KL4K50N pisze:ALF pisze:KL4K50N pisze:Jakim kablem chcesz to ogarnąć.
Mam kabel 17.1.3
Ja ma ten sam AKP na ostatnim foto widać i mam podpowiedzi w pomocniku.
Błędów w panelu nie masz po kodowaniu jak pisałeś, kodowanie przyjmuje to które ci podałem 3038074644 ,tylko ten brak numeru w skanie to zaskakujące.Albo panel kombinowany jakiś ,ktoś dłubał i spartolił i uszkodził soft.
A mógłbym wpisać te dane z imp i wsc od Ciebie z panelu i przeflaszować jeszcze raz?
No pewnie ze mozesz wpisac ,byle co tam miożesz sobie wpisać tylko musi miec odpowiednią długość czyli wsc 5 cyferek imp. 3 cyferki i nr testera 5 cyferek ,ale nic ci to nie da.
Jak ja fleszuje sterowniki to też nic tam nie wpisuję , VCP podstawia swoje 12345 123 12345 a po tem jak koduję to juz mam wpisane wsc moje które widać na foto i po pierwszym kodowaniu już są moje cyferki.
Nic ci to nie zmieni a podpowiedzi nie ma w pomocniku kodowania bo niby z kąd vcds ma wiedzieć jaki to jest panel i wstawić podpowiedzi w helper pod panel jak nie ma numeru panela w skanie ---- kreski sa jak piszesz .
Piszesz błędów w paneleu nie ma no to same dziwne rzeczy ,bo powinny być błędy w takiej sytuacji jeżeli ledy migną sobie.
Jak już ci pisałem jak nic nie pomaga to jednak panel jest uszkodzony w jakiś sposób,brak numeru choć by o ty świadczy ale jak się nie wykorzysta wszystkich możliwości to zostaje jakiś niedosyt ,ja bym płytkę przelutował i już by było jasne bo wszystko już jest właściwie jasne.
Nie raz tak miałem w różnych sterownikach, w drzwiach miałem jaja ,ciągle błąd od zamka, jakiegoś silniczka już nie pamiętam bo dawno to było ale tak samo przeleciałem całą płytke i spokój do dziś.
Teraz wymieniałem sterownik PLA z 3AA na 1K8 i też polutowałem od razu bo płytka malutka ,pół godziny roboty a mam 1000% pewności w razie problemów że sterownik jest ok,rozbierać podszybie i szukać dziury w całym to nie ma hop siup.
Nigdy nie wiadomo z kąd pochodzi panel, a nuż auto stało z rozbitą szyba np. z pół roku i ktoś podłączył aku np. a po wyglądzie płytki nie poznasz za bardzo czy wszystko gra.
Trza by było przelecieć cały obwód na płytce sprawdzić co i jak bo w obwodzie przycisków własnie są podwójne ścieżki jakby dwa switche na jeden przcisk OFF i na drugi SYNC dwa czyli w sumie 4 switche i są połączone w sekwencyjne sterownie i jak jeden switch coś niedomaga [przerwa/zwarcie np] to mogą obie funkcje nie działać OFF i SYNC.
Tu na foto widac.
Nad przyciskami SYNC na płytce widać 3 czarne elementy SMD w obudowie SOT23 [są to diody shotkiego] i one są odpowiedzialne za te dwa przyciski OFF i SYNC może tam coś jest.
Jeszcze sobie przeflashuj gateway nowszym plikiem np 7N0907530BG może to pomoze.
Ciągle tylko piszę jak katarynka nakręcony ,foto wklejam i nic z tego ale przynajmniej skoki w Planicy cieszą.
FOTO
Podwujne gumki przewodzące każdego przycisku.
Przycisk OFF
Przycisk SYNC
Pomiędzy wtyczkami sterownie fotelami grzanymi