczogodzina w Audi jest wyższa niż w VW mimo nawet tej samej grupy. Przykładowo serwis olejowy mojej A6 plus przegląd to okolica 2k. Podejrzewam, że koszt przeglądu A4 benzynowej będzie niższy, myślę, że w okolicy przeglądu Passata czyli gdzieś w okolicy 1,3-1,5k.

Ubezpieczenie na pewno będzie wyższe z uwagi na markę premium i co tu ukrywać, chodliwość A4 wśród złodziei. Myślę, że trzeba się przygotować na kwoty rzędu 3-3,5k z full opcją.

Audi odpłaci się frajdą z jazdy, lepszymi materiałami i większym komfortem. Na pewno lepsze audio i bardziej wpadające w oko wzornictwo. To są jednak subiektywne oceny, bo o gustach się nie dyskutuje.

Jeśli mogę coś zasugerować, to proponuję poszukać auta w opcji Audi Select Plus. Można dużo zaoszczędzić a trafiają się fajne sztuki, dobrze wyposażone i co najważniejsze, w pełnej gwarancji Audi. Nie będzie też problemu aby w rozliczeniu wzięli Twoje auto. Od paru ładnych lat tak robię i nie ma problemu. Cenę za moje auto zawsze oferują na przyzwoitym poziomie.

Pozdrov

Oglądałem używane ale tam przebiegi większe od mojego. Ceny używanych zahaczają o ceny nowego jak się dobrze potarguje hehe. Skrzynia automatyczna i mega mocny silnik jest mi zbędny a tam właśnie jest większość aut tak wyposażonych plus znienawidzona prze zemnie skóra. Druga sprawa wydać 130 000 za używane auto to mi się nie uśmiecha.
Awatar użytkownika

lyngso

Aktywny

Re: Co po Golfie MK 7- Audi A4, Superb a może Kodiaq ?

Post02 wrz 2019, 07:14

Tomaszw pisze:Oglądałem używane ale tam przebiegi większe od mojego. Ceny używanych zahaczają o ceny nowego jak się dobrze potarguje hehe. Skrzynia automatyczna i mega mocny silnik jest mi zbędny a tam właśnie jest większość aut tak wyposażonych plus znienawidzona prze zemnie skóra. Druga sprawa wydać 130 000 za używane auto to mi się nie uśmiecha.

Witam

A próbowałeś porozmawiać, a nie tylko oglądać?
Placowe auta to jedno, natomiast można zapytać o dostępne auta. Czeka się wtedy około miesiąca ale można znaleźć ciekawy egzemplarz.

Na moim przykładzie. Audi A6 08.2016 z posiadanym wyposażeniem jako salonowe 330k, kupione w Audi Select Plus z nalotem 9100km w 02.2018 za 190k.

Trzeba się dowiedzieć u sprzedających co oprócz placu posiadają w ofercie.

To była tylko sugestia. Zrobisz kolego jak uważasz.

Pozdrov
Wokół komina Golf 7

Tomaszw

Nieśmiały

Post06 wrz 2019, 11:08

lyngso pisze:
Tomaszw pisze:Oglądałem używane ale tam przebiegi większe od mojego. Ceny używanych zahaczają o ceny nowego jak się dobrze potarguje hehe. Skrzynia automatyczna i mega mocny silnik jest mi zbędny a tam właśnie jest większość aut tak wyposażonych plus znienawidzona prze zemnie skóra. Druga sprawa wydać 130 000 za używane auto to mi się nie uśmiecha.

Witam

A próbowałeś porozmawiać, a nie tylko oglądać?
Placowe auta to jedno, natomiast można zapytać o dostępne auta. Czeka się wtedy około miesiąca ale można znaleźć ciekawy egzemplarz.

Na moim przykładzie. Audi A6 08.2016 z posiadanym wyposażeniem jako salonowe 330k, kupione w Audi Select Plus z nalotem 9100km w 02.2018 za 190k.

Trzeba się dowiedzieć u sprzedających co oprócz placu posiadają w ofercie.

To była tylko sugestia. Zrobisz kolego jak uważasz.

Pozdrov

Witam.
Gratuluje zakupu. Z takim przebiegiem auto to skarb. Ciekawe skąd takie się pojawiło.
Niestety nie rozmawiałem z żadnym konsultantem. Przeglądałem tylko otomoto i olx.
Nie mam salonu w moim mieście więc muszę się po prostu wybrać.
Co masz na myśli oczekiwanie na auto miesiąc? Chodzi o auta które będą kończyć leasing czy czekanie na okazję?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

lyngso

Aktywny

Post06 wrz 2019, 13:35

Tomaszw pisze:
Witam.
Gratuluje zakupu. Z takim przebiegiem auto to skarb. Ciekawe skąd takie się pojawiło.
Niestety nie rozmawiałem z żadnym konsultantem. Przeglądałem tylko otomoto i olx.
Nie mam salonu w moim mieście więc muszę się po prostu wybrać.
Co masz na myśli oczekiwanie na auto miesiąc? Chodzi o auta które będą kończyć leasing czy czekanie na okazję?

Pozdrawiam.

Witam

Dzięki.

Chodzi o to, że auto było sprowadzane z Niemiec. Oni mają w ofercie samochody niekoniecznie w Polsce. Jest dużo aut w Niemczech. Wtedy normalnie się zamawia jak w salonie i czeka się na transport z Niemiec. Dealer daje sobie 30 dni na dostarczenie auta do klienta.

Pozdrov
Wokół komina Golf 7

Wróć do Pozostałe