amargro pisze:1. antena GPS (może być wewnętrzna umieszczona pod/na desce rozdzielczej, wtedy nie trzeba wiercić otworu w dachu na "płetwę")
Wpadł nowy mod -
oryginalna VAG-owska antena wewnętrzna GPS stosowana fabrycznie np. w Fabii, Rapidzie, Yeti czy Seacie Toledo - mod niby mały, ale nieźle się z
pab567 przy nim napociliśmy ...dosłownie - ale to przez ten panujący ostatnio upał
Do tej pory była uniwersalna antena GPS - leżała w prawym narożniku deski tuż przy szybie - rozwiązanie skuteczne, estetyczne i łatwiejsze w montażu, no ale sobie wymyśliłem

żeby schować antenę pod deskę, tak żeby jej w ogóle nie było widać. A że jak już rozbierać elementy deski to przy okazji warto by od razu zamontować taką antenę, która nie generuje błędu
I tu wyjaśnienie: uniwersalne anteny GPS działają z VAG'ami poprawnie jeśli chodzi o rozpoznawanie sygnałów z satelitów, ale mogą ewent. generować widoczny w VCDS'ie błąd
2565 - GPS Antenna B1054 13 [009] - Open Circuit powracający pomimo kasowania. Jest tak, gdyż pobierany przez antenę prąd (w mA) jest mniejszy niż przewidział VAG dla oryginałów. Krótko: antena działa (pobiera nawet mniej prądu), ale błąd jest. Dla używania nawigacji nie ma to znaczenia, co najwyżej dla samopoczucia właściciela, a z namacalnych skutków to ewent. zauważenie tego błędu przez ASO jeśli auto musi tam jeszcze jeździć
Ja typowałem VAG'owską wewnętrzną antenę nr 000051502G wchodzącą w skład np. oryginalnego retrofitowego zestawu akcesoryjnego CM->DM, ale cena katalogowa zniechęcająca i brak dostępności z alternatywnych tańszych źródeł.
Paweł podpowiedział antenę stosowaną fabrycznie m.in. w Fabii 18D035507 i do tego kabelek antenowy z końcówkami Fakra... pomógł też zamontować i skasował błąd

Przy okazji, gdy wyjmowaliśmy mój ekran, który pozostał oryginalnie od CM, dowiedziałem się, że gdybym chciał go stuningować, to że
Paweł już sprawdzał, że ekrany 8" CM i DM z dotykowym menu (tzw. "Gen2 GP" lub też potocznie "MIB2.5") np. z poliftowego Golfa, działają z jednostkami MIB2 (Gen2), także jak ktoś chce tuningować ekran to ścieżka przetarta. Nie pamiętam tylko, co mówił o ekranach 9.2" - a generalnie wiedzę związaną z różnymi modyfikacjami infotainmentów VAG'ów ma bogatą.

Antena działa, na desce nic nie leży, łapie sygnał - w pewnym momencie widziałem, że nawet 12 satelitów - a poniżej na szybko zrobiona fotka: