kakaruto pisze:piteks pisze:Co do obecnych silników 1,4 TSI 150 KM, to te co idą do golfa 7,5 są jeszcze bez ACT (wiem bo zamówiłem takiego ).
Begin OFFTOPIC
Wiem, że to nie jest właściwy temat do gratulacji i rozmowy o Twoim nowym nabytku - dlatego skoro już został zamówiony to może założysz osobny temat i pogadamy o tym w co poszedłeś. Chyba będę miał sporo pytań
PS. proszę nie kontynuujmy tego wątku w obecnym wątku
End OFFTOPIC
Dobra. Namówiłeś mnie
Ponieważ obecny leasing na A3 kończę 7.01.2018 i mam zamiar oddać auto do dealera, dlatego potrzebuję nowego "tyłkowozu". Generalnie po pozytywnych doświadczeniach z Audi, zastanawiałem się nad zakupem A3 FL. Niestety, obecnie nie jest już dostępny silnik 1,4 TFSI 150 KM, a nowy 1,5 ma filtr cząstek stałych, którego nie chciałem.
Dlatego też zacząłem szukać czegoś innego. Na początek wybrałem się na jazdę próbną nową astrą. Owszem auto podoba mi się z zewnątrz, ale już w środku po bliższym kontakcie okazało się, że to nie jest jednak to co mnie pociąga, a jazda próbna manualem sprawiła, że prawie uciekłem z salonu. Potem oglądałem Leona. Z zewnątrz petarda, ale środek już taki bardzo biedny. Kolejnym samochodem, który wziąłem na testy była Skoda Octavia 3 FL (na żywo wygląda zdecydowanie lepiej niż na fotkach). Po jazdach próbnych byłem już prawie pewny, że ją chcę. Nawet dogadałem cenę i leasing, które mnie satysfakcjonowały (miała być wersja Style z silnikiem 1,8 TSI 180 KM) gdy stwierdziłem, że tak tylko podjadę zobaczyć golfa 7,5. No i jak usiadłem za kierownicą, to stwierdziłem że co ja będę daleko szukał. Ten samochód z pośród tych, które wcześniej testowałem jest zdecydowanie najbliżej mojego obecnego A3. Wiem, że moje poprzednie mk 7 trochę mnie denerwowało świerszczami, ale postanowiłem dać jeszcze raz szansę VW i tym sposobem zamówiłem kolejnego w moim życiu VAG-a
.
Zamówiony golf 7,5:
1,4 TSI 150 KM 6 biegów Highline
lakier perłowy, specjalny, biały "Oryx"
Pakiet Business
Pakiet "Czujnik deszczu"
- czujnik deszczu
- automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne
- funkcja świateł - Coming / Leaving Home
- czujnik zmierzchu
- funkcja automatycznego włączania świateł
Pakiet Techniczny dla autoalarmu
- Reflektory LED Mid
- Światła tylne w technologii LED 3D
- Dynamiczny kierunkowskaz z tyłu
- System bezkluczykowego dostępu i uruchamiania pojazdu Keyless Access
Reflektory LED Top dla pakietu Drogowego Plus - dla pakietu 'Komfort lub pakietu Technicznego
Car Net: App-Connect dla Radia
Szyba tylna oraz boczne tylne dodatkowo przyciemniane
Lusterka zewnętrzne, elektrycznie składane
Przednia szyba podgrzewana bezprzewodowo i odbijająca promienie podczerwone
Autoalarm z niezależnym zasilaniem (Back-up-Horn), funkcją dozoru wnętrza i czujnikiem przechyłu
System Blind Spot - monitorowanie martwego pola
- ostrzeżenie przed pojazdami znajdującymi się w martwym polu
- ostrzeżenie przed pojazdem zbliżającym się od tyłu podczas wyjeżdżania z miejsca parkingowego
Fotele ErgoActive
Pakiet Zimowy
- podgrzewane przednie fotele
- podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej
- spryskiwacze reflektorów
- kontrolka poziomu płynu do spryskiwacza
Volkswagen Safe+
- dodatkowe 12 miesięcy; maksymalny przebieg 60000 km
Autko będzie na standardowych kołach 205/55/R16. Mnie już taki profil w zupełności wystarcza. Obecne siedemnastki i profil 45 mnie męczy. Nawet przełączenie w tryb komfort niewiele tu zmienia (mam obecnie audi drive select i tryby: komfort, sport, indyvidual, eco oraz auto). Poza tym nie będę się stresował czy VW poprawił już tylne zawieszenie w wersjach sportowych i nie będę musiał nasłuchiwać czy nic w nim nie stuka.
Po dwóch latach przerwy wrócę też do manualnej skrzyni biegów. DSG nie zrobiła na mnie oszałamiającego wrażenia i z niecierpliwością czekam na moment przesiadki. Jak dla mnie najbardziej irytujące są sytuacje kiedy chcę szybko ruszyć, a auto się zastanawia czy aby na pewno startujemy.
Mam nadzieję, że nie będę żałował powrotu do golfa. Powiem tak. Gdyby ford działał szybciej i zaprezentował w końcu nowego focusa mk 4, to pewnie tam by się cieszyli z powrotu klienta.
Obecnie czas oczekiwania na zamówiony samochód wynosi ponad 3 miesiące. Moje autko trafi do produkcji w 48 tygodniu i w okolicy świąt powinno dotrzeć do Katowic. Także jak będę grzeczny, to po choinką może znajdę golfa, ale i tak dostanę go dopiero z początkiem roku.
-- 08 wrz 2017, 19:54 --
No jeszcze zapomniałem dodać, że udało mi się dogadać odbiór auta w foliach
, bo mam zamiar położyć na niego Geyon Mohs, a nie chcę aby na "dzień dobry" ktoś jeździł irchami po lakierze