Dopisze od siebie, objawy: brak Ciepłego powietrza po lewej stronie samochodu (od pasażera) na każdej pozycji, szyba środkowa i boczna kratka, nogi. Auto podpięte pod vcds zero błędów. Działania: od najprostszych, restart klap klimatronic kilkukrotnie, zero efektu. Dokładna diagnostyka vcds, wszystkie czujniki sprawne, wszystkie silniki sprawne, katy otwierania i zamykania klap ok, dalej zero błędów, temperatura węży od nagrzewnicy (wymiennika ciepła) gorące nie byłem w stanie utrzymać zasilania i powrotu nawet przez sekundę, parzyły. To mnie wprowadziło w błąd, pomyślałem ze skoro nagrzewnica jest drożna, wina musi być w sterowaniu, podmiana panelu sterowania, podmiana czujników temp, podmiana kilku silników od klap, rezultat żaden oprócz rozbebeszonego połowy środka samochodu

następne kroki kupiłem środek do czyszczenia układu chodzenia flush liqui moly, po zastosowaniu temperatura po lewej stronie skoczyła o 2*C nie wiele, ale na tyle żeby sprawdzić co jest z nagrzewnicą, demontaż nagrzewnicy okazało się ze jest zalepiona syfem, nie wiem skąd cały czas lany oryginalny płyn g12 Później g13 z woda demineralizowana. Zaczęłam od spuszczenia płynu, rozpięciami węży w komorze silnika, demontaż poduszki i blachy mocującej poduszkę, cała resztę miałem już ściągnięta podczas diagnostyki. Kupiłem co było na stanie, oryginał w aso 7 dni nie mogłem czekać, wziąłem co było w hurtowni: Nissens różnica w stosunku do oryginałów znacząco wyczuwalna w wadze, niestety jakoś króćców do podłączenia tragiczna oryginał średnica 18,75 Zamiennik 19,9mm wiec pilnik w dłoń i szlifowanie, dodatkowo uszczelki które były w komplecie są za duże, podmiana uszczelek i złożenie, do połączeń użyłem smaru silikonowego, bardzo ułatwia sprawę. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to
Producent naszego układu klimatyzacji, DENSO lub VALEO. Wiele dzięki dla kolegi A-R-T-U-R za informacje. Korzystałem z
Kilku nagrań na YouTube, wymiana nagrzewnicy skoda
Superb II, Passat b7 jest wiele innych nagrań USA/UK ale tam jest system VALEO. Denso ma inaczej wyprowadzone przewody.